11-04-2024 Literature 242

Война. Ден 712

Война. Ден 712. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

05.02
Сенатът на САЩ публикува текста на двупартиен законопроект за помощ за Украйна и Израел и защита на границите за $118,28 млрд.
За Киев са предвидени 60,1 млрд. долара, за Израел - 14,1 млрд. долара, а за укрепване на сигурността по границата на САЩ - 20,2 млрд. долара.
Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър обеща гласуването да се състои до 7 февруари.
"Призовавам Конгреса да се събере и бързо да приеме това двупартийно споразумение. Поставете го на бюрото ми, за да мога да го подпиша незабавно".
В продължение на десетилетия Европа живееше с твърдото убеждение, че войната на континента е невъзможна, така че се оказа трудно да се преконфигурира военната индустрия за увеличаване на производството, - посланикът на Европейския съюз
Именно поради неподготвеността на индустрията на ЕС за война, партньорите на Украйна не успяха да изпълнят обещанието си да осигурят един милион боеприпаси до 1 март, - каза посланикът на Европейския съюз в Украйна Катарина Матернова.
„И знаете ли, ние имаме пазарна икономика, така че не е толкова лесно да го направим, както в командната икономика. Като в русия. Така че да, в този смисъл индустрията не реагира толкова бързо, колкото се надявахме“, отбеляза посланикът.
Тя добави, че за да се увеличи военното производство, бизнесът трябва да види дългосрочен ангажимент от правителството, но това е "като проблема с кокошката и яйцето".
руснаците обстрелват Херсон от временно окупирания ляв бряг. За съжаление двама души загинаха
"В центъра на града е възникнал пожар от попадане на вражески снаряди. При пристигането си на мястото на повикването спасителите са открили две тела. Информацията се изяснява. Съболезнования на роднините и близките на загиналите! “
руснаците продължават да покриват с огън центъра на Херсон
Вследствие на артилерийски удар е ранена 66-годишна жена, без опасност за живота. По време на обстрела тя е била на улицата
Служител на МВР е задържан в България по подозрение за шпионаж в полза на руската федерация
Според ДАНС служител на Главното управление за борба с организираната престъпност е предал класифицирана информация на бивш служител на руското посолство в София.
По-рано този дипломат беше обявен за персона нон грата.
Стана известно за още един убит в резултат на вражески обстрел в центъра на Херсон
60-годишен мъж е с опасност за живота. Към този час има информация за четирима загинали и един ранен.
Миналата седмица руснаците увеличиха интензивността на обстрела на Украйна с почти една четвърт, - министърът на вътрешните работи Игор Клименко
Окупаторите атакуваха Украйна повече от 1500 пъти. През изминалата седмица бяха регистрирани атаки срещу повече от 570 населени места, повечето от които в Запорожка област.
Според Министерството на вътрешните работи 12 украинци са били убити, а други 60 души са били ранени в резултат на руски удари миналата седмица.
Противникът отново извърши престъпление срещу мирното население на Сумска област
руснаците обстрелват с РСЗО град Ворожба. Регистрирани са 8 експлозии. В резултат на обстрела загина 40-годишен мъж, двама души бяха ранени.
По предварителна информация са повредени пет жилищни сгради, битови сгради, електрически мрежи и интернет връзки.
Молим жителите на граничните общини да не се излагат на опасност и да се възползват от предложенията за евакуация в по-безопасни общини и региони

Read also