Підсумки кінофестивалю Бруківка 2019

Кінофестиваль Бруківка 2019. Підсумки. Пост-реліз

З 11 по 15 вересня в Кам’янці-Подільському відбувався ІІІ Міжнародний кінофестиваль «БРУКІВКА».

«БРУКІВКА» - найбільший незалежний некомерційний кінофестиваль України. Відвідувачі заходу мали змогу безкоштовно відвідати покази конкурсної та позаконкурсної програм, воркшопи, лекції, зустрічі з режисерами, продюсерами, сценаристами й акторами.

За 5 днів фестивалю, окрім перегляду кінострічок відвідувачі споглядали проекційне 3D-шоу «Хроновояжер Леварій і Проклята Аурінія», конкурс косплеєрів «Brukivka’s Cosplay Battle», конкурес каверів, шоу трансформерів, а також під час круглого столу мали змогу подискутувати з іменитими гостями щодо розвитку українського кінематографу.

Цьогорічний кінофестиваль проходив на 6 локаціях: Стара Фортеця, паб «ZAGATA», Barbershop 11.43, Трактиръ «Сажотрус», кінотеатр «Юність» та міський Будинок культури, який містив у собі найбільшу кількість різноманітних заходів.

На ІІІ Міжнародний кінофестиваль «БРУКІВКА» завітали режисер і художній керівник театру «Маски-шоу» Георгій Делієв, український драматург, режисер Олександр Денисенко, сценаристи «Забороненого» Артемій Кірсанов та Сергій Дзюба й багато інших представників українського кінематографу.

До складу журі у різних номінаціях входили продюсер «Insight Media» Володимир Філіппов, сценарист, режисер Володимир Нагорний, продюсер з США Ніка Фінч, члени Української Кіноакадемії і Українського Оскарівського Комітету Денис Буданов та Олександр Гусєв, засновники кінофестивальної дистриб’юторської компанії «Letter To Fest» сестри Марина та Оксана Артеменко, режисер та мультиплікатор Тетяна Ясінчук, актор та блогер Віталій Гордієнко.

У фестивалі взяли участь понад 300 учасників з України, США, Франції і Німеччини та відвідало більше 4500 глядачів.

На кінофестиваль було надіслано близько 800 робіт із 72 країн світу в таких номінаціях як короткометражний, анімаційний, документальний, повнометражний та фільм жахів. В рамках конкурсної програми було відібрано 90 робіт учасників.

Фільми кінофестивалю «БРУКІВКА»

Документальну програму фестивалю відкривав фільм американського режисера Філіпа Родрігеза «Підйом та падіння коричневого Буффало», продюсером якої є оскароносний Бенісіо Дель Торо. Також у програмі міжнародних документальних фільмів була кінострічка «Баба бабі сказала», що розповідає маловідому історію українських дітей на лінії нацистсько-радянського фронту у Другій світовій війні. Режисер стрічки Матей Силецький з Нью-Джерсі, який завітав на кінофестиваль, щоб особисто представити стрічку глядачам. А також цьогорічний номінант на премію Оскар «Жінки ГУЛАГу» Мар’яни Яворської.

Власну кінострічку «Повідомлення в пляшці» завітали представити французькі режисери Семмі Хоссенні, Олександр Брехер та продюсер Олександр Сільєгович. Фільм розповідає про вчителя з міста Яунде, який за допомогою музики зацікавлює дітей в лісах Пігмея до навчання в школі.

Українську документалістику представляла стрічка про життя українського режисера Леоніда Кантера «Людина з табуретом» Ярослава Попова, «Перша сотня» Ярослава Пілунського, «Погляд з інвалідного візка» Олега Павлюченкова та «Харківський голокост» Антона Галушки-Адайкіна.

Національну повнометражну програму відкрив фільм режисера Олександра Денисенка «Тарас. Повернення», яка розповідає про період заслання Тараса Шевченка у Казахстані. Також відбувся спеціальний показ фільму «Заборонений» та зустріч із його сценаристами Сергієм Дзюбою і Артемієм Кірсановим. Це художній повнометражний фільм, біографічна драма, метафорична історія про трагічну і загадкову смерть найпотужнішого поета-шістдесятника, правозахисника, героя України Василя Стуса та його боротьбу із системою.

