Що таке Сингулярність. Розмова із Зорко Вучічем

Що таке Сингулярність. Розмова із Зорко Вучічем

Незабаром у Львові відбудеться прем’єра вистави Сингулярність від театру Хармс Шоу. Мені вдалося поспілкуватися із продюсером вистави, Зорко Вучічем, та дізнатися більше подробиць стосовно цього незвичайного перформансу.

Пане Зорко, як розпочалася ваша співпраця із Хармс Шоу?
Все почалося ще два роки тому. Я був проїздом у Львові і друзі запросили мене на виставу під назвою Урок. То був театр абсурду. Але коли я побачив гру акторів, режисерські рішення та дивні реквізити… то було neopisivo. І тоді я зрозумів, що просто зобов'язаний зробити з цим театром щось разом. І от ми маємо Сингулярність. Без перебільшення можу сказати, що цей перформанс – це моя гордість. Дуже чекаю на прем’єру.


Як вам працювалося в українському колективі?
То був новий досвід для мене. Раніше я ніколи не працював у вашій країні. Але із самого початку нашої роботи мене приємно вразили актори. Це дійсно згуртована команда, яка на репетиціях викладалася на 122 відсотки. Я закохався буквально у кожного актора: Оленка, Айрін, Назар, Катя – це tim snova (команда мрії). Їх самовідданість межує із божевіллям. І це бесперечно мотивувало мене. Тому, мені здається, як продюсер я зробив більше, ніж будь-коли.

Театр Хармс Шоу

Щоправда були і складності. По-перше, робота із режисером. Германа важко назвати приємною людиною. Звісно, для стваралаца це не головне. Але спільну мову ми дуже довго не могли знайти. Десь тільки через півроку нашої співпраці ми порозумілися. Але то були дуже важкі, із психологічної точки зору, півроку. Проте, головне - це результат. І ми вдвох залишилися задоволеними. Ще однією складністю було те, що Хармс Шоу – театр недержавний. Тому коштів на виставу не було, від слова зовсім. Я звичайно намагався підключити всі свої продюсерські вміння, але іноді треба було шукати нестандартні рішення, щоб вистава таки відбулася.


Про що саме йде мова?
Ну, наприклад, майже всі костюми ми з акторами моделювали та шили власноруч. А костюмів у виставі багатенько. Також із хореографами-постановниками ми домовилися працювати на бартерній основі. Коротше кажучи, ми знаходили всі можливі шляхи для такої економії, яка була б непомітна глядачеві.


Розкажіть, будь ласка, про що саме буде ця вистава?
Про що вистава? (довго сміється, тримаючись за живіт) Ну… (знову сміється) про що вистава? Вона про кохання та смерть. Дружбу та зраду. Мистецтво та науку. Фанатизм та програші. Ось теги (ключові слова) до нашої вистави: авангард, 18+, ритуальне дійство, науковці-акціоністи, експерименти на сцені, мінімалізм.


В чому полягає унікальність Сингулярності?
Я, чесно кажучи, не театральний критик. Але мені здається, що ми створили якусь нову мову, якої раніше до нас не було. Можливо, це перебільшення, але ви завжди можете прийти на перформанс та самостійно підтвердити або спростувати мою думку. А ще унікальність полягає в тому, що цю виставу ми гратимемо лише один раз. Тільки один день і більше ніколи. Така наша концепція. Приходьте 22 грудня, о 19:00 в Палац Хоткевича. Реєстрація на виставу за телефоном: 066 16 70 488


Щож, бажаємо успішної прем’єри, пане Зорко.
Дякую. Приємного вам всім перегляду!

Спілкувався: Володимир Іванов

Переклала із сербської: Оля Віноградова


Читати також