Знайдені грабіжники, що викрали з музею Kunsthal полотна Матісса, Гогена, Моне, Пікассо на € 100 млн.

Знайдені грабіжники, що викрали з музею Kunsthal полотна Матісса, Гогена, Моне, Пікассо на € 100 млн.

На судовому слуханні у вівторок , 22 жовтня, троє громадян Румунії зізналися у пограбуванні музею Kunsthal у Роттердамі у жовтні 2012 року.

З музею , де проходила тимчасова виставка робіт із зібрання Triton Foundation , були вкрадені твори Анрі Матісса , Поля Гогена , Клода Моне , Пабло Пікассо , Лусіена Фрейда і Мейера де Хаана . Румунам Раду Догару ( Radu Dogaru ) , Олександру Біту ( Alexandru Bitu ) і Євгенію Даруй ( Eugen Dari ) знадобилося всього три хвилини на те , щоб винести картини з музею .

За повідомленням адвоката обвинувачених Каталін Данку , грабіжникам допоміг проникнути в будівлю Kunsthal якийсь спільник , який працює в цьому музеї . Його ім'я не було названо. Більше того , адвокат заявив , що картини загальною вартістю близько 100 мільйонів євро настільки погано охоронялися , що злодіям не склало праці їх вкрасти . Якщо справа в халатності співробітників музею , то Догару і Данку мають намір подати на них до суду за недбале зберігання колекції. За іншою версією , картини взагалі були фальшивками , і вся виставка була влаштована для того , щоб обвести навколо пальця страхову компанію. А страховик Aon Plc ( AON ) , між іншим , заплатив Triton Foundation за вкрадені полотна 17 мільйонів євро , - стверджує адвокат Каталін Данку .

Представники музею Kunsthal відмовилися коментувати заяви адвоката обвинувачених. Суддя Адріан Кітою ( Adrian Chitoiu ) сказав , що добровільне визнання може зменшити термін ув'язнення Догару і його спільників .

Що ж до місцезнаходження викрадених картин , Догару відмовився визнати , що вони були спалені його матір'ю. Нагадаємо , що раніше Ольга Догару говорила , що спалила картини в печі свого будинку. Співробітники Національного історичного музею Румунії провели експертизу попелу з цієї печі : у ньому були знайдені частинки барвистих пігментів , полотна і цвяхи. Трохи пізніше глава румунської Національного інституту наукових досліджень у галузі фізики та хімії Георге Нікулеску ( Gheorghe Niculescu ) повідомив , що , на їх думку , були точно були спалені три з семи полотен.

Ольга Догару в липні спростувала зроблене нею раніше заяву про те , що вона спалила картини. Її син стверджує , що частинки фарби і цвяхи могли опинитися в печі після спалення забору або ікон XIX століття , що зберігалися в їхньому будинку. За повідомленням румунського інформагентства Mediafax , Раду Догару також заявив , що п'ять картин він передав своєму давньому другу , українцеві Володимиру Владимиренко . Догару заявив , що йому відома адреса Владимиренко в Лондоні , однак зараз українець перебуває в Амстердамі. Адвокат Каталін Данку додав , що Володимир Владимиренко є професійним боксером.


Читати також