Розвиток дитини. Від зачаття і до народження

Початок вагітності. Розвиток плода в першому триместрі. Що потрібно знати

Вагітність жінки в нормі триває 270-290 днів, 40 тижнів, або 9 місяців. Що відбувається в цей період в жіночому організмі? Як розвивається плід по тижнях? Що ми знаємо про чудо народження? У цій статті ми розберемо розвиток плода в першому триместрі.

Весь ембріогенез розділяється на 3 періоди: початковий (1-2-й тиждень розвитку), зародковий (ембріональний) (3-8-й тиждень) і плодовий, що триває з 9-го тижня внутрішньоутробного розвитку до народження дитини. У початковому періоді організм називається концептуса, в зародковому - ембріоном, та вже в плодовому - плодом.

Коли починається вагітність?

Ми звикли думати, що вагітність починається відразу після запліднення, з'єдналися чоловічі і жіночі статеві гамети, які несуть одиничний набір хромосом, утворилася зигота і далі слід просто поділ клітин, але не все так просто. З'єднання сперматозоїда і яйцеклітини відбувається в матковій трубі, після чого зигота просувається в матку, а паралельно з цим відбувається поділ клітин (хоча перший період починаючи від 15 хвилин і аж до 32 годин може нічого і не мінятися). Зигота ділиться асинхронно, тобто утворюється то парна, то непарна загальна кількість клітин, а на 3-4-у добу утворюється морула - 8-12 великих клітин, які щільно з'єднані один з одним. Зовні морула схожа на плід шовковиці, звідки і отримала свою назву.

Сперматозоїд і яйцеклітина

Сперматозоїд і яйцеклітина

При нормальному розвитку, перед тим, як потрапити в матку, морула стає бластулой, або бульбашкою (вже є внутрішня порожнина і зовнішній шар клітин). В матку бластула потрапляє на 6-7-у добу, до цього часу вона складається з 107 клітин. Всі поживні запаси витрачені, так як потреба в енергії і кисні постійно зростає, тому бульбашка прикріплюється до слизової оболонки матки - процес імплантації. Тепер плодове яйце повністю залежить від материнського організму, стінки бластули розростаються в слизової матки, формується безліч дрібних кровоносних судин, які живлять маленький організм. Тіло дитини формується із зародкового вузлика, а з зовнішнього шару - плацента, пуповина і навколоплідний міхур.

І ось тільки тепер власне наступила вагітність, коли плодове яйце імплантували в стінку матки і стало концептуса.


1-й тиждень

Перший тиждень починається заплідненням, триває дроблення, а закінчується імплантацією зародки. Після того, як відбулося запліднення (введення в статеві шляхи жінки еякуляту) і запліднення (злиттів спермія і яйцеклітини), яйцеклітина швидко закінчує свій розвиток від ооцита II порядку, формується зигота, починається асинхронний, нерівномірний, повний поділ клітин. Ця стадія іменується дроблення, так як кількість клітин збільшується, але вони не ростуть, а навіть кілька втрачають в масі за рахунок використання енергії. В результаті поділу клітини, утворюються різної величини, дрібні залишаються зовні, а великі скупчуються всередині. Коли вже є такий поділ на трофобласт (зовнішні дрібні клітини) і ембріобласт (великі темні внутрішні), то ембріон називається морулой - 3-ю добу ембріогенезу.

Запліднення яйцеклітини людини і розвиток зародка до імплантації

Запліднення яйцеклітини людини і розвиток зародка до імплантації: 1 – овуляція; 2 – яйцеклітина; 3 – сперматозоїди; 4-зигота в стадії зближення ядер; 5 – стадія двох бластомеров; 6 – дроблення зиготи; 7 – морула; 8 – бластоциста; 9 – трофобласт; 10 – ембріобласт; 11 – порожнина бластоцисти.

На 4-у добу клітини зовнішнього шару зародка виділяють спеціальний секрет, всередині утворюється порожнина і ембріобласт зміщується до одного з полюсів морули - так формується бластоциста.

