Все, що показала Apple на WWDC 2021

Найбільші анонси Apple

Щойно завершився головний літній яблучний захід WWDC 2021.

Дія проходила без глядачів і транслювалася у вигляді заздалегідь записаної презентації, а не в прямому ефірі, як це було раніше.

З іншого боку, ми змогли повною мірою оцінити режисерські напрацювання, крутий монтаж і різноманітні ефекти, яких не було в live-презентаціях Apple.

Вступний ролик в стилі бюджетної короткометражки показав очікування користувачів від сьогоднішньої презентації. Деякі навіть хотіли, щоб Тім Кук приїхав на захід на легендарній DeLorean з науково-фантастичної трилогії "Назад у майбутнє".

Насправді голова Apple з'явився на сцені театру Стіва Джобса, а зал для глядачів виявився заповнений тисячами різних Memoji.

Ось перелік того, що Apple показала на конференції WWDC 2021.

FaceTime

FaceTime

Завдяки функції SharePlay користувачі айфонів, айпадів і маків зможуть разом під час дзвінка по FaceTime дивитися тіктоки, серіали і стріми, а також слухати музику (зображення можна вивести на Apple TV). Учасники бесіди зможуть управляти контентом: ставити його на паузу, перемикати і перемотувати.

Крім того, Apple сподівається зробити спілкування в FaceTime більш природним. По-перше, компанія додала портретний режим - під час дзвінка програма сфокусується на вашому обличчі і автоматично розмиє фон.

По-друге, в групові викики додали просторове аудіо (також з'явиться на маках і Apple TV) і режим сітки, в якому видно всіх співрозмовників відразу. Голоси співрозмовників будуть звучати так, ніби вони знаходяться з вами в одному приміщенні. До того ж їхня позиція у віртуальній кімнаті відповідає їх позиції на екрані щодо інших учасників чату.

По-третє, FaceTime навчився в режимі реального часу вичищати сторонні шуми, залишаючи один лише голос. В цьому режимі співрозмовник не почує пилосос або гавкіт собаки на фоні, тільки вашу мову. Ну і найголовніше - тепер до чату в FaceTime можуть приєднатися користувачі Android і Windows. У них сервіс працюватиме в веб-браузері (знадобиться посилання на відеочат).

iOS 15

iOS 15

Apple представила режим фокусування - це функція, що дозволяє зосередитися на певному занятті, наприклад, відпочинку або роботі. Пристрій на певний час приховає всі зайві повідомлення, а також покаже співрозмовникові, що користувач зайнятий. Після увімкнення режиму сфокусування на роботі повідомлення від колег з месенджерів все одно будуть приходити. При цьому перед сном та ж функція буде фільтрувати повідомлення стосовно роботи і в основному показувати повідомлення від членів сім'ї та інших близьких.

До того ж iOS 15 збирає всі не надто важливі або не дуже термінові повідомлення і надсилає їх в більш відповідний для цього час (штучний інтелект допомагає визначити пріоритет цих повідомлень). Найважливіші потраплять наверх зведення повідомлень. Термінові повідомлення від близьких або колег надійдуть одразу ж.

iOS навчилася розпізнавати текст і цифри на фотографіях. Якщо навести камеру на записку або шкільну дошку, пристрій одразу запропонує скопіювати текст. А ще камера розуміє, коли в кадр потрапляють телефонні номери - тепер на них відразу ж можна зателефонувати.

Рукописний текст знаходиться за допомогою пошуку по пристрою. Користувачеві не обов'язково шукати знімок рецепту в альбомах, досить вбити в пошук слово «рецепт» або інший уривок із цього рукописного тексту - і iOS видасть потрібне фото.

По суті, пристрій з iOS 15 перетворюється в інтерактивний довідник, який одразу підкаже породу собаки на світлині, розповість історію міської пам'ятки або по обкладинці знайде книгу, яку сфотографували.

І ще про iOS 15

  • До знімків можна відразу ж прикріплювати треки з Apple Music (монтаж враховує ритм пісень при створенні колажів).
  • У США в додатку Wallet можна додавати посвідчення особи - наприклад, водійські права.
  • Стандартний додаток карт став більш наочним і детальним. З'явився віртуальний глобус і нічний режим з відображенням місячного світла.
  • iOS дозволить приховувати IP при використанні пошти.
  • Оновлений додаток «Локатор» дозволяє відшукати загублені AirPods Pro і AirPods Max. Також iOS буде попереджати користувача про те, що він забув навушники.
  • Додаток Swift Playgrounds дозволить написати свій додаток безпосередньо на айфоні або айпаді.
  • Пристрої з iOS 15 відстежуватимуть рівновагу і заздалегідь попереджатимуть про можливе падіння.

