21-09-2020 Мистецтво 17406

Дарина Довга. Інтерв'ю з музикантом

Дарина Довга. Інтерв'ю з музикантом

Дарина Довга - кропивничанка, в цьому році завершила навчання у Львівській Національній музичній академії ім. М.В.Лисенка за ступенем бакалавра. Спеціальність – скрипка.

Не так давно Дарина перемогла в конкурсі порталу Експеримент "Найкраща музична композиція літа 2020". Нам вдалося поспілкуватися з Дариною і дізнатися докладніше про її життя і творчість.


Дарино, розкажи, як почалося твоє знайомство з музикою? Як ти стала скрипалькою?

Я жила з музикою ще до народження, адже мої батьки – професійні музиканти. Тож іще задовго до початку навчання у класі скрипки своєї мами, я перебувала у світі гармонійних звуків. Я почала свій творчий шлях у 6 років.

"Мі бемольний фреш" - це твій власний твір. Чи багато композицій ти ще написала?

Займатися композицією я розпочала з 8 років й написала твори, які склали концертну програму мого шкільного авторського концерту, що відбувся у лютому 2011 року в стінах будинку відомого єлисаветградського дитя­чого лікаря Сергія Самуїловича Мейтуса, батька ук­раїнського композитора, народного артиста України Юлія Сергійовича Мейтуса. Мої твори прозвучали того ж 2011 у програмі «Маестро.Юний композитор» на телеканалі «UA: Кропивницький», а також я була гостею Українського радіо, де презентувала свій твір для флейти і фортепіанного квінтету «Про що мовчить місяць».

А чи брала ти участь у музичних конкурсах раніше? Якщо так, то що це був за досвід?

У 2004 році я була зарахована до класу композиції кандидата мистецтвознавства, члена Національної Спілки композиторів України Марини Василівни Долгіх (учениці відомого кропивницького митця Кіма Шутенка, в якого у свій час вчився композитор Ігор Крутой). Починаючи з 2011 року я неоднаразово брала участь у Всеукраїнському конкурсі юних композиторів пам’яті Ю.С.Мейтуса, який проходить на базі музичної школи № 2 м. Кропивницького і входить у програму Всеукраїнського фестивалю-конкурсу української академічної музики «Класик-проект» де головами журі були Михайло Степаненко, Богдана Фільц, Левко Колодуб, Ганна Гаврилець та багато інших. Це був чудовий досвід. Я мала можливість поспілкуватися з талановитими музикантами, відвідати творчі зустрічі з головами журі конкурсу. Щиро вдячна Марині Василівні за те, що вона прищепила мені любов до класичної музики, познайомила мене з різними стилями та жанрами музичного мистецтва. Порадами Марини Василівни Долгіх я користуюся досі. З теплотою і любов'ю згадую ті щасливі миті, коли брала участь у конкурсі.

Яка головна задача митця, на твою думку?

Отримувати задоволення від творчого процесу.

Що тобі допомагає, коли долає смуток та зневіра?

Щоб подолати і побороти смуток та зневіру, потрібно знайти свій сенс життя. Люди без сенсу життя постійно відчувають психологічний біль. Людина, яка знає для чого вона живе і до чого повинна прагнути, живе щасливіше і успішніше.

Крім музичної творчості, чим ти ще захоплюєшся?

Однією з моїх улюблених книг є науково – популярне видання американського лікаря – натуропата й дослідника Пітера Д’Адамо. На даний момент я працюю над розробкою свого дослідження - як група крові впливає на сам механізм управління поведінкою, темпераментом і психічним здоров'ям. Група крові допомагає у визначенні правльного раціону харчування майбутнього музиканта, так як дотримуючись основних принципів харчування перед виступом, скрипаль зможе корегувати свій емоційний стан на сцені.

Які музиканти тебе надихають? Кого б ти порадила послухати нашим читачам?

Я захоплююся різноплановою музикою: джазом, популярною музикою і сучасною. В період навчання на бакалавраті я мала змогу спілкуватись та брати уроки у чудової львівської композиторки Марії Олійник, яка є автором музики до молодої опери-міфу «Ukraine – Terra Incognita», (присвята Василеві Сліпаку – людині мистецтва, яка залишила світову кар’єру, щоб захистити свою землю і можливість вільно на ній творити). Марія Орестівна Олійник прищепила мені любов до сучасної музики композиторів Дьордя Лігетті, Джорджа Крамба, Арво Пярта, та ін.) давала цінні поради у створенні моїх нових творів. Пані Марія познайомила мене з творчістю Вадима Неселовського – українського піаніста та композитора, який разом зі співачкою Лаурою Марті виконали власну джазову версію української народної пісні «Ніч яка місячна». Для душі раджу послухати мій улюблений чоловічий квартет «Кватро», який виконує власні оригінальні аранжування відомих світових хітів.

Які у тебе творчі плани на найближче майбутнє?

Завершити навчання в магістратурі за спеціальністю «Скрипка» у класі Народної артистки України, професора Лідії Остапівни Шутко.


Читати також