Матка готується до зустрічі ембріона, слизова оболонка набухає, виділяються живильні для зародка речовини (глікопротеїни, глікоген, ліпіди), тобто ембріон переходить на другий тип харчування - вже не за рахунок своїх власних внутрішніх ресурсів, а за виділень маткових залоз.

Далі слід імплантація, для якої характерні стадії адгезії, або прилипання до слизової стінки матки, і інвазії - впровадження зародка в слизову оболонку. Виділяючи особливі ферменти, зародок поступово руйнує стінки слизової оболонки, далі прикріплюється до епітелію, сполучної стінці і нарешті добирається до судин. Закінчується процес імплантації, слизова оболонка обростає навколо ембріона, формується густа мережа дрібних кровоносних судин і зародок переходить на гемотрофного тип харчування, тобто кров’ю матері.

Імплантація завершена - 8-й день

Імплантація завершена - 8-й день

2-й тиждень

У другий тиждень відбувається фаза первинної гаструляції, тобто формування зародкових листків, які в майбутньому стануть органами. Ембріон стає двошаровий і має форму диска розміром 0,25 мм. Також формуються поза зародкові органи, які забезпечують життєдіяльність ембріона (це амніон, жовтковий мішок і хоріон).

3-й тиждень

Протягом 3-го тижня проходить друга фаза гаструляції, результатом якої є поява середнього (третього) зародкового листка - мезодерми. Після цього починається диференціювання зародкових листків, і формуються зачатки всіх органів людського організму і основних функціональних систем.

Ектодерма дає початок:

  • шкірі;
  • дентину зубів;
  • вистилає епітелію носа, очей, вух;
  • нігтів і волосся;
  • нервовій системі;
  • кісток черепа;
  • зовнішнім оболонок очей.

  • Диференціація мезодерми починається на 20-у добу, в результаті чого формуються:

  • хорда (в майбутньому хребет);
  • дерма шкіри;
  • м'язи скелета, щік, губ, мімічні м'язи, але також і м'язи глотки, м'якого піднебіння, частини стравоходу, піхви, анального відділу прямої кишки;
  • кістки;
  • кров;
  • хрящі;
  • лімфа;
  • нирки;
  • судини;
  • серце;
  • статеві залози.

  • Ентодерма дає початок:

  • легким;
  • епітелію шлунка, кишечника, печінки, жовчного міхура та підшлункової залози.

  • Починаючи з 20-го дня відбувається від'єднання зародка від допоміжних внезародишевих органів, що дуже важливо для подальшого розвитку, адже ембріон набуває свою власну просторову орієнтацію. Тепер можна виділити передній кінець, де в майбутньому буде голова, і задній - в майбутньому таз і нижні кінцівки.

    4-й тиждень

    На четвертому тижні ембріон уже спокійно плаває в навколоплідних водах. Він візуально дуже схожий на зародок інших ссавців, так як має хвіст і зябра. З 23-го дня починає скорочуватися серце, але все ще триває закладка внутрішніх органів. Так, з преднирки розвивається первинна нирка, видно зачатки всіх відділів головного мозку у вигляді бульбашок, з'являються зачатки легенів, дванадцятипалої кишки і печінки. З боків тіла видніються невеликі горбки - це майбутні руки і ноги дитини. Уже розвивається рот, очі, внутрішнє вухо. Закладається тимус.

    Підіб'ємо маленький підсумок. За один місяць ембріон виростає до 8 мм, важить близько 3 г, але при цьому вже сформовані зачатки більшості систем і органів, які далі будуть продовжувати розвиватися. Вже видно знаходження голови, кінцівок, розвинена двостороння симетрія тіла.

