21-07-2017 Мистецтво 1301

10 найкращих фільмів Девіда Лінча

10 найкращих фільмів Девіда Лінча

РУС

Якщо вам подобається заплутане, дивне кіно, тоді Ви повинні бути знайомі з фільмографією Девіда Лінча, якщо ж ні, тоді ці фільми обов'язкові до перегляду.

10. "Дюна" (1984)

Фільм, заснований на класичній фантастичній новелі Френка Герберта. Епічна сага про людину, яка згідно пророцтва повинна стати месією і врятувати народ Дюни, стала зірковим часом для режисера. Блискучий міжнародний акторський склад, приголомшливі візуальні ефекти, саундтрек у стилі 80-х від Тото. Незважаючи на те, що фільм довелось перемонтувати кілька разів, спецефекти, костюми і звукове оформлення – все на найвищому рівні.

9. "Твін Пікс:Крізь вогонь" (1992)

Після успіху серіалу "Твін Пікс" про таємниче вбивство, яке залишило багато питань без відповідей, Лінч вирішив повернутися до моторошного, вигаданого міста і створити фільм приквел / сіквел серіалу. Більша частина першого акторського складу бере участь у фільмі, а також кілька нових осіб. І всі вони спробують пояснити, що ж сталося з Лорою Палмер перш, ніж вона була убита. І незважаючи на те, що на прем'єрі в Каннах фільм освистали, зараз він вважається важливою частиною "Твін Пікс" спільноти.

8. "Внутрішня імперія" (2006)

Щось особливо дивне. У цьому таємничому фільмі Лора Дерн грає актрису, яка приєднується до акторського складу нового фільму. Антропоморфні кролики, різка зміна кадру і багато миготливих вогнів ніби перейшли на екран з якогось кошмарного сну. Найбільш сюрреалістичний фільм режисера, тригодинний шедевр бомбардує наші органи чуття з такою силою, що не скоро забудеш. Відмінний акторський склад і безліч позитивних відгуків цього постмодерністського скарбу залишили у більшості глядачів фільму велике здивування, але все одно вони були задоволеними від появи улюбленого режисера після 5-річної перерви.

7. "Шосе в нікуди" (1997)

Спроба Лінча створити психологічний трилер стала однією з найбільших культових сенсацій. Фаворит серед любителів Лінча, які розбирають сюжет, аналізують і філософствують про те, що ж все-таки означає цей нео-нуар про джазового музиканта, який намагається розібратися в своєму власному світі. І варто зазначити, що питання "вбив він свою дружину чи ні" – лише верхівка айсберга. Гангстери, підпільна порнографія, спалахи світла і один із найсюрреалістичних фільмів режисера готовий. Зовсім не підходить для сімейного перегляду.

6. "Дикі серцем" (1990)

Із деякими сюрреалістичними нотками цей лінчевський роуд-муві має більш простий і зрозумілий сюжет, ніж інші його фільми. Заснована на романі Баррі Гіффорда, це історія про коханців Сейлор і Лулі, яких грають Ніколас Кейдж і Лора Дерн. Вони тікають від владної матері Лули, що наймає гангстерів і детективів, які йдуть за парою по п'ятах. Цей фільм приніс номінацію на Оскар Діані Ледд і став на рідкість успішним для Лінча, який отримав за нього Золоту пальмову гілку на Каннському кінофестивалі.

5. "Проста історія" (1999)

Що робити, якщо ваше ім'я в світі кінематографа пов'язують із похмурими, сюрреалістичними, заплутаними хороррами? Тоді ви знімаєте "Просту історію", чудову і сентиментальну драму виробництва Діснея, яка показує історію літнього чоловіка, який відправляється з одного штату в інший на своїй газонокосарці, щоб налагодити відносини з вмираючим братом. Герой фільму Елвін Стрейт став фінальним, визначальним персонажем для Річарда Фарнсуорта, який був смертельно хворий на той час. Між тим, нехарактерна драма також стала одним із найбільших успіхів в кар'єрі Лінча.

4. "Людина-слон" (1980)

Це біографічний фільм про Джона Мерріка, людину, яка жила в 19 столітті і яка страждала від великих деформацій тіла. Невпізнанний Джон Херт грає Джона Мерріка, який йде по життю, намагаючись бути прийнятим іншими людьми. Вражаючий акторський склад також включає Ентоні Гопкінса і Енн Бенкрофт. Фільм, ніби в стилі старих фільмів про монстрів, на подив емоційний. Він про співчуття і прийняття. Цей чорно-білий фільм – шокуюча драма, перший студійний фільм Лінча з великим бюджетом, а також найбільш улюблений критиками, отримав вісім номінацій на Оскар.

3. "Голова-ластик" (1977)

Фільм, з якого все почалося. Цей химерний, експериментальний шедевр розповідає історію Генрі в промислово-потойбічній антиутопії , про те, як він намагається піклуватися про свого новонародженого сина-мутанта, коли дружина кидає їх. Особливо запам'ятовуються кадри мрій головного героя, в яких він намагається змусити замовкнути свою дитину, яка кричить. Провісник у жанрі боді-хоррора, це популярне північне кіно породило сюрреалістичну образність Лінча.

2. "Малголленд Драйв" (2001)

З'явившись, як ідея для тв-шоу, цей психологічний трилер робить із Голлівудом те саме, що і "Твін Пікс" із маленьким містом. Наомі Воттс грає акторку, яка зустрічає дівчину, що страждає на амнезію після автомобільної катастрофи. Фільм включає вкрадені гроші, корумпованих режисерів, ковбоїв-філософів і небезпечних бандитів, які обрамляють цю таємницю про особу і реальності. У результаті – культове кіно, яке фанати все ще намагаються розкусити роки потому і третя номінація на Оскар для Лінча.

1. "Синій оксамит" (1986)

Таємничий нео-нуар, класичний лиходій і один із найбільших коли-небудь зроблених кримінальних трилерів. Цей номінований на Оскар фільм розповідає про юнака, який знаходить відрізане вухо і виявляється залучений до розбірок із неправильними людьми. Фільм мав рідкісний комерційний успіх серед картин Лінча. Денніс Хоппер у ролі божевільного садомазохіста Френка Бута, а також його заповітна пристрасть в особі Ізабелли Росселліні раптово сильно запали в пам'ять кінолюбителів. Переможець численних фестивалів по всьому світу, "Синій оксамит" є найбільш улюбленим фільмом Лінча.

© md-eksperiment.org


Читати також