11-04-2024 Literature 55

Война. Ден 710

Война. Ден 710

Khrystia Vengryniuk

03.02
9 атакуващи БПЛА са унищожени над Украйна през нощта
Общо 14 "шахеда" са изстреляни от противника.
„Както и предишната вечер, противникът насочи значителна част от „шахедите“ към обекти на енергийната инфраструктура в Днепропетровска област“
*В Днепропетровска област 15 000 души останаха без ток, а други 43 000 без отопление заради нощна атака с дрон
русия отново удари обект на енергийната инфраструктура в Кривий Риг.
"Имаше два пожара. Почти 15 000 души са без електричество в района на Кривий Риг. Освен това две котелни централи в града, които захранват 43 000 абонати са пострадали. Също така, някои семейства останаха без водоснабдяване".
Енергийните компании въвеждат графици за аварийно спиране. Предупреждават и за прекъсвания на електричеството и комуникациите.
България започна да изпраща на Украйна 100 бронетранспортьора от складовете на МВР
Това съобщи на 2 февруари българският министър на отбраната Тодор Тагарев, публикувайки снимка на бронетранспортьор.
Това е първият път, когато българската страна прехвърля бронетехника на Киев директно, а не чрез посредници, както правеше досега.
Тези БТР-60 са произведени през 60-те и 70-те години на миналия век и са собственост на българското МВР, но никога не са били използвани. Те ще бъдат предадени на украинската армия заедно с оръжие и резервни части. Правителството на страната реши съдбата на тези бронетранспортьори през август 2023 г.
Благодаря ти България!
В резултат на вражеска атака срещу Полтавска област е повреден склад за зърно: част от реколтата е загубена
На 2 февруари е извършен ракетен удар в района на Миргород.
Окупаторите подготвят масово заселване на завзетите територии на Украйна под съветското кодово наименование „Запорожка целина“
Според плана на рашистите окупираните територии на Запорожие трябва да станат вторият пилотен проект на руската федерация за промяна на етническия състав на населението след Далечния изток
Той подчерта, че окупаторите заплашват с депортация украинците, които не искат да получат руски паспорти. Вместо това те вече формират заявки за довеждане на жители от русия, беларус и казахстан в окупираните територии.
Врагът иска да получи два „кокала в гърлото“ наведнъж, с които не може да се справи за почти две години окупация:
▪️ Опозиционно настроените украинци ще бъдат прокудени за да се направи място за „свои“.
▪️ Недостиг на персонал - да се преместят лекари, възпитатели, инженери, служители на силите за сигурност и т.н. от вътрешността на руската федерация в жилища, отнети от украинци.
„Жителите на Мелитопол вече отбелязват увеличение на населението, а окупаторите вече превърнаха града в бунище. Следващата стъпка е превръщането на цялата временно окупирана част от Запорожие във вражеска база
руснаците обстреляха Покровск в Донецка област: пожарно-спасителното звено е повредено
„От взривната вълна са повредени три ролетни врати в гаража, стъклопакет и врата в едно от помещенията“.
Според службата няма пострадали сред персонала.

Read also