Молодіжний рух Експеримент. Історія

Молодіжний рух Експеримент. Історія

 

Молодіжна громадська організація Експеримент виникла завдяки зусиллям суспільного діяча Германа Гошкадора та його друга Олексія Міллера у Дніпрі. Згодом Герман став президентом організації й очолив інтернет-портал, створений організацією. Необхідність була викликана відсутністю належної кількості культурних заходів при високій потребі суспільства в них.

Експеримент - це український молодіжний рух, який має свої осередки у Дніпрі та Львові. На базі Експерименту функціонують літературний, кіно- та музичний клуби, театр.

Історія Експерименту у Дніпрі

Літературний клуб «Штрих»

Відкриття клубу відбулося 8 жовтня 2009 року. Базується в Науковій бібліотеці Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара. Керівник – Оксана Шаровська. Як говорить Герман Гошкадор, «основна мета клубу – давати можливість молодим талановитим творчим людям себе показати, реалізувати, поспілкуватися з однодумцями».

Літературний клуб «шУМ»

Базується в Дніпропетровській обласній бібліотеці для молоді ім. М. Світлова. Керівник – Ігор Шубік.

Молодіжний авангардний театр Хармс Шоу (ex-театр «ЖУЙ»)

«Хармс Шоу» - це проект Молодіжної громадської організації Експеримент, націлений на розвиток авангардного театрального мистецтва в Україні. Театр «Жуй» був заснований у 2009 році у Дніпрі. Тоді в ньому нараховувалося всього 4 студенти Дніпропетровського національного університету імені Олесі Гончара. Планувалося створити перший у місті театр, присвячений драмі абсурду. З 2014 року функціонує у Львові, роблячи постановки по всій Україні.

Репертуар театру включає постановки Германа Гошкадора «Метаморфози» (2009), «Повітря» (2010), «Постмодерн ХХІ» (2010), «Пригоди Комісарова та його друзів» (2011), «Сіль» (2011), «Стара» (2015), Урок (2019), «Айя» (2020), Сингулярність (2020).

Музичний клуб «Чай»

Клуб «Чай» - майданчик для молодих музикантів, який дає можливість отримання першого досвіду виступів перед широкою аудиторією. У глядачів завжди є можливість одразу стати учасниками, виступивши під час «вільного мікрофону». Основна філософія клубу – приємна музика, смачний чай із солодощами і приємні люди. Клуб функціонує у Дніпрі й у Львові.

Клуб живопису

Керівник: Олена Дегтярьова

Кіноклуб «Діалог»

У кіноклубі «Діалог» проводяться покази авторського артхаусного кіно з подальшим обговоренням. Крім того, існують окремі покази фестивального кіно.

Історія Експерименту у Львові

Із метою розширення руху Експеримент Герман Гошкадор із частиною команди переїхав до Львова. Й одразу ж культурне життя міста почало проходити ще активніше. Так, 9 березня зусиллями Експерименту у Львові виступив віртуоз гри на фортепіано Ньютон Шнер молодший, відомий завдяки своєму проекту Lebensessenz. 30 березня 2016 року Львів привітав українського бандуриста Віктора Пашника. 10 жовтня 2016 року у львівській філармонії відбувся концерт інді-фолк групи «Колір» із Одеси. Експеримент усіляко сприяє розвиткові сучасної молоді. У 2015 році у Львові була створена Школа Дебатів. Окрім даного ораторського клубу, також проводяться лекції та майстер-класи з акторського й ораторського мистецтва. Для всіх небайдужих до мистецтва та культури у Львові періодично організовуються екскурсії до музеїв. Радіо «Культурна Еволюція» та Молодіжний рух «Експеримент» також організовують лекції для молоді й усіх, кому небайдужі нагальні питання літератури, мистецтва й інших сфер життя. У рамках форуму видавців у Львові в 2016 році представники радіо «Культурна Еволюція» провели фестиваль «Утопія», націлений на популяризацію перекладача як транскультурної особистості.

Лекція «Невідома Жиленко»

Зараз у Львові активно працюють кіноклуб Діалог, музичний клуб Чай та набирає обертів музичний проект Звуки Львова.

Інші проекти

Велика кількість проектів також здійснюється рухом Експеримент поза клубами. За період існування руху було проведено ряд культурних заходів, таких як: творчий вечір Михайла Мельника, зустріч із Максимом Кавуном, концерти Віктора Пашника гурту Один в каное, постійні літературні вечори за участі українських поетів і прозаїків, інтерв’ю з молодими виконавцями та людьми мистецтва.