Оновлений браузер Safari

Ви краще самі подивіться!


Браузер Safari стане ще більш захищеним і не дозволить стороннім сервісам відстежувати IP-адреси та історію відвідувань.

З'явиться бічна панель для управління групами вкладок, а сам додаток зможе трохи фарбуватися в тон сайту, який ви проглядаєте.

Розробники зможуть створювати універсальні розширення для браузера на різних платформах.

Про iPadOS

Віджети. Великі. Тепер їх можна розміщувати і перетягувати як завгодно на екрані (нарешті).

У iPadOS 15 повністю переробили роботу з декількома додатками одночасно: нове меню багатозадачності відображається у верхній частині програм. З нього можна відразу ж потрапити в режими Split View або Slide Over.

З'явилися бібліотека додатків і швидкі замітки - щоб щось записати, потрібно витягнути блокнот в кутку екрана. При цьому швидкі замітки потрапляють в окрему папку. У режимі спільної роботи над заміткою можна буде відзначати користувачів, щоб звернути їх увагу на конкретний фрагмент. У документі також можна подивитися на правки, які внесені нещодавно.

Про watchOS 8

До списку тренувань додали пілатес і тайцзицюань.

Програму «Подих» перейменували в «Усвідомленість». Починаючи з watchOS 8 додаток не тільки допомагає медитувати, але і пропонує поміркувати про щось приємне.

Годинник буде відстежувати частоту дихання уві сні, тобто кількість вдихів і видихів. Ці дані доступні в додатку «Здоров'я» на айфоні.

У watchOS 8 додадуть так званий портретний циферблат, створений на основі портретів ваших близьких.

macOS Monterey

Мабуть, найбільш вражаючим моментом WWDC 2021 стала демонстрація того, як macOS Monterey працює з іншими пристроями Apple - це схоже на магію.

Поруч з макбуком можна поставити айпад. Пристрій стане для нього другим екраном: курсор з екрану макбука зможе переміститися на екран айпада і навпаки. З клавіатури ноутбука можна без проблем керувати планшетом, скажімо, перемикати програми. На айпаді можна «захопити» файл курсором і перекинути його на екран макбука - він миттєво скопіюється на ноутбук (навпаки це теж працює).


Далі ще краще: macOS Monterey підтримує взаємодію з двома пристроями одночасно. Ця функція називається Universal Control.

І нарешті: зображення з айфона або айпада можна буде транслювати на маки через функцію AirPlay (вийде відмінна колонка).

Крім того, macOS Monterey підтримує режим фокусування і все, що ми вище писали про FaceTime.

Ще більше API і фішок для розробників

iOS, macOS і iPadOS

Окремо розповіли про нові фішки для творців програмного забезпечення під iOS, macOS і iPadOS. Не дивно, адже це конференція для розробників, а не презентація фішок для користувачів iPhone і Mac.

  • У розпорядженні програмістів виявиться велика кількість нових API для впровадження фішок системи в сторонні додатки. Наприклад, фокусування на голосі з FaceTime може бути реалізована в будь-якому месенджері з режимом конференції. Так, багато ексклюзивних фішки стандартних додатків iOS і macOS можуть з'явитися в будь-якому ПЗ.
  • Система Object Capture знадобиться для швидкого створення віртуальних 3D-моделей з реальних предметів. Для цього використовуватимуться моделі iPhone і iPad зі сканером LiDAR.
  • У середовищі розробки Swift з'явиться фішка Concurrency, яка значно покращує багатопоточність і робить додатки швидшими.
  • Сторінку додатка в App Store тепер можна кастомізувати для різних категорій користувачів і проводити різні рекламні івенти в магазині додатків.
  • З'явилося середовище розробки Xcode Cloud, яке дозволяє збирати, тестувати і відправляти напрацювання в Testflight безпосередньо в хмарі.

Публічні тестові версії для всіх бажаючих чекаємо в липні, а стабільні фінальні релізи всіх представлених ОС з'являться, як зазвичай, восени.


Читати також