Які існують обмеження для фізичних вправ під час вагітності

фізичні вправи під час вагітності

Тренування корисні для майбутньої мами та малюка. Але перш ніж взути кросівки та вирушити до фітнес-центру, Клуб Турботливих Матусь «NestleBaby» радить відвідати лікаря, аби отримати дозвіл на тренування. Зазвичай, лікарі заохочують майбутніх мам до легких фізичних навантажень. Але певні обмеження все таки існують. Про них ми розповімо далі.

Яких вправ потрібно уникати?

Існує багато вправ, які оптимально підійдуть для вагітної жінки. Але деяких тренувань потрібно уникати, а саме:

  1. Спорт, в якому існує підвищений ризик падіння або травми живота, наприклад, гімнастика, гірські лижі, сноуборд, катання на ковзанах, верхова їзда, їзда на велосипеді, контактні види спорту (хокей, футбол, баскетбол), дайвінг, катання на роликах.
  2. Вправи, які передбачають лежання на спині протягом довгого часу. Вони заборонені після четвертого місяця, оскільки вага плоду може стиснути основні кровоносні судини й обмежити кровообіг мами та дитини. Це, у свою чергу, може викликати нудоту, запаморочення.
  3. Повні присідання або подвійні підйоми ніг можуть тягнути живіт, тому в поважному стані їх краще уникати.
  4. Вигини спини чи інші деформації, а також рухи, які включають глибоке згинання чи розгинання суглобів. Такі дії можуть спричинити травми.
  5. Стрибки, раптові різкі рухи.

Які вправи виконують з обережністю?

Вагітність – чудова пора для підтримки рівня фізичної підготовки, але не час для її підвищення чи підготовки до спортивних змагань. 30 хвилин на день достатньо, щоб тримати себе у гарній формі.

Вправи, пов'язані з балансом, стають складними й ризиковими під час збільшення терміну вагітності. Вигин стоп, як у балеті, може призвести до судом у литках. Надмірне напруження провокує зневоднення організму або нестачу кисню для малюка.

Коли необхідно припинити тренування?

При появі перших симптомів утоми потрібно припинити тренування. Іноді надмірні навантаження можуть спровокувати прояви небезпечніших станів.

Симптоми, що потребують негайного звернення до лікаря:

  • Незвичайний біль у будь-якому місці (стегна, спина, таз, груди, голова тощо)
  • Судоми, які не проходять після припинення занять
  • Регулярні хворобливі скорочення матки
  • Запаморочення
  • Дуже швидке серцебиття
  • Труднощі під час ходіння
  • Втрата м'язового контролю
  • Раптовий головний біль
  • Вагінальна кровотеча
  • Помітне зменшення або відсутність руху плоду у третьому триместрі (27 тиждень вагітності й пізніше)


У яких випадках фізичні навантаження протипоказані?

Фізичні вправи під час вагітності приносять користь вагітній мамі та її дитині. Однак за певних обставин тренування при надії є протипоказаними. У групі ризику мами з такими недугами: анемія, хронічний бронхіт, ожиріння або надмірна вага, гіпертензія, судомні розлади тощо. Ось чому важливо завжди отримувати дозвіл на тренування від лікаря для будь-якої програми вправ.

Якщо лікар обмежив виконання вправ під час вагітності, можна запитати дозвіл на нескладні заняття, наприклад, тренування для рук або легку розтяжку. Вони також допомагають залишатися у формі та при цьому не шкодять здоров’ю матері й дитини.


Читати також