24-05-2023 Розваги 183

Привіт, зброє! 7 нових бойовиків у дусі «Джона Уіка»

Привіт, зброє! 7 нових бойовиків у дусі «Джона Уіка»

У кінотеатрах вже можна зловити четверту частину неонового бойовика Джон Уік. З цієї нагоди склали добірку ще семи нових екшн-фільмів, вартих глядацької уваги. Америка, Індія та середньовічний Китай - є, де розгулятися любителям перестрілок, холодної зброї та кривавих рукопашних сутичок.

Швидше за кулю / Bullet Train

Швидше за кулю Bullet Train

Режисер першої частини «Джона Уіка» Девід Літч у 2022 році випустив надшвидкий ультралегкий блокбастер про подорож невдачливого агента Сонечко (Бред Пітт) у поїзді швидкісної мережі Сінкансен з Токіо до Кіото. Чоловікові треба було лише забрати потрібну валізу, проїхати пару станцій і забратися геть з високотехнологічного транспорту. Все йде не за планом, коли Сонечко виявляє як мінімум по одному кілеру на кожен вагон. І всі вони з якоїсь причини бажають смерті.

«Швидше за кулю» пропонує повний набір розваг імені Літча: перестрілки, сутички на ножах, зради та зворушливого БрайанаТайрі Генрі. Сюжет пружиною закручується в історію про помсту та честь, щоб потім швидкісним поїздом розбитися об божевільний у своїй руйнівності фінал.

Корабель в Пусан / Neukdaesanyang

Корабель в Пусан Neukdaesanyang

Після відомого «Потяг до Пусана» корейський аналог міста притягує дедалі більше засобів пересування. В оригіналі екшен-сплеттер називається Project Wolf Hunting і нічого спільного із зомбі-дилогією не має. Дія відбувається на кораблі, який справді пливе з Маніли в Пусан. На борту знаходиться кілька десятків відчайдухів-головорізів і співробітників корейської поліції, які наглядають за ними. Водний шлях обрали для депортації через те, що відморозки надто багатьом перейшли дорогу, і, ймовірно, почнеться самосуд. Окрім усієї цієї невеселої компанії, десь у трюмі захована лабораторія, в якій прокидається напівзгнилий суперсолдат часів Другої світової.

«Корабель в Пусан» виглядає як клішироване аніме - безліч яскравих другорядних героїв, абсурдно брутальні бійки, пафосні промови і в кожному персонажі щонайменше 20-30 літрів крові. Вийшла кислотна ода кровожерливості довжиною в дві години.

Шакра / Sakra

Шакра Sakra

«Шакра» — чергова екранізація популярного роману в стилі «Напівбоги і напівдияволи». Цього разу матеріал потрапив до рук самого Іп Ману — Донні Йєну. І, судячи з відгуків критиків, впорався майстер єдиноборств з усім, що стосується масштабних боїв, чудово.

Йєн грає ватажка Клана жебраків - легендарного Цяо Феня. Йому судилося пройти кривавий шлях зі зрад, втратити себе на дні пляшки та очиститися вогнем і мечем. Всі традиції жанру костюмованого гонконзького бойовика на місці: бійки один на сотню, ширяючі на лезах мечів діви і старці, що приховують за старим тілом всю міць Піднебесної.

Сволоти / Kuttey

Сволоти Kuttey

"Сволоти" - прихований індійський алмаз, на гранях якого проступають профілі то Квентіна Тарантіно, то Гая Річі. Передмістя Мумбаї, дощ стіною та самотній фургон, набитий готівкою, — цього достатньо, щоб три групи охочих збагатитися хлопців пофарбували вологий ґрунт кров'ю. У кожної команди своя причина порушити закон, але всі вони діють на диво схоже.

Жанровий коктейль «Сволоти» – ідеальний вечірній вибір для охочих відкрити паралельне індійське кіно: похмуре, безжальне і водночас комедійне.

Королева-воїн / The Woman King

Королева-воїн The Woman King

У 1823 році загін королівської варти генерала Наніскі (Віола Девіс) вириває з рук работоргівців імперії Ойо викрадених жінок королівства Дагомея. Король Дагомеї (Джон Боєга) чекає від Ойо оголошення війни та доручає тренувати нове покоління агоджі – елітних войовниць. В один із таких загонів потрапляє Наві (Тусо Мбеду) — молода дівчина, котра не захотіла миритися з тиранією потенційного чоловіка. Наніскі протягом тренувань починає відчувати до юної Наві материнські почуття, і, як з'ясується, за цим криється ціла історія.

Фільм «Королева-воїн» ґрунтується на реальних подіях, а амазонки агоджі свого часу стали прототипом королівської варти у «Чорній пантері». Тільки там, де супергероїка Райана Куглера виглядає незграбно і награно, «Королева-воїн» височить на три голови з природністю справжнього монарха. Джина Прінс-Байтвуд зняла епік рівня «Гладіатора» з чарівним перформансом Віоли Девіс і батальними сценами, які нічим не поступаються брутальним битвам із «300 спартанців».

Сіра людина / The Gray Man

Сіра людина  The Gray Man

Усім би таку відпустку, яку влаштували собі брати Руссо після золотоносних копалень імені Кевіна Файги. Вибирають суму, доступних друзів-акторів - і вперед знімати будь-що. 2022-го режисерам було захотілося поностальгувати за часом «Зимового солдата», і на світ з'явилася «Сіра людина». Шпигунський трилер про секретного агента (Раян Ґослінґ), який дізнався про страшну таємницю, і тепер за ним полюють і колишні роботодавці, і всі кілери світу. А найнебезпечнішого серед них — Ллойда Гансена — зіграв чарівно вусатий Кріс Еванс.

"Сіра людина" продовжує колірну лінійку марнотратно дорогих шпигунських бойовиків Netflix слідом за "Червоним повідомленням". У ньому все йде за відпрацьованим планом: погоня, перестрілка, кілька рядків пафосних діалогів, жарт, масштабна битва з обов'язковою руйнацією відомого європейського міста, ще пара жартів і фінал із черговим натяком на сиквел. В цілому, новизни нуль, але як же приємно дивитися на те, як Ґослінґ і Еванс роблять свою роботу.

Патхан / Pathaan

Патхан Pathaan

Сюжет цього індійського бойовика укладається в одне речення: лиходій на ім'я Джим (Джон Абрахам) хоче зробити погано країні хорошого парубка Патхана (Шах Рукх Кхан), але той йому, звичайно, не дає. Переказувати сюжет далі — марна справа, «Патхан» не розмовляє звичною мовою, а використовує кулаки та вибухи. Індійці знову вигадали кіно наново, тільки якщо RRR винаходив історичні епоси, то «Патхан» перетравлює та відтворює бойовики 90-х. У фільмі Сіддхарта Ананди стільки тестостерону, що деякі глядачі залишали сеанси з бородою. Величезні мужики викошують натовпи безликих посіпак з усіх видів зброї, голими руками жбурляють один в одного ракети, злегка морщаться, отримавши в плече чергу з мінігана, і, звичайно, ніколи не обертаються на вибухи.

"Патхан" при цьому абсолютно вторинний. Все це ми вже бачили більше двох десятків років тому, встигли забути і назвати хтось класикою, а хтось поганим тоном. Але зроблено стрічку на такому драйві і з такою безпосередністю, які миттєво приковують до екрану. В адреналіновому запалі немає ні краплі вульгарності, тільки чиста енергія людей, які щиро вірять у свою справу. Як вони це роблять? Загадка.


Читати також