Як вибрати компанію, яка створить ваш сайт

Як вибрати компанію, яка створить ваш сайт

У 99% випадків замовника сайту не цікавлять відвідувачі, а тим більше перші місця в пошукових системах, хоча він часто так думає. Будь-яку комерційну організацію цікавлять перш за все клієнти.

Як саме вибрати компанію для створення власного сайту?

Ринок послуг рясніє пропозиціями по створенню сайтів. «Швидко, якісно, красиво! А найголовніше - за доступною ціною!» Пропозицій багато, якщо не сказати, що дуже багато для одного окремо взятого потенційного клієнта. Якщо ви - той самий клієнт, то напевно вже встигли схопитися за голову і не знаєте, яку веб-студію вибрати. Тим більше, що порад щодо вибору чи не менше ніж самих пропозицій.

Створення веб-сайту можна порівняти з будівництвом готелю. Спочатку ви вирішуєте, що це буде за готель і яких клієнтів ви бажаєте бачити в номерах. Готель може бути курортним. Це може бути бізнес-готель або готель-казино. Зрештою він може приймати тільки партнерів вашої компанії. Тобто починати треба з визначення цілей створення (або зміни) сайту і визначення «особи потенційного клієнта».

Сайт - невід'ємна частина системи продажів компанії, і якщо його відірвати, то ефективність його буде знижена в кілька разів. Значить, і почати пошук виконавця необхідно з визначення цілей і завдань сайту. Найкраще спільно з потенційними виконавцями в якості консультантів. І проаналізувавши успішність взаємодії виконавця на цьому, найпершому, етапі, можна досить точно спрогнозувати успішність роботи в майбутньому.

Але ж фірма, що створює сайт, не може розбиратися в бізнесі замовника. Як оцінити взаємодію веб-дизайнерів виконавця з маркетологами замовника?

Хотілося б відзначити, що творці сайту - це не тільки веб-дизайнери. Продовжуючи аналогію з будівництвом, в будівництво готелю крім дизайнерів беруть участь архітектори, маркетологи, фахівці з готельного бізнесу і т.д. Фірма, яка створює сайт, обов'язково має різних фахівців і вникає в бізнес-процеси замовника, зрозуміло, тільки що стосуються безпосередньо продажів і взаємодії з клієнтами. І спільними із замовником зусиллями визначає цілі сайту.

Якщо на попередньому етапі виконавець не приваблює різних фахівців, то від його послуг краще відмовитися?

Все залежить від потреб замовника, наявності у нього власного відділу маркетингу і звичних схем роботи з виконавцями. Кожна фірма працює в своїй ніші і ефективна в ній. Якщо вам потрібно побудувати сарайчик для зберігання інструменту на дачі 6 соток, то залучати будівельного монстра неефективно.

Тобто, якщо замовнику потрібен сайт-візитка, то його можна зробити в невеликій компанії, а якщо інтернет-магазин - то у великій?

Поняття «сайт-візитка» ні про що, крім того, що основне призначення сайту - дати основну інформацію про компанію, не говорить. Точно так же, як «інтернет-магазин» говорить тільки про те, що там щось продають.

Слід орієнтуватися на рівень замовника. Рівень, який пред'являється замовником, повинен відповідати рівню, що забезпечується виконавцем. Звичайно, якщо фірма ніколи не робила сайти великих компаній, зовсім не означає, що вона не зможе зробити. Але замовник повинен визначитися, чи готовий він бути «першопрохідцем». Що стосується розміру - це в IT-галузі не показник. Є невеликі фірми, що працюють на дуже високому рівні, а є великі компанії, що працюють «на потік». Найкраще орієнтуватися за виконаними проектами та стилем роботи. Перші ж бесіди з потенційним виконавцем покажуть, наскільки замовнику буде з ним комфортно працювати.

Чи треба при створенні сайту вибирати ту ж фірму, яка буде його потім просувати?

Справа в тому, що від людей, що займаються просуванням можна почути «ваш сайт не можна просунути, тому що він погано зроблений». І, на жаль, часто це дійсно так. Якщо ж фірма сама робила сайт і сама його просуває, то і претензії пред'явити вона може тільки собі. Але в загальному випадку пов'язувати створення і просування зовсім необов'язково.


Читати також