23.05.2023
Розваги
eye 180

Як Мія вбила Білла та інші міфи та легенди фільмів Квентіна Тарантіно

Як Мія вбила Білла та інші міфи та легенди фільмів Квентіна Тарантіно

Квентін Тарантіно встиг зняти дев'ять своїх повнометражних фільмів і в різних амплуа попрацювати ще над кількома десятками. Кожна робота Тарантіно — подія, приречена залишити слід в історії кіно та умах глядачів. Фанати під мікроскопом розбирають сцени, персонажів та мільйони поп-культурних посилань у картинах режисера. І, звісно, будують власні теорії: одні потім виявляються правдою, інші — кумедними припущеннями, деякі — божевільними домислами, які захоплюють самого Тарантіно. Згадуємо найсміливіші теорії та розповідаємо, як із фанатських фантазій вони стали офіційною частиною канону.

Дія всіх фільмів Квентіна Тарантіно відбувається у загальному всесвіті. А точніше у двох*

Ця фанатська теорія давно стала підтвердженим режисером фактом. Про загальний вимір говорять як родинні зв'язки між персонажами, так і вигадані бренди (Big Kahuna Burger, сигарети Red Apple).

Але є невеликий нюанс: «Насправді це два окремі всесвіти, – стверджує Тарантіно. – Перший навіть реальніший, ніж наш, і всі персонажі (зі «Скажених псів», «Кримінального чтива» тощо) населяють саме його. А всередині є ще й кіновсесвіт. І дія «Від заходу до світанку» й «Убити Білла» розгортається в цьому особливому всесвіті. Тому, коли персонажі «Скажених псів» чи «Кримінального чтива» вирушають у кіно, вони йдуть на «Убити Білла».

Квентін Тарантіно на зйомках фільму «Вбити Білла»

* За винятком фільму «Джекі Браун», його Тарантіно зняв не за своїм сценарієм.

Кримінальне чтиво / Pulp Fiction

П'ять лисиць Мії Воллес

Ще один аргумент на користь метавсесвіту Тарантіно - ймовірна історія появи дилогії "Убити Білла". У «Кримінальному чтиві» Міа Воллес (Ума Турман) на вечері з Вінсентом Вегою (Джон Траволта) згадує, що грала у пілоті серіалу Fox Force Five. Цілком імовірно, що проєкт, який не став повноцінним шоу, у результаті перезапустили як фільм, а лисиці стали гадюками. Описаний Мією загін загалом відповідає героїням-вбивцям із «Убити Білла»: блондинка-командир (Еллі Драйвер), лисиця-японка — майстер кунг-фу (О-Рен Ішії), чорна лисиця — першокласна підривниця (Верніта Грін), француженка, чия спеціалізація - секс (Софі Фаталь), а персонаж Мії досконало володіє ножами (Беатрікс Кіддо, вона ж Наречена) і відпускає жарти. В «Убити Білла» Наречена (яку, як і Мію, грає Ума Турман) шинкує ворогів катаною, а перед нападом видає кумедні жарти.

Ума Турман у ролі Мії Воллес на кадрі з фільму «Кримінальне чтиво»

Кажуть, Єзекиїл несправжній

Головна фішка кілера Джулса (Семюел Л. Джексон) з «Кримінального чтива» – ритуал цитування 17-го вірша 25-го розділу книги пророка Єзекиїла перед темною справою. Тільки варіант Джулса не зовсім дослівний. Що це, неуважність актора чи свідома зневага до Святого Письма? Фанати ламали голови довго, поки нарешті не знайшовся герой, який зумів відгадати цю загадку. Виявилося, Тарантіно цитує зовсім не пророка, а початкові титри одного зі своїх улюблених фільмів «Хай живе, Тибо! Охоронець». Пізніше цей охоронець у виконанні Сонні Тіби з'явиться в «Убити Білла» в ролі наставника Беатрікс Кіддо – збройового майстра Хатторі Ханзо.

Що у валізі?

Валіза з «Кримінального чтива» – відомий приклад макгафіна. Альфред Гічкок (автор терміна) описував макгафін як «по суті ніщо; головне, що всі хочуть цю річ мати». Спочатку, за спогадами співавтора Тарантіно Роджера Ейвері, у валізу збиралися покласти діаманти. Але це було так нудно, що від ідеї швидко відмовилися і вирішили нутро валізи ніколи не повертати до камери, щоб глядачі гадали, що ж там лежить таке «прекрасне».

Пізніше хтось придумав встановити туди звичайну помаранчеву лампочку - і сталася магія. Люди десятиліттями намагалися розгадати секрет валізи: голова, вухо копа зі «Скажених псів», друга рукавичка Майкла Джексона чи статуетка «Оскар». Але ось найкращий варіант: там душа Марселласа Воллеса, яку він продав дияволові за владу та багатство. Код від валізи — 666, на потилиці Воллеса пластир, що прикриває дірку (згідно з Біблією, коли диявол витягує людську душу, то витягає її саме з потилиці), всі, хто бачив вміст валізи, говорили тільки, що це найпрекрасніше. А що може бути прекрасніше людської душі?