Концерт «Один в Каное» у Дніпрі 27 серпня 2011

Молодіжний рух Експеримент, за підтримки відділу промоції міста Львова, провів проект «Мистецтво без кордонів». 10 талановитих фотографів із різних частин світу надали свої фотографії, які Експеримент розмістив на вулицях Львова. Проект Мистецтво без кордонів дає можливість пересічним перехожим побачити не звичайну рекламу, яка схиляє їх до споживання на кожному кроці, а дещо абстрактне і прекрасне, що апелює до їх людських почуттів і особистісного саморозвитку.

Молодіжний рух Експеримент також займається зйомками цікавих культурних передач, наукових лекцій, музичних концертів. Існує окремий канал на Youtube, який має назву «Культурна Еволюція».

Проекти радіо «Культурна Еволюція»

Архів радіопередачі

У нас Ви можете знайти передачі про кіно, музику, літературу, сучасне мистецтво, відеолекції, кулінарні передачі про здорову їжу, арт-огляди, авторські фільми та серіали, міжрегіональні дебатні турніри у відеоформаті, ексклюзивні презентації й інтерв’ю.

«Новинарня» – програма, в якій ми ділимося актуальними новинами культури України. Вони завжди супроводжуються коментарями тих, хто створює інформаційні приводи.

«Книгобачення» – програма про літературу. На Вас чекають інтерв’ю з письменниками, поетами, перекладачами, видавцями, а також презентації книг.

«Книжкова хвиля» – передачі про письменників і книги.

«Тільки наука» - огляд актуальних новин науки.

«Гвоздичное море» - інтерв’ю з ученими з різних галузей знань.

«Справа смаку» - інтерв’ю з суспільними діячами про актуальні події світу культури, а також про їх уподобання в літературі, кінематографі, живописі й інших сферах.

«Справа смаку» («Дело вкуса») – Лєшек Можджер



Публікації на радіо

Також на сайті радіо «Культурна Еволюція» можна зустріти текстові публікації, які присвячені світові музики. Звичайно, під акомпонемент музичних доріжок.

Соціальні акції молодіжного руху Експеримент

Молодіжний рух також займається і соціальними акціями. Серед них – допомога дітям з особливими потребами, дітям із дитячих будинків, благодійні акції та концерти, екологічні акції, еко-виставки, арт-фестивалі, виставки, перформанси.

Молодіжний рух Експеримент у 2014 році запустив проект під назвою Книжкова Хвиля. все почалося з того, що ми шукали людей, котрі читали на вулицях українських і російських міст, і дізнавалися, які книги в даний момент вони тримають у руках. Після чого ми складали приблизну картину про те, що читають різні міста. У подальшому наша літературна хвиля змінила свій формат. Із 2015 року ми почали дарувати на наших заходах і розігрувати в соціальних мережах книги, які, на нашу думку, заслуговують уваги сучасного читача. Суть полягає в тому, що ми даруємо людям книги і просимо після прочитання передати їх своїм знайомим. Таким чином і запускається Книжкова Хвиля.

Основними центрами руху Експеримент зараз є Дніпро та Львів.

Про діяльність культурного порталу Експеримент можна прочитати тут.

 

Експеримент. Хронологія

15 березня 2009 року - Перший захід Експерименту. Відкриття Творчої лабораторії "шум" в Санкт-Петербурзі

16 березня 2009 року - В цей день відбулося відкриття літературного клубу шУМ у Дніпрі

8 жовтня 2009 року - Відкриття творчого клубу Штрих

Далі за кілька наступних років відкриваються киноклуб Диалог, Клуб Живописи, клуб Чай та театр Жуй

14 жовтня 2010 - Легалізація молодіжного руху Експеримент

28 серпня 2011 року - створення культурного порталу Експеримент

20 лютого 2015 року - Відкриття музичного клубу Чай у Львові

24 березня 2015 року - Відкриття кіноклубу Діалог у Львові

26 липня 2015 - Відкриття радіо Культурна Еволюція на порталі Експеримент

1 березня 2016 року - Проведення акції Мистецтво без кордонів

1 квітня 2017 року - Старт проекту Звуки Львова


Читати також