Варикозна хвороба. Як лікують лазером?

​Варикозна хвороба

Варикозна хвороба - одне з найпоширеніших захворювань XXI століття. І свідчення тому - неупереджені факти, що підтверджують дані медичної статистики: 50% населення країни страждають порушеннями кровотоку венозної системи нижніх кінцівок. Пацієнтами флебологів стають люди найактивнішого віку (від 25 до 50 років), і 65% з них - жінки.

Бувають випадки, коли консервативним способом лікувати варикоз неефективно, тоді необхідна операція на варикозне розширення вен Ціна зараз досить прийнятна.

Показання до лазерного лікування варикозу

Прямими показаннями до хірургічного видалення неспроможних венозних судин служить наявність рефлюксу крові у пацієнтів класу С2-С6. Клінічні прояви: варикозне розширення вен, набряк, глибокі трофічні зміни шкіри і підшкірних тканин, трофічні виразки, що вимагають термінового лікування. При цьому рефлюкс ВПВ (великої підшкірної вени), МПВ (малої підшкірної вени) і перфорантів, що не супроводжується варикозними трансформаціями, вимагає тільки динамічного спостереження. Тобто, в останньому випадку оперативне втручання зайве.

Дуже важливо точно виявляти варикоз вен. Наприклад, якщо мова йде про неспроможність перфорантних вен, об'єктивна оцінка стану може бути отримана тільки в ході ультразвукового сканування, проведеного в вертикальному положенні хворого. Крім того, варто враховувати також локалізацію патологічного процесу і особливості перебігу захворювання конкретної людини. Доцільно проводити хірургічні процедури на перфорантних венах діаметра від 3,5 мм з тривалістю рефлюксу 0,5 с (класи С5-С6). Решта випадків носять сумнівну доказову ефективність.

Протипоказання до лазерного лікування варикозного розширення вен

Важливо сказати лікареві не тільки скарги, але і супутні патології, так як, наприклад, при деяких захворюваннях під час процедури лікування лазером може використовуватися не всякий анестетик.

  • Серцево-судинні патології та хвороби (артеріальна гіпертензія, ішемія серця).
  • Запальні процеси шкіри (екзема, бешихове запалення та інше).
  • Інфекції в стадії загострення.
  • Деякі хвороби обміну речовин, важка супутня патологія внутрішніх органів.
  • Вагітність (особливо II і III семестр);
  • З особливою обережністю рішення про видалення вен приймається в разі наявності якихось проблем з імунітетом, а також у пацієнтів похилого віку.

Відновлювальний період після лазерного лікування вен (варикозу) методом ЕВЛО

Для успішної реабілітації необхідно дотримуватися всіх рекомендацій, які вам скаже лікар. У відновний період необхідно налагодити грамотну еластичну компресію. Також після лікування цим методом слід провести корекцію фізичного навантаження, що є запорукою успішного відновлення. Рання активізація важлива для нормального венозного кровотоку і мінімізації постпроцедурних ускладнень. Відносно компресії, на сьогоднішній день кращим вибором стане спеціальний медичний трикотаж.

Переваги лазерного лікування варикозу:

  • Безболісність і хороша переносимість.
  • Відсутність ускладнень після процедури.
  • Лікується амбулаторно.
  • Не застосовується наркоз.
  • Маленька травматика і малоінвазивність методу.
  • Відсутність розрізів після операції.
  • Відсутність болю після процедури, тільки невеликий дискомфорт.

Читати також