Тріп-хоп від електронщиць Krapka;KOMA та JAGARA

Українсько-британський тріп-хоп від електронщиць Krapka;KOMA та співачки JAGARA. Новини культури

Українсько-британський тріп-хоп від електронщиць Krapka;KOMA та співачки JAGARA

Нещодавно мульти-інструментальний дует Krapka;KOMA відсвяткував 1 рік свого існування дебютним ЕР-альбомом “Time’s Not Real”; а 2-ий рік творчості дівчата розпочинають одразу ж із міжнародної співпраці з британською вокалісткою JAGARA.

Джейн Едмондсон (‘JAGARA’) дізналася про Іру та Альону з гурту Krapka;KOMA завдяки американському подкасту “Produced by a girl”, у якому дівчата розповідали про початок свого творчого шляху майже рік тому. А влітку вона почула серію інструментальних треків Quarantine Beats, які дует випускав весною 2020, і написала в інстаграм, що хотіла би спробувати додати свій спів на одну з композицій. Так у “карантинного біта” №9 з’явився текст, голос і назва - “Ghost”.

Джейн Едмондсон: “Коли один розділ життя закінчується, і починається інший, важливо визнати цю втрату і рухатись далі, усвідомити те, чого ми не знали раніше і віддати належне цій складності у простоті життя та емоцій. “Little deaths happen every day” (маленькі смерті трапляються щодня) - це про прийняття будь-чого, що не йде за нашим сценарієм, і звільнення від цього заради власного ж блага.”

Альона Коваленко: “А я коли почула серед слів фразу “little deaths happen every day”, подумала про щоденну ранкову статистику в Телеграм-каналі про Covid… Вона вже ніби й не лякає, стала звичною річчю, але десь на фоні усе одно впливає на психіку. Я не можу сказати, що позбавилась “привидів минулого”; усе ще плаваю з ними у темному “тріп”-хопі. Просто дуууже не вистачає концертного життя.”

Іра Лобанок: “Мені ця пісня нагадала, як важливо бути в моменті (to be present). Насправді туга за минулим та постійне порівняння минулого з теперішнім не приносить користі, а лише виснажує, робить нас нездатними отримати насолоду від моменту, в якому ми знаходимось. Я дуже щаслива, що JAGARA запропонувала нам співпрацю - у ці дивні часи такі пропозиції чи не єдине, що примушує встати з дивану і піти планувати життя далі.”

Вихід синглу саме перед новорічними святами якнайкраще співпадає з меседжем пісні - адже це саме той період, щоб відпускати привиди минулого, які не дозволяють побачити чудесні можливості майбутнього і відкритися чомусь новому. У наші дні, цими так званими “привидами” є наслідки затяжного локдауну, який не всім людям вдається обернути на свою користь.

У певному сенсі робота перегукується із повістю Чарльза Діккенса “Різдвяна Пісня”, у якій на різдвяну ніч до головного героя являються духи минулого, теперішнього і майбутнього, і крізь сонний “тріп” примушують його переосмислити і почати цінувати своє життя.

У липні Krapka;KOMA вже випускали спільний сингл “Sugar Moon” із ірландкою Pixi Ink на основі “Карантинного біта 2” (прес-реліз)

Згадки про Krapka;KOMA в українських медіа:

“Сильна сторона цього гурту – атмосферність. У цих, на перший погляд, простих бітах ховається настрій, який не так просто створити.” Олексій Бондаренко, LiRoom

“Львівський дует дівчат нарешті випустив свій дебютний ЕР. Чудовий, атмосферний і чуттєвий тріп-хоп, вартий культового лейблу Ninja Tune.” - Данило Панімаш, СЛУХ

Згадки про Krapka;KOMA в міжнародних медіа:

“Sweet Distraction by krapka;KOMA is electronic bliss. The Ukrainian duo sweep you away into another world with euphoric vibes from their mesmerising track. Both krapka and KOMA are innovative and soulful on their own but together they are something close to perfect.” - Unknown sounds (UK)

Something about their gentle and honest, and raw vocals just match up in a very real way. Off The Record blog (UK)

“The band with the unusual punctuation policy also surprises musically. Scrolling through their social media, you might expect High-Energy-Synth-Pop. In fact, the duo is very laid-back, calm and smooth – in the best sense of the word. It is precisely this supposed contradiction that provides an interesting approach to music.” – The Gap (Austria)

“Fusion of r&b and soulful psyche induced dreams. Grace and cosmic reassurance” - comeherefloyd (US)

“Krapka;KOMA: When music has no boundaries. Both have a jazz background but they definitely prefer to be “limitless in using and playing instruments.” - MusicalMind (Italy)

Довідка:

Krapka;KOMA - це дівочий електронний гурт, що базується у Львові, Україна. Іра Лобанок та Альона Коваленко разом пишуть, випускають та виконують власну музику. Головними особливостями дуету є мульти-інструментальність та мультизадачність. Музичний жанр проекту поєднує риси downtempo, trip-hop, indie electronica та experimental, іноді присутні елементи джазу, адже обидві музикантки мають джазову освіту. Серед музичних натхнень, які найбільше вплинули на проект, можна виділити британські колективи Submotion Orchestra та Radiohead.

За 1 рік існування Krapka;KOMA випустили 3 кліпи, одну міжнародну колаборацію з ірландкою (пісня перемогла в конкурсі від British Council - Selector Radio), дали понад 20 виступів в Україні та за кордоном (Нідерланди та Іспанія), публікувались у британських медіа, написали саундтрек до відео-гри Titan Chaser, представляли Україну на фестивалі Waves Vienna разом з Dakh Daughters і Tik Tu, а також випустили дебютний EP.

JAGARA - Джейн Едмондсон, вокалістка та саундпродюсерка, що базується у Берліні, Німеччина. Своєю творчістю вона транслює танцювальну лихоманку 80-х/90-х, тріп-хоп, індастріал звуки та бачення. Крім того, танець та бойові мистецтва складають її персонаж. Учасницями проекту JAGARA є також 2 сестри Джейн, що проживають у Лондоні.


Читати також