25-05-2023 Розваги 343

10 дивовижних фактів, що залишилися за кадром «Матриці»

10 дивовижних фактів, що залишилися за кадром «Матриці»

«Матриця», безперечно, є одним із найвагоміших фільмів сучасності, який не лише подарував світові унікальну концепцію сприйняття реальності, а й багато в чому визначив технічний розвиток блокбастерів майбутнього. Вже пройшло 24 роки від дня прем'єри «Матриці» у США. Незважаючи на сиквели та спін-офи, перша частина франшизи про Нео, Триніті, Морфея і ложку, якої не існує, була і залишається найкращою у франшизі. Згадуємо найцікавіші та несподівані факти про фільм, які дозволять по-новому поглянути на всесвіт, створений Ланою та Лілі (раніше відомими як Ларрі та Ендрю) Вачовські.

Кіану Рівз не був першим кандидатом на роль Нео

Наївно було б вважати, що Кіану Рівз був першим і єдиним кандидатом на роль Нео. Насправді він мав цілий десяток суперників — акторів значно більшої величини (принаймні на той час). Спочатку на головну роль у "Матриці" розглядався Джонні Депп, але він відмовився. Потім Вачовські зустрічалися з Томом Крузом, Леонардо Ді Капріо, Марком Волбергом, Юеном Мак-Грегором, Ніколасом Кейджем та Бредом Піттом. Усі вони сказали "ні". На головну роль навіть розглядалася зірка «Друзів» Девід Швіммер.

Якоїсь миті боси Warner Bros. остаточно впали у відчай і почали думати про те, щоб переписати головного героя під дівчину, а потім відправити сценарій Сандрі Буллок. Але актрисі на той момент було не до цього.

Багато хто також пам'ятає, що від головної ролі в «Матриці» відмовився Вілл Сміт. Згодом зірка «Дикого, дикого Заходу» неодноразово зізнавався, що дуже пошкодував про це.

Кадр із фільму «Матриця», якби Вілл Сміт отримав роль Нео

Джада Пінкетт-Сміт пробувалась на роль Триніті, але відмовилася через відсутність хімії з Кіану Рівзом

Як і Кіану Рівз, Керрі Енн-Мосс також не була головною кандидаткою на роль Триніті. У момент зйомок «Матриці» актриса перебувала на початковому етапі своєї кар'єри та була відома хіба що за серіалами. Від партії екранної коханої Нео відмовилися такі зірки, як Маріса Томей, Сальма Гаєк, Кетрін Зета-Джонс, Дженніфер Лопес, Анджеліна Джолі, Дрю Беррімор, Люсі Лью, Джилліан Андерсон, Ума Турман, Елізабет Герлі, Мадонна і навіть Джанет Джексон.

Цікаво, що дружина Вілла Сміта Джада Пінкетт-Сміт всерйоз придивлялася до ролі Триніті і навіть брала участь у пробах із Кіану Рівзом. Але при перегляді сцен Вачовські вирішили, що між акторами абсолютно немає хімії. Проте згодом Пінкетт-Сміт таки отримала невелику роль Ніобе у фільмі «Матриця: Перезавантаження».

Джада Пінкетт-Сміт у ролі Ніобе на кадрі з фільму «Матриця: Перезавантаження»

Символи коду на початку фільму є сканами кухарської книги

Знамениті зелені символи, які з'являються на екрані на самому початку «Матриці», насправді не означають абсолютно нічого. Принаймні так сказав керівник департаменту візуальних ефектів фільму Саймон Вайтлі під час інтерв'ю журналу CNET. За його словами, загадковий код насправді є комбінацією перегорнутих букв і цифр, відсканованих з японських кулінарних книг його дружини.

Кадр із фільму «Матриця»

Ідея «Матриці» була описана у коміксі

Сценарій першої Матриці був написаний ще на початку 90-х. У 1995 році Вачовські почали ходити з драфтом кіностудіями, сподіваючись отримати «зелене світло», проте більшість продюсерів просто не розуміли ідею майбутнього фільму. У результаті Вачовські написали близько 14 різних варіантів сценарію, щоб зробити «Матрицю» більш цікавою для масової аудиторії, а головне — для босів найбільших кінокорпорацій. Однак тепер студії почали відмовлятися від задуму через складність із візуалізацією, простіше кажучи, ніхто не розумів, як викладена історія виглядатиме на великому екрані.

На щастя, і це не зупинило Вачовські. Творці «Матриці» найняли одразу трьох коміксистів — Стіва Скроче, Джефа Дерроу та Тані Кунітаке, — щоб ті намалювали максимально докладне розкадрування їхнього скрипту. Примітно, що Скроче до цього працював над коміксами про Людей Ікс та Людину-павука. Після кількох місяців мук Warner Bros. отримали 600-сторінковий графічний роман за мотивами «Матриці», який остаточно переконав їх у геніальності ідеї Вачовські.

