Лінощі? Неробство? Мені сумно, в мене депресія?

робіин шапіро. Цитати

Квітка Марцинишин

“Все починається з того, що я хочу залишатися вдома, щоб може щось по дому поробити і затишно пити чай на кухні. Починаю вилежуватись з компом, потім лежу все більше і більше.” Знайомо? Це не лінощі чи хандра, так може починатися депресія. І кожен випадок індивідуальний, так як і кожна особа унікальна, зі своїми страхами, вадами та, беззаперечно, талантами й особливостями.

Чому депресія не лінощі та не від неробство?

“Депресія – це ЗАХВОРЮВАННЯ, при якому людина тривалий час (не менше двох тижнів) почувається пригнічено, втрачає інтерес до занять, які раніше приносили задоволення, а також не може робити повсякденні справи.” Інформує МОЗ України.

Перебіг депресії пов'язаний з низьким рівнем серотоніну в мозку людини. Депресію лікують медикаментозними та за допомогою психотерапії.

Існують такі види депресій:

  • Набуті - як відповідь на стрес.
  • Сезонні - в залежності від сезону, коли світла та сонця мало в похмурі дні - низький рівень медіатору серотоніну.
  • Спадкові (генетично обумовлені).
  • Післяпологові депресії жінок.

Депресія погіршує стан здоров'я і у фізичному плані та самопочуття. Викликає втомлюваність, загальну слабкість, астенію. Депресія знижує пам'ять, реакцію й концентрацію та когнітивні функції.

При тяжкому перебігу хвороби, людині навіть важко, а іноді й неможливо встати з ліжка, вмиватися, одягатися. Депресія може закінчитись суїцидом.

“Велика депресія заподіює явні руйнування. Якщо уявити собі душу з заліза, яка загартовується скорботою і лише іржавіє від легкої депресії, то при важкій депресії з гуркотом обрушується вся споруда. Є дві моделі опису депресії: кількісна та якісна. Перша постулює: депресія знаходиться в тій же системі координат, що і печаль, і являє собою екстремальний випадок того, що кожен хоч раз знав і відчував. Друга модель описує депресію як хвороба, абсолютно відокремлену від інших емоцій, подібно до того, як шлунково-вірусна інфекція є щось зовсім інше, ніж нетравлення шлунка. Обидві моделі вірні. Емоція поступово наростає або включається раптово, і ти раптом опиняєшся в якомусь місці, де все вже реально інакше. Щоб будівля, збудована на ржавіючому залізному каркасі, обрушилася, потрібен час, але корозія невблаганно перетворює тверду речовина в порошок, стоншує, позбавляє сутності.” - Демон полуденный. Анатомия депрессии | Автор книги - Эндрю Соломон

Що робити?

Звертатись про допомогу до психіатра та психотерапевта. Ні, не соромно. Ні, не слабкість. Ви коли зламаєте ногу, теж собі самі гіпс ставите?

Безкоштовно діє платформа: https://tellme.com.ua/ Це 30 хв консультації з психотерапевтом для визначення проблеми, та подальших дій.

Група підтримки для людей з ментальними розладами:

https://www.facebook.com/groups/414040939591733 Група людей зі схожими розладами, за принципом рівний-рівному. Проводить НЕ психотерапевт, людина лише модерує.

Що робити рідним, близьким, якщо дорога людина захворіла на депресію?

Дати зрозуміти, що ви поруч і приймаєте людину, такою як вона є. Ставити питання. Цікавитись переживаннями. І зрозуміти, що людина з депресією, не навмисно це робить, вона захворіла. Та хвороба не ідентифікує її. Так складно, але ж ви любите цю людину. І настійно рекомендуйте звернутись до фахівців.

Що НЕ можна робити:

  1. Порівнювати, що в когось гірше. Це ніколи нікому не допомогло. Це знеціння переживань, які нанесуть травму, провину.
  2. Говорити, що все буде добре. Так, ви бажаєте кращого, хочете вмотивувати, але так це не працює. Людина з депресією дивиться в безодню, вона вважає себе найгіршою, найнікчемнішою потворою, яка не заслуговує на щастя. Дайте час, обійміть врешті.

Пам’ятайте:

Ліки не одразу допомагають. Ще й спеціаліст має знайти підхід. Людина має інтуїтивно зрозуміти це її лікар чи ні, якщо вам комфортно, ви довіряєте, вітаю! Ви вже почали лікування. Звертаю увагу, що важливі рекомендації від особ яким довіряєте. Бо знаєте, різне може бути.


Читати також