Під час творчої зустрічі із Георгієм Делієвим відбулася презентація стрічки «Одеський підкидьок». За сюжетом, ексцентричний і бездітний одеський художник, сер Пінхус, який мріє про онуків, вирішує для початку усиновити дорослого сина. І знаходить на цю роль Аркашу, 50-тирічного бовдура, що звільнився з колонії і працює у будинку малятка кочегаром. Це класична комедія положень і одночасно комедія персонажів, весела і трохи сумна історія про Одесу і одеситів, таких різних, але в чомусь схожих.

В рамках національної програми в категорії «Повний метр» було презентовано містично-філософський трилер з елементами драми і детективу «13 автобус». За сценарієм, розмова з Жінкою, яка чекає на зупинці неіснуючого тринадцятого автобуса, стає поворотним моментом в житті усіх її співрозмовників. В тій же категорії було продемонстровано стрічку Андрія Іванюка «Східняк». В головних ролях Богдан Бенюк та Анатолій Максимюк, які їздять старим автомобілем в зоні АТО між лінією фронту та прифронтовими селами. Фільм має напружену атмосферу, часом актори з кулеметною швидкістю випльовують із себе слова, постійно перебуваючи у нервовому стані.

Для дітей та дорослих відбувся показ стрічки «Бобот та енергія Всесвіту» — український сімейний фантастичний фільм, знятий Максимом Ксєндою. Фільм розповідає про 12-річного мрійника, який опиняється в центрі протистояння двох позаземних сил.

До міжнародної програми ввійшло три повнометражних дебюти режисерів з США – «Бананова шкірка» Бенджаміна Касулке, «Витрачені марно години» Пітера Махаффі, «Артик» Тома Ботчія та фільм «Неповноліття» Уліссе Лендаро з Італії.

Короткометражна програма складалася із 9 фільмів з Італії, Чорногорії, Болгарії, Туреччини, Бразилії, Ізраїлю, Польщі, Словаччини та Німеччини та 34 кінострічок з України.

Ніч фільмів жахів у Старій фортеці

Цього року однією із основних локацій кінофестивалю стала Стара Фортеця, де в п'ятницю, 13 вересня, відбулося офіційне відкриття ІІІ Міжнародного кінофестивалю «БРУКІВКА».

Після відкриття червоної доріжки розпочався виступ відомих українських музичних гуртів та конкурс на кращий кавер до відомого саундтреку. Також відбувалися творчі зустрічі з українськими режисерами та презентація проекту кінострічки «БанДіти» від Володимира Нагорного та Георгія Делієва.

Вечір кіно в Старій фортеці розпочався із художньої стрічки Дзена Євцигнейкіна «Смачного», який створено за підтримки Міністерства інформаційної політики України. Німецький режисер Олівер Мор представив свій новий фільм «БЕНЗИН», в якому знялась відома українська акторка Катерина Молчанова.

В рамках показів присутні мали змогу побачити кращі короткометражні фільми жахів національної та міжнародної конкурсної програм. Опівночі організатори фестивалю представили першу частину антології фільмів жахів про Кам’янець-Подільський «The CERVIDAE» режисера Андрія Зайця.

Проекційне 3D-шоу «Хроновояжер Леварій і Проклята Аурінія»

У п’ятницю на Папській (Кармалюковій) башті відбулося грандіозне театралізоване світлове 3D-шоу «Хроновояжер Леварій і проклята Аурінія» за участю театру «Лінк» та вогняного шоу. Над проектом працювали професійний віджей України Юрій Гурін, актор театру та кіно Валерій Свереда, режисер Андрій Заєць та Кам’янець-Подільський театр «Лінк». Окрім сучасних спецефектів вистава передбачала взаємодію героїв 3D-проекцїї і живих акторів.

Brukivka’s Cosplay Batle та «Шоу роботів»

Вже вдруге на кінофестивалі відбувся конкурс косплеєрів Brukivka’s Cosplay Battle, який знову зібрав учасників у фантастичних костюмах та повний зал глядачів.

Неабиякої видовищності заходу та радості дітям додало «Шоу роботів». Всім відомі трансформери Мегатрон, Оптімус Прайм та Бамблбі влаштували дивовижне шоу на Міжнародному кінофестивалі «БРУКІВКА». Костюми роботів створює компанія «Any Robots», яка виготовляє їх впродовж 4 років для зустрічей, косплею та відеозйомок.

