Виставка «Найдовший рік». PM Gallery

Виставка Ростислава Лужецького «Найдовший рік». PM Gallery. Афіша Львів 2020

8 жовтня (четвер) о 18:00 у PM Gallery відбулося відкриття персонального живописного проєкту Ростислава Лужецького «Найдовший рік».

13 робіт, на яких майданівські протистояння, відчуття війни і смерті, алюзії на Шевченків 13-місячний щоденник «Журнал» й марійні образи об’єдналися у спільний наратив, складають своєрідний літопис «Найдовшого року» Ростислава Лужецького.

Над проєктом автор працював близько шести років, а умовний відлік його календаря розпочато 18 лютого 2014 року: «Мій «Найдовший рік» почався з картини «Сон», найдовший особистий Шевченків рік – в очікуванні звільнення – завершено в «Журналі» віршем «Сон» («На панщині пшеницю жала»), найдовший рік для України триває, ніби сон…».

Наскрізним творчим прийомом для робіт Ростислава Лужецького є поєднання пластичних рішень із живописом. А нова авторська техніка, представлена в експозиції «Найдовший рік», побудована на опрацюванні пластичності тканини як матеріалу (найповніше представлено в триптиху «In memoriam»). Автор використовує тканину не для декоративності чи підтримки сюжету, а для творення предметних образів.

Ростислав Лужецький: «Процес творення кожного образу з використанням полотна дуже обмежений в часі, концентрований і спресований у ньому. Ти маєш лише годину на творення образу і найдовший рік на пошук контекстів і декорацій, у яких цей образ оживає».

Про автора:

Ростислав Лужецький (нар. 1970 р.) – художник, громадський діяч, один із співзасновників Видавничого Дому «Комора» (Київ).

Народився у Львові в мистецькій родині, навчався малярства в домашній школі Карла Звіринського. Випускник Львівської Академії мистецтв (1993) та Київського Національного Університету кіно і телебачення (2003).

Працює в галузі станкового живопису, графіки, дизайну. Стояв біля витоків сучасного українського книжкового дизайну, співпрацював з видавництвами України, Румунії, Нідерландів, США. Учасник багатьох виставок, культурних та мистецьких проектів, форумів та публічних дискусій.

Основні персональні виставки минулого десятиліття: Персональна виставка, «Найдовший рік», живопис (Київ, Національний музей Тараса Шевченка, 2020), «Картографія», живопис - фото (Київ, Дім освіти та культури «Майстер Клас», 2013), «Образ і документ. З мапи художника», живопис-фото (Чернівецький художній музей, 2012). Мистецькі роботи знаходяться в приватних збірках та музеях в Україні і за кордоном.

Проєкт можна оглянути до 29 жовтня. Запрошуємо!

Вхід вільний.

Адреса: м. Львів, вул. Коперника, 17 (-1 поверх)
Графік роботи: понеділок-п’ятниця 10:00 - 19:00, субота 10:00 – 17:00, неділя 12:00-17:00


Читати також