У «Матриці» захований колірний код

Крім приголомшливої роботи оператора Білла Поупа, у фільмі також був використаний спеціальний колірний код, який допомагав глядачам інтуїтивно відрізняти вигаданий світ від реального, а також посилював емоційне напруження деяких особливо важливих сцен. Так, всі сцени, зняті в матриці, мають зелений відтінок. У реальному ж світі можна побачити присутність синяви. Епізоди, зняті в тренувальній симуляції, забарвлені у жовтий, оскільки не належать ні до матриці, ні до реального світу.

Кіану Рівз у ролі Нео на кадрі з фільму «Матриця»

Перед початком зйомок виконавцям головних ролей доручили прочитати низку книг з філософії

Після затвердження основних акторів на ролі Вачовські попросили всіх ознайомитися з творами відомого французького філософа Жана Бодріяра, чиї ідеї багато в чому стали основою концепції «Матриці». Актори, зокрема, прочитали книгу під назвою «Симулякри і симуляція». До обов'язкового списку читання також увійшли «З-під контролю» Кевіна Келлі та «Введення в еволюційну психологію» Ділана Еванса та Оскара Сарате. На початку фільму можна побачити, як Нео ховає незаконні комп'ютерні файли в копію книги Бодріяра.

Г'юго Вівінг серйозно травмувався під час роботи над фільмом

Виконавець ролі агента Сміта Г'юго Вівінг пошкодив ногу першого ж дня зйомок «Матриці», виконуючи непростий трюк. Згодом акторові навіть довелося лягти на хірургічний стіл. Вачовські думали про те, щоб переписати роль під Вівінга, переживаючи, що той не зможе зніматися в бойових сценах, однак у результаті вони просто підлаштували графік зйомок під поступово одужуючого актора.

До речі, Вівінг також не був першим кандидатом на роль антагоніста. Спочатку Вачовські планували запросити до «Матриці» Жана Рено, оскільки залишилися під великим враженням від його гри у «Леоні». Однак француз відмовився від співпраці з режисерами заради зйомок у «Годзіллі».

Г'юго Вівінг у ролі агента Сміта на кадрі з фільму «Матриця»

Трихвилинна сцена перестрілки Триніті та Нео знімалася без застосування візуальних ефектів

Одна з найбільш вражаючих сцен, яка запам'яталася глядачам «Матриці», — трихвилинна перестрілка Нео і Триніті з десятками агентів Смітів — знімалася близько десяти днів. Найцікавіше в цій сцені те, що вона (на радість Крістоферу Нолану) була знята буквально натурально, з використанням практичних ефектів. Вачовські хотіли зробити цей момент максимально реалістичним, адже у фільмі і так достатньо комп'ютерної графіки.

Керрі-Енн Мосс у ролі Триніті на кадрі з фільму «Матриця»

Клуб садомазохістів з початку «Матриці» — реальне місце

У першому акті фільму Нео зустрічає Триніті у нічному клубі під назвою S&M. Цей клуб — реальне місце, розташоване в Сіднеї. Його справжня назва «Клуб Пекельного Полум'я». Під час зйомок Вачовські попросили завсідників прийти у своєму звичайному образі та не соромитися камер. Таким чином, масовка на задньому плані виглядає так само, як відвідувачі виглядали будь-якого іншого вечора «Клубу Пекельного Полум'я».

Постановником бойових сцен «Матриці» став легендарний гонконгський кінематографіст

Перша "Матриця" створювалася під сильним впливом східних бойових мистецтв. Для цього (як постановник екшен-сцен) у фільм був запрошений знаменитий гонконгський режисер Ву-Пінг Юень. Вачовські, зокрема, були вражені його роботою над картиною «Кулак легенди» 1994 року. Ву-Пінг Юень до «Матриці» був налаштований скептично і спочатку навіть хотів відмовитися від співпраці. Для того щоб відлякати Вачовскі, він призначив собі занадто високий гонорар, а потім взагалі заявив, що хоче мати повний контроль над усіма бойовими сценами. Юень також наголосив, що має намір самостійно тренувати всіх акторів фільму. Як не дивно, Вачовські пішли на всі умови, і Юеню довелося приєднатися до «Матриці».

Цікаво, що саме «Матриця» допомогла Юеню пробитися до Голлівуду — через кілька років після виходу фільму сам Квентін Тарантіно найняв його як постановника трюків для «Убити Білла».

Кіану Рівз у ролі Нео на кадрі з фільму «Матриця»


Читати також