Воркшопи і зустрічі.

На кінофестивалі традиційно відбувалися воркшопи, лекції та зустрічі із відомими представниками української та зарубіжної кіноіндустрії.

Режисер Володимир Нагорний та актор Георгій Делієв презентували проект нового комедійного фільму «БанДіти». VJ та дизайнер Юрій Гурін прочитав практичну лекцію на тему: «3D-mapping та візуалізація - як новий вид сучасного мистецтва», а для дітей та дорослих відбувся пластиліновий майстер-клас з ілюстрації «Я і моя уява» від мультиплікатора Тетяни Ясінчук.

Фанати косплею мали змогу відвідати лекцію з крафту «Технології виготовлення складних костюмів для бізнесу та кіно» засновників компанії Any Robots і майстер-клас з гриму від Софії Шеремети. Окрім того, досвідом кіновиробництва поділилися сестри Артеменко, а Віталій Гордієнко щодо мистецтва ведення відео-блогу. Також у завершальний день фестивалю гості та учасники «БРУКІВКИ» взяли участь у панельній дискусії «Українське кіно. Тренди, перспективи, боксофіс та критика»».

«Одного разу в місті на камені»

Фільмом-закриттям ІІІ Міжнародного кінофестивалю "БРУКІВКА" став український пригодницький вестерн «Одного разу в місті на камені». У фільмі розповідається про пригоди ветерана АТО з Донбасу з позивним «Одинак», який, втративши рідний дім та кохану людину на війні приїхав в Кам’янець-Подільський у пошуках нового життя, пройдисвіта Дениса, що невпинно мріє про власне місце під сонцем, та голову місцевого бандитського угрупування Сашка, у якого в планах реалізувати свою «Українську мрію».

Режисером стрічки є організатор кінофестивалю Андрій Заєць, для якого це був дебют в повнометражному ігровому кіно. Він також виступив як оператор, сценарист, монтажер, звукорежисер та автор кількох саундтреків. Виробництво фільму розпочалося у 2016 році та було знято на аматорську відеокамеру без бюджету та професійних акторів.

В проекті задіяно понад 150 кам’янчан, серед яких актори місцевих театрів «Тандем» і «Лінк», учасники музичних гуртів та команд КВК, хореографи, художники й усі, кому подобається сучасне експериментальне кіно. Цікавим фактом є те, що під час роботи над фільмом сценарій писався поступово і ніхто не знав чим все закінчиться. Головні ролі виконали Карапет Баджаксузян, Денис Чорний, Олександр Левчук, Данило Колісник, Максим Коваль, Анастасія Введенська, Анастасія Дзюбінська, Георгій Торяник, Андрій Гончаров, Євгеній Пазюк, Валерій Свереда, Володимир Черняк та інші.

Саундтрек стрічки складається з треків місцевих гуртів, таких як ZAPASKA, ZiQ, Театр-НО, Street Fames, BEKINGEM, ЕКСПАНСІЯ, Пропала Грамота і Своєрідне. Усього під час виробництва фільму «Одного разу в місті на камені» було відзнято понад 40 годин матеріалу, а чорновий монтаж мав понад 200 хвилин.

«Ми зробили один із найбільших кінофестивалів України в 2019 році, який вже понад десяток гостей та режисерів назвали «українським Санденсом». Понад 4000 живої аудиторії на кінопоказах та різноманітних перфомансах, кілька сотень учасників, кінематографісти з Франції, США, Німеччини та України приїхали представляти свої роботи в Кам'янець-Подільський.

Як завжди, до для інтелектуального розвитку та розваги всіх бажаючих до кінофестивалю долучили клуб настільних ігор «Містер Міпл». Також там можна було придбати фірмові товари ручної роботи від кам’янецьких майстрів та побувати у зоні 3D реальності.

Сумлінна робота чудової команди та кількох десятків волонтерів з 10 областей України допомогла зробити наш фестиваль дійсно професійним та ще однією гордістю нашого міста. Дякую усім, хто долучився до «БРУКІВКИ» та доводить, що у нашій державі є високоякісний кінематограф», - каже директор кінофестивалю Андрій Заєць.


Читати також