11-04-2024 Literature 53

Война. Ден 709

Война. Ден 709. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

02.01
Защитниците на небето свалиха 11 атакуващи БЛА
През нощта на 2 февруари 2024 г. врагът атакува с 24 „шехеда“.
11 дрона са унищожени над Днепропетровска, Херсонска, Кировоградска и Харковска области.
Тази нощ въоръжените сили на руската федерация атакуваха с дронове камикадзе обекти на критичната инфраструктура в Днепропетровска област
В региона са прекъснати над 40 000 абонати, включително 2 мини. Над 100 работници останаха под земята - някои от тях вече са извадени на повърхността
Ukrenergo съобщи, че има повреда в една от техните подстанции в Кривий Рог.
В Мариупол планират да открият "музей на освобождението на града"
Местната общественост информира, че окупаторите планират да го открият в центъра на Мариупол, който те унищожиха.
руската партия "Единна русия" и организацията "Млада гвардия" ще създадат "музей".
Вече се извършват реставрационни дейности. Според визуализацията е предвидено част от "музея" да бъде боядисан в цветовете на руския трикольор и знамето на т. нар. "ДНР".
На посетителите ще бъдат показани кървави „трофеи“, откраднати от окупираните територии, „патриотични“ филми и изложби за „освобождението“ на Мариупол през пролетта на 2022 г., съобщава градският съвет на Мариупол.
Да, нашествениците се опитват да направят всичко, за да насадят изкривена реалност и да скрият собствените си престъпления
Журналист от германски телевизионен канал засне репортаж за Мариупол в духа на руската пропаганда
Армин Кьопер, представител на германската обществена телевизия ZDF, който ръководи московското бюро на телевизионния канал, в своя репортаж изразява впечатлението, че мнозинството от жителите на града, който е под окупацията на руската федерация от почти две години години, са проруски настроени.
Той също така казва, че градът се възстановява, без да подчертава, че е бил разрушен от окупаторите и че преди окупацията на руската федерация е било забранено да се играе на руски език в бомбардирания театър, но „сега ситуацията се е променила“, пише „Европейска истина“.
Според посланика на Украйна в Германия Олексий Макеев този сюжет е предизвикал остра негативна реакция сред много запознати германски експерти и журналисти, включително колегите на Кьорпер от телевизионния канал.
Посолството на Украйна незабавно се обърна към редакцията с писмо за недопустимостта на подобни истории, на което получи отговор с признание за грешката и уверение за зачитане на териториалната цялост на Украйна.
Франция реагира на смъртта и раняването на френски граждани в резултат на руски артилерийски обстрел в Херсонска област
Франция потвърди днес, че двама французи са били убити, а други трима са били ранени при руски удар в Берислав, област Херсон, на 1 февруари. Това съобщи в мрежата "Х" шефът на дипломацията Стефана Сежурн.
„Двама френски хуманитаристи загинаха в Украйна в резултат на руски удар. Страхлива и непочтена постъпка. Мисля за техните ранени роднини и другари“, написа френският президент Еманюел Макрон в социалната мрежа Twittex (X).
Според ръководителя на пресслужбата на Херсонската ОВА Толоконникова, френските доброволци не са се съгласили с военните за това пътуване.
руснаците отново обстрелват центъра на Херсон
"Окупаторите подпалиха жилищна сграда в централната част на града. Триетажна сграда беше частично унищожена, пострадаха и близки къщи. В момента знаем за две жертви"
Окупаторите хвърлиха експлозиви от дрон върху жител на Берислав
"46-годишен мъж е ударен. Той е с експлозивна травма, травма на крака и счупена ръка. Пострадалият е откаран в болница", каза Владимир Литвинов, ръководител на РДА в Берилслав.

Read also