11-04-2024 Literature 256

Война. Ден 714

Война. Ден 714. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

07.02
Днес на разсъмване имаше поредно нападение срещу цивилното население на Украйна, по-специално срещу столицата. Малко преди 6 часа сутринта цяла Украйна беше червена от въздушна тревога, а много градове бяха атакувани от ракети, включително балистични.
Силите за ПВО унищожиха 44 въздушни цели: 29 ракети и 15 ударни БПЛА
Общо в началото на деня руската армия е използвала 64 средства за въздушно нападение:
 20 атакуващи БПЛА от типа "Шахед-136/131";
 29 крилати ракети Х-101/Х-555/KХ55 от 10 стратегически самолета Ту-95МС;
 4 крилати ракети Х-22 от бомбардировачи Ту-22М3;
 3 крилати ракети с морско базиране "Калибър" от носители в Черно море;
 3 балистични ракети "Искандер-М";
 5 зенитни управляеми ракети С-300.
Ликвидиран:
 26 крилати ракети X-101/X-555/X-55;
 3 крилати ракети "Калибър";
15 ударни "шахеда".
77% от руснаците подкрепят войната в Украйна, според проучване
Според резултатите от проучване, проведено от руския аналитичен център "Левада център", към януари 2024 г. мнозинството от анкетираните (77%) подкрепят войната срещу Украйна, 16% от анкетираните не я подкрепят, а други 8% се колебаят.
Половината руснаци подкрепят идеята за мирни преговори, но тази цифра леко е намаляла в сравнение с ноември миналата година.
Само една трета от руснаците смятат, че са морално отговорни за смъртта на цивилни и разрушенията в Украйна (10% определено и 21% до известна степен), докато 62% от анкетираните са на обратното мнение.
Мнозинството от анкетираните (77%) смятат, че военните действия в Украйна ще завършат с победа на русия, което е с 6% повече, отколкото преди година.
москва вербува наемници в Сирия за войната срещу Украйна, - ГУР
Обучението се провежда на сирийска територия в близост до град Алепо и летището "Кувейрес". Първата партида - около 1000 наемници - преминава обучение с акцент върху воденето на бойни действия в градски условия.
След завършване на обучението сирийските наемници ще бъдат изпратени в авиобазата Хмеймим, а оттам на територията на руската федерация. След пристигането си в русия им се издават руски паспорти, след което се мобилизират в окупационната армия.
Набирането на сирийци за войната показва влошаване на морално-психологическото състояние на руските окупационни сили поради големи загуби и необходимостта от попълване за по-нататъшни бойни нападения, съобщи Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна. .
руснаците удариха Харков сутринта със северно корейски ракети
Сергей Болвинов, ръководител на следствения отдел на държавната полиция в Харковска област, каза, че две от петте ракети, изстреляни срещу Харков сутринта, са северно корейско производство.
Метални фрагменти от балистични ракети са събрани на територията на индустриалната зона. Предварителните заключения на специалистите са севернокорейските ракети HVASON 11GA (KN-23).
В Киев приключи работата по отстраняване на последствията от вражеската атака, - Държавната служба за извънредни ситуации
В резултат на сутрешната атака загинаха 4 души във висока сграда в квартал Холосиив. От сградата са евакуирани 40 души, а 28 са спасени.
Ранени са 39 души. Психологическа помощ е оказана на 85 души. Пожарът е потушен.

Read also