Звідки виникає запах дощу

Звідки виникає запах дощу

РУС

Ви розвели вогнище, поставили сітку для бадмінтона. ''О, а це що таке? Хмара!'' Не поспішайте дивитись прогнози. Ваш ніс вам все підкаже.

Наші носи здатні розрізняти до трильйона запахів, багато з яких тісно пов'язані зі спогадами та емоціями. Пам'ятаєте бабусин будинок, першу собаку чи запах дощу?

У поривах вітру, перед грозою, існує ціла симфонія різноманітних запахів. Проте землистий аромат, який обіцяє грозу, містить, в основному, три складники. Власне, перед грозою, ми зазвичай чуємо запах озону. Що цікаво, його назва походить від грецького слова ''нюхати''. Високо, у грозових хмарах, що насуваються, електричний заряд блискавки розщеплює кисень на інші атоми, і деякі з них можуть утворювати озон. Спадаючі потоки розганяють озон перед грозою, що наближається, від неба до рівня нашого носа. З першими краплями дощу, грунт починає виділяти характерний аромат, приємний запах під назвою петрикор.

Назва ''петрикор'' виникла з двох слів:

  • Есенція, яка текла в жилах грецьких богів.
  • Камінь, який ніби заточив ті запахи, які ми відчуваємо, коли вдихаємо її.

Коли органічний матеріал, який розклався здувається з грунту вітром, він розлітається по землі та каменях, де поєднується з мінералами. Ця суміш перетворюється у магічне зілля з молекул, які вибивають у повітря падаючі краплі та аромат якого вловлює наш ніс.

Коли поблизу немає дощу, ці елементи залишаються в грунті і змушують рослину сповільнювати ріст коренів, а насіння призупиняти розвиток, так як води недостатньо для рослин, які давно готові пустити ростки.

Бактерії у грунті також роблять свій вклад у петрикор, виділяючи речовину під назвою геомісин. Те, що надає буряку землистого запаху.

У петрикора є й інші завдання, окрім того, що він пробуджує в нас емоції. Він приваблює верблюдів до оазисів у пустелі. І ті ковтають та розносять грунтові бактерії по пісках. А петрикор, який змивається у ріки та озера, схожим способом подає рибам сигнал до розмноження. Коли, як не під час зливи, можна зав'язати непоганий роман?

Наступного разу, коли ви почуєте наближення грози, зупиніться та послухайте, що шепоче вам лежачий неподалік камінь. Також пропонуємо вас 21 факт про тих, хто любить дощ.

Не втрачайте цікавості та до зустрічі!

© md-eksperiment.org


Читати також