    Життя на 4-му тижні

    Життя на 4-му тижні

    5-й тиждень

    Триває ускладнення, диференціювання і розвиток серцево-судинної системи, розвивається її провідна система. Якщо зробити електрокардіограму на цьому етапі, то вона буде дуже схожа на ЕКГ дорослої людини. Формуються основні ендокринні органи. Зараз вже працює печінку, але поки вона відповідає за кровотворення. З внутрішніх органів закладається нирка, легені, активно формується кишечник і нервова система. Плавці змінюються на зачатки рук і ніг, які формуються з раніше з'явилися горбків.

    6-й тиждень

    На 6-у тижні сильно змінюється обличчя ембріона. Очі зближуються, розвивається ніс, починають формуватися вушні раковини. Розвиваються передній і проміжний відділи мозку. Активно розвиваються кінцівки і вже можна виділити їх відділи (стегно, гомілка, ступні на ніжках, плече, передпліччя, кисть на руках). Також з'являються червоні кров'яні тільця (еритроцити).

    7-й тиждень

    На 7-му тижні зміни в більшій мірі пов'язані з кістковою системою. Так, продовжують розвиватися кінцівки і вже намічаються зачатки пальців, які позбудуться перетинок тільки на 8-у тижні. Також формуються центри окостеніння кістяка. Це процес тривалий і завершується в повній мірі тільки на 25-му році життя.

    8-й тиждень

    До кінця 8-го тижня з'являються лімфовузли і завершується диференціювання статевих залоз. Ембріон виглядає вже напевно людським дитинчам, зникає хвіст, але з'являються сідниці, формуються риси обличчя (і цей процес триватиме до моменту народження), видно губи, з'являються судини легких і шлуночки серця. Довжина тіла в цей період 4 см, а вага 5г. Уже розвивається шия, а голова з циліндричної набуває круглу форму, на ній ми бачимо ніс, зовнішнє вухо. Чітко відокремлюються кінцівки, добре видно пальчики і всі інші відділи. В кінці другого місяця активно починає свій розвиток м'язова тканина, а вже до кінця тижня м'язи здатні до скорочення.

    В кінці другого місяця вже сформовані всі внутрішні органи, активно продовжують розвиватися великі півкулі мозку (формується кора). Починаючи з 50-го дня розвитку ембріона можна зареєструвати його мозкову активність у вигляді імпульсів, що є головним показником життя.

    Закінчується зародковий період і починається плодового.

    Протягом третього місяця вагітності у плода продовжують формуватися органи, деякі з них вже функціонують. Все чіткіше вимальовується обличчя і формується плацента.

    9-й тиждень

    Мовою у дитини з'являються смакові сосочки і він вже пробує ковтати навколоплідні води, смоктати і реагує на ці подразники.

    10-й тиждень

    На десятий тиждень обличчя дитини вже повністю сформовано і рухоме. Все тіло набуває чутливість, якщо плоду не подобається якийсь подразник у вигляді тепла, болю, холоду, то особа морщиться. Це результат інтенсивного розвитку нервової системи і її провідних шляхів.

    11-й тиждень

    Починаючи з 11-го тижня серце дитини вже нормально працює і навіть можна почути серцебиття (130-150 ударів в хвилину). Кишечник практично повністю сформований і починає свої перші рухи.

    12-й тиждень

    З 12-го тижня в крові починають з'являтися лейкоцити, або білі кров'яні тільця. Гемоглобін вже є в крові, але в невеликій кількості, його рівень значно підвищується ближче до пологів. Скелет плода костеніє. Чітко помітні пальці (з зачатками «відбитків») на руках і ногах, починають формуватися і нігті. Формуються поки ще погано помітні зовнішні статеві органи, так що розрізнити хлопчика від дівчинки поки не можна. З'являється голосовий апарат, але саме звуки дитина зможе видавати тільки після народження. Вага до 25 г, а зріст до 9 см.

    На третьому місяці розвитку плід здійснює тілом свої перші рухи, але вони поки не чутливі для жінки, особливо якщо вона вагітна першою дитиною.



    Читати також