Яки виникла біоревіталізація і що це таке?

біоревіталізація

Біоревіталізація (дослівно - «природне пожвавлення») - комплекс косметологічних, фізіотерапевтичних та медикаментозних заходів, що дозволяє провести місцеве або комплексне омолодження людини з урахуванням індивідуальних особливостей і потреб його організму і зовнішності. Найбільш часто поняттям біоревіталізації оперує терапевтична косметологія і, як правило, вживається воно відносно шкіри.

Термін, здається давно звичний, але між тим, зовсім молодий: він був запропонований всього 18 років тому, в 2001 році, італійськими лікарями А. Ді П'єтро і Г. Ді Санте, які займалися питаннями регенерації шкіри після опіків, поранень, інших серйозних пошкоджень, і трактувався як «метод внутрішньошкірних ін'єкцій немодифікованої гіалуронової кислоти, що дозволяє досягти відновлення фізіологічного середовища і нормалізації обмінних процесів в дермі». Запропонований професором Ді П'єтро і його співавтором термін виявився настільки вдалим, що відразу ж міцно прижився в професійній естетиці; діапазон його значення був розширений і поглиблений так, що сьогодні під біоревіталізацією прийнято розуміти будь-які фізіологічні методи, що дозволяють повернути в норму стан шкіри людини, а також маніпуляції, вироблені в рамках програм.

Суть перших експериментів

Ви вже проходили процедуру біоревіталізації, і результати сподобалися вам? Або ви оцінюєте рекламні обіцянки рекомендованої знайомими клініки? Або поки ще тільки розглядаєте своє відображення в дзеркалі, вирішуючи, чи не сходити на консультацію до лікаря-косметолога? У будь-якому випадку, перед тим, як вдатися до даного методу, давайте дізнаємося, в чому він, власне, полягає.

Як уже було згадано вище, доктора Ді П'єтро і Ді Санте досліджували механізми загоєння ранових поверхонь шкіри. У більш ранніх дослідженнях інших фахівців показувалося, що пусковим моментом регенерації є накопичення на пошкодженій поверхні шкіри значної кількості гіалуронової кислоти. Колеги подумали: а що, якщо допомогти шкірі, збільшивши концентрацію гіалуронової кислоти на поверхні рани? А що, якщо зробити те ж саме для неушкодженої шкіри? І багато разів перевищили концентрацію гіалуронової кислоти максимально атравматичним шляхом - інтрадермальними мікроін'єкціями.

Результати були цікаві, хоча і вельми очікувані: регенераційні можливості шкіри рішуче зросли, причому в тих випадках, коли препарати для биоревитализації вводились в неушкоджену шкіру, процеси відновлення і оновлення починалися вже на морфологічному, внутрішньоклітинному рівні. Зовні така відповідь шкіри на гіалуронові мікроін'єкції виглядає як тимчасове омолодження. Саме це і зафіксували для своїх звітів доктора Ді П'єтро і Ді Санте: після інтрадермальних мікроін'єкцій гіалуронової кислоти і навіть після повного виведення препарату з організму шкіра протягом деякого часу (в середньому, від 3-х до 6 місяців) функціонує і, відповідно, виглядає як більш молода, в порівнянні з хронологічним віком людини. На цьому і будується сучасний планований ефект процедур біоревіталізації.

Схема дії гіалуронової кислоти

Хімічно процес виглядає наступним чином: препарат на основі високомолекулярної немодифікованої гіалуронової кислоти, сам по собі малоактивний, вводиться в шкіру і піддається впливу ферменту гіалуронідази. Гіалуронідаза руйнує молекули препарату, в результаті чого утворюються низькомолекулярні фрагменти і олісахаріди, вже здатні до біологічної активності. Ідеально на даному етапі те, що ваш організм сам регулює кількість активних метаболітів, що потрібні саме йому для відновлення клітин і омолодження шкіри, тому, як стверджують лікарі-косметологи, надлишку речовин і перенапруги тканин в рамках біоревіталізації не відбувається.

Відзначимо й те, що процес активізує також і ангіогенез - зростання судин. У разі, якщо є ушкодження (для чого метод і розроблявся спочатку), або якщо ви страждаєте від капілярної дистонії і ваша шкіра недоотримує корисних речовин, що розноситься нормально організованим кровотоком, біоревіталізація здатна виручити вас на кілька місяців. Однак поставтеся до цієї процедури з максимальною обережністю, якщо у вас або у вашій родині спостерігаються випадки новоутворень - в тому числі доброякісних. Ангіогенез активно стимулює ріст пухлин, це необхідно прийняти до уваги!

Показання до проведення курсу біоревіталізації

  • профілактика і корекція біо- і хроностаріння шкіри;
  • профілактика і швидка регенерація шкіри після фотопошкодження;
  • усунення сонячних і постзапальних елементів гіперпігментації;
  • терапія щодо свіжих (до півроку) рубців;
  • корекція дистрофії шкірної тканини;
  • підготовка до інвазивних і хірургічних маніпуляцій і реабілітація шкіри після них.

Протипоказання до проведення біоревіталізації

  • запальний процес в зонах передбачуваних ін'єкцій;
  • герпес у стадії загострення;
  • схильність шкіри до утворення келоїдів;
  • гіперчутливість до гіалуронової кислоти;
  • прийом антикоагулянтів (медикаментів, що розріджують кров);
  • вагітність і лактація;
  • аутоімунні захворювання;
  • наявність новоутворень у клієнта або в його сімейному анамнезі.

У сучасній естетиці ні дня не проходить без нововведень і позитивних відкриттів. Тому, навіть якщо у вас виявилися протипоказання до призначення біоревіталізації, не засмучуйтеся! відвідайте лікаря-косметолога: він уважно вивчить вашу ситуацію і знайде можливості поліпшити і ваше здоров'я, і ваш зовнішній вигляд. Якщо, звичайно, ви цього потребуєте!


Читати також