Solo Plays Fest 2020

Фестиваль монодрам Solo Plays Fest. Афіша Київ 2020

ІІ Міжнародний театральний фестиваль монодрам Solo Plays Fest стартує 10 вересня 2020 року в Київській Фортеці о 19.00

Міжнародний театральний фестиваль монодрам Solo Plays Fest було започатковано в 2019 році. Перший фест відбувся в травні 2019 року, тривав 8 днів, в ньому взяли участь актори з України (Київ, Чернігів, Одеса, Донецьк), Польщі, США, Ізраїлю. В рамках фестивалю було показано біля 20 вистав, проведено 2 майстер-класи, театральну конференцію, відбулися виставка фоторобіт Марини Куценко, присвячена театру, і виставка ляльок відомої київської лялькарки Інесси Кужом.

Організаторами фестивалю виступають ГО «Креативна Україна», ГО «Джойфест, НІАМ «Київська фортеця». Партнер – Театр «Маскам Рад». В 2019 р. фестиваль відбувся за підтримки НСТДУ. Фестиваль Solo Plays Fest має відзнаку Європейської фестивальної асоціації.

Проведення ІІ Міжнародного театрального фестивалю монодрам Solo Plays Fest було заплановано також на травень 2020 року. Проте через карантин цим планам не судилося збутися. Організаторами було вирішено перенести проведення фестивалю на невизначений термін. Після введення адаптивного карантину було вирішено все-таки провести фестиваль в 2020 році, а саме 10-12 вересня. Проте пандемія знов скоректувала плани організаторів, адже на вересень закрито в`їзд в Україну для іноземців. І хоча за запрошенням закладу культури учасники культурних заходів можуть перетнути український кордон, проте це пов`язано з певними труднощами, тому організаторами було вирішено змінити формат проведення фестивалю в 2020 році: з фестивалю з визначеним терміном на «перманентний».

Отже, 10-12 вересня відбудеться перший етап ІІ Міжнародного театрального фестивалю монодрам Solo Plays Fest. В першому етапі візьмуть участь 6 учасників: вистави «Троє в човні, не рахуючи собаку» (Театр «Маскам Рад», Петро Миронов), «Акомпаніатор» і «Френк Сінатра» (Київський національний академічний театр оперети, Ася Середа-Голдун і Дмитро Шарабурін), «Як старий собака новим фокусам навчився» (Театр «Маскам Рад» і Анатолій Голубовський), «Леді Капулетті» (Театр «Перетворення», Ганні Яремчук), «Безмежна реальність» (Improv Club, Сергій Величанський). Покази відбудуться вже традиційно в Київській Фортеці. Організатори, як і в минулому році, намагаються залучити до фестивалю учасників, які працюють в різних напрямках монодрами: від класичної до імпровізації. Наприклад, «Френк Сінатра» - це музична монодрама, а «Безмежна реальність» - імпровізація в стилі improv comedy. Вистава «Троє в човні, не рахуючи собаку» відбудеться як зазвичай просто неба на Театральній площі Київської фортеці, і в ній бере участь пес Петра Миронова Шах.

Наступні етапи фестивалю будуть відбуватися разом з відкриттям можливості в`їзду іноземцям в Україну. Тоді до Києва зможуть потрапити учасники з Румунії, Італії та Ізраїлю. До конкретних дат їх приїзду буде сформовано програму наступних етапів фестивалю, в яких крім іноземних учасників, візьмуть також участь українські виконавці, буде проведено театральні конференції та майстер-класи.

Розповідає Керівниця театру «Маскам Рад» - постійного партнера фестивалю – Інна Гончарова: «Існує такий старий, ще з радянських часів, анекдот: «Що може бути нуднішим за монодраму, тільки жіноча монодрама». Можна з впевненістю стверджувати, що жанр монодрами в Україні є ще недооціненим, і багато з глядачів і навіть театралів продовжують ставитися до нього дещо упереджено. За кордоном ставлення до монодрами зовсім інше: існує дуже багато фестивалів, які активно відвідують глядачі, і монодрама вважається еквівалентом найвищої акторської майстерності. В Україні тільки останнім часом монодрама все частіше з`являється в репертуарах театрів, а не є атрибутом окремих виконавців, які спеціалізуються на цьому жанрі (Михайло Фіца, Петро Миронов та ін.). Наприклад, в репертуарі нашого театру з 32 вистав 13 монодрам. Поступово до цього жанру звикають і глядачі. Серед киян вже багато прихильників монодрами. Мені доводилося неодноразово чути від глядачів, що завдяки нам вони відкрили для себе цей жанр, хоча раніше ставилися до нього, дійсно, дещо упереджено. Із зростанням інтересу до монодрами серед глядачів виникають нові фестивалі монодрам в Україні, як наприклад, Solo Plays Fest, фестиваль «Монологи над Вужем» в Ужгороді, відроджено фестиваль «Відлуння», тощо.»

Гості фестивалю зможуть побачити виставку робіт фотохудожника Сергія Ніколаєва, присвячену театру. Виставку було організовано ГО «Креативна Україна», НІАМ «Київська фортеця» і Благодійним фондом «Обрій» в липні в рамках проведення VII Міжнародного фестивалю історичного кіно «Поза часом», а потім було вирішено залишити її до наступного заходу. (Сергій Ніколаєв, фотокор газети «Сегодня» загинув в 2015 році в с. Піски в АТО під час виконання журналістського завдання.)

Квитки на вистави фестивалю можна придбати у трьох операторів: concert, kontramarka, karabas. Всі квитки по 150 грн. Проте безпосередньо в організаторів можна придбати абонемент на 3 вистави за 300 грн., а на всі 6 вистав першого етапу фестивалю можна потрапити за 500 грн.

Отже, велике театральне свято розпочато - незважаючи на всі перепони!

Довідки: 0506556244, 0504697369
Адреса: вхід з бульвару Лесі Українки між будинками 12 і 14


Читати також