Семюел Л. Джексон у ролі Джулса на кадрі з фільму «Кримінальне чтиво»

Безславні виродки / Inglourious Basterds

Не годуйте фашистів після заходу сонця

Тарантіно - майстер красти цілі сцени з улюблених фільмів та геніально вбудовувати запозичене у свої картини. Є теорія, що кульмінаційну пожежу в кінотеатрі з «Безславних виродків» він підглянув у культовому фільмі Джо Данте «Гремліни». Справді, обидві сцени лякають. Герої проникають у кінотеатр, де натовп біснуючих монстриків, впивається мультфільмом «Білосніжка і сім гномів», відкривають газ і підпалюють ганчірки. Слідує кілька потужних вибухів, починається пожежа, але лиходіям не вибратися – всі виходи заблоковані. Агонізуючи, гремліни гинуть у полум'ї. Бракує тільки рядового Ульмара і сержанта Доновиця, розлючено гатячих по монстрах з трофейних MP-40, та божевільного сміху Білосніжки за кадром.

Скажені пси / Reservoir Dogs

Не всі пси потрапляють до раю

Перша самостійна стрічка Тарантіно «Скажені пси» миттєво принесла режисерові славу, ім'я та чек на круглу суму, яка пішла на фінансування «Кримінального чтива». Одна з найцікавіших інтерпретацій персонажів фільму про пограбування ювелірного, яке пішло не так, говорить, що кожен герой уособлює смертний гріх.

Гарві Кейтель на ролі містера Білого на кадрі з фільму «Скажені пси»

Містер Білий: хтивість

Але не в сексуальному контексті, звісно. Містер Білий (Гарві Кейтель) прагне іншої близькості — дружби, братерства та стосунків батько - син із містером Помаранчевим. Його так переповнює бажання, що в результаті жага його виконання затьмарює чистоту сприйняття. Містер Білий до останнього не помічає зради Помаранчевого, і це призводить до сумних наслідків.

Містер Помаранчевий: заздрість

Ні для кого не секрет (крім героїв фільму на певному етапі), що містер Помаранчевий (Тім Рот) поліцейський під прикриттям. І, згідно з цією теорією, він так намагається вжитися в роль не лише з почуття обов'язку, а й тому, що хоче довести собі, що теж може бути справжнім бандитом.

Містер Блондин: гнів

Найжорстокіший член банди, Блондин (Майкл Медсен), пританцьовуючи, йде шляхом хаосу. Він вбиває заручників при пограбуванні, тим самим наражаючи всю справу на небезпеку. Він катує та вбиває захопленого поліцейського, хоча жодної потреби в цьому немає. Містер Блондин вносить смуту і розлад у колектив і згоряє у вогні свого безумства.

Майкл Медсен у ролі містера Блондіна на кадрі з фільму «Скажені пси»

Містер Коричневий: лінь

У рамках трактування, лінька інтерпретується як відсутність інтересу, апатія. Автор теорії приписує її Коричневому (Квентін Тарантіно) через те, що він ніяк не виявляв зацікавленості і тому загинув на початку фільму.

Містер Рожевий: жадібність

Рожевий (Стів Бушемі) — один із двох персонажів, яким вдалося дістатися фінальних титрів живим. Версії про його подальшу долю різняться, але приймемо позитивний варіант. Він скнара, не хотів навіть чайові офіціантці давати. А в роботі містера Рожевого цікавили лише діаманти. Що й допомогло йому піти зі складу живим.

Стів Бушемі в ролі містера Рожевого на кадрі з фільму «Скажені пси»

Едді Кебот: гординя

Едді «Славний хлопець» Кебот (Кріс Пенн) – син організатора операції Джо Кебота. Він не бере участі в брудній роботі, а лише приїжджає на склад після її виконання, щоб спробувати розрулити ситуацію з максимальною вигодою для батька та себе. Інші члени банди його не хвилюють. Він навмисне виділяється серед хлопців у строгих костюмах своїм золотим ланцюгом та прикидом а-ля спорт-шик, таким способом ніби височіючи над простими виконавцями.

Джо Кебот: обжерливість

Джо (Лоуренс Тірні), звичайно, виглядає як чоловік з гарним апетитом, але їжа мирська тут ні до чого. Його пристрасть – насититися матеріально. І, на відміну від жадібності містера Рожевого, Джо Кебота не цікавить втеча з валізою, набитою діамантами. Він птах високого польоту. Завдання Джо — отримати каміння, вигідно їх збути, порахувати прибуток, примножити капітал і не зупинятися.

Одного разу в Голлівуді / Once Upon a Time in Hollywood

Рік звільнений

Рік Далтон (Леонардо Ді Капріо), один із головних героїв «Одного разу в Голлівуді», в останньому на даний момент фільмі Тарантіно постає актором наприкінці кар'єри. Однак сам режисер стверджує, що після подій 1969 ім'я Далтона ще встигло погриміти. Так з'явилася теорія про те, що фільм «Джанґо вільний» — частина кіновселенної всередині реального всесвіту Тарантіно, а плантатора Келвіна Кенді грає не Ді Капріо, а Далтон. Виходить, що, як і обидві частини «Убити Білла», «Від заходу до світанку» і «Доказ смерті», «Джанґо вільний» – той фільм, на який герої Тарантіно ходять у вільний від насильства та розмов про поп-культуру час. Щоправда, сам режисер із цим припущенням не згоден і ставить «Джанґо» в один хронологічний ряд із «Мерзенною вісімкою».

Рік Далтон на ролі Келвіна Кенді на кадрі з фільму «Джанго вільний»

А ви знайомі з Полін Кейл?

Зараз Квентін Тарантіно працює над своїм десятим та останнім фільмом. Якщо вірити чуткам, він називатиметься «Кінокритик», дія розгорнеться у Лос-Анджелесі 70-х, а головною героїнею стане геній кінокритичних оглядів XX століття Полін Кейл. Можливо, саме ця, фінальна, картина Тарантіно нарешті об'єднає два його всесвіти і поставить крапку в історії завдовжки 30 років.

Читати також


up