30-07-2021 Розваги 230

Транспорт майбутнього: 5 дивних ідей з Японії 30-х

Футурологія. Транспорт майбутнього

Мі вирішили розповісти вам про те, як люди минулого уявляли собі майбутнє і наскільки їх очікування справдилися в наш час. У ці статті - транспорт майбутнього за версією японського журналу 1936 року.

У 1936 році японський журнал «Клуб Сьонен» опублікував ілюстрований матеріал під назвою «Всесвітній конкурс винаходів в галузі транспорту», в якому розглядалися можливі засоби пересування майбутнього. Стаття охоплює всі види пасажирського транспорту: наземного, повітряного, водного, а також включає одну військову модель.

Автомобіль з кулястими колесами

Автомобіль з кулястими колесами

Автомобіль, що рухається на декількох гумових кулях різного розміру, повинен забезпечити водієві більш плавний хід, ніж стандартне чотириколісне авто з гумовими шинами. У разі аварії сферичні колеса замінюють подушки безпеки.

В даний час сферичні колеса і досі залишаються тільки концептом. Ними оснащений, наприклад, автомобіль головного героя фільму «Я, робот», дія якого відбувається в 2035 році. Модель футуристичного засобу пересування була розроблена фірмою Audi. Якийсь час автоконцерн навіть хотів запустити її в серійне виробництво, правда, все-таки змінив об'ємні колеса на стандартні. Ще один концепт належить групі студентів з каліфорнійського Інженерного коледжу Чарльза Девідсона: в 2012 році вони запропонували модель електромотоцикла на двох сферичних колесах.

Монорейкова залізниця

Монорейкова залізниця

Для пересування в горах, за версією журналу, будуть використовуватися невеликі двоколісні монорейкові поїзда, оснащені повітряним гвинтом і вертикальним стабілізатором, що нагадує деталь хвостового оперення літака. Така конструкція повинна дозволити поїзду розвивати велику швидкість руху і одночасно зберігати стійку рівновагу. Ще два колеса, що виходять назовні з боків поїзда, використовуються для його зупинки.

Надшвидкісний пасажирський літак

Надшвидкісний пасажирський літак

Літак майбутнього, за версією ілюстратора Матсуіро Муракамі, будуть приводити в рух два потужних турбогвинтових двигуна, розташованих в носовій частині широкого фюзеляжу. У 30-і роки в багатьох, насамперед європейських, країнах і справді активно розвивалося виробництво двомоторних швидкісних пасажирських літаків. Однак, як би надалі не змінювалася їх конструкція, запропоновану в журналі модель так і не втілили в життя.

Найбезпечніше пасажирське судно

Транспорт майбутнього. Найбезпечніше пасажирське судно

У разі надзвичайної ситуації кормова частина судна відкривається, випускаючи на свободу невеликий флот катерів, що дозволяють пасажирам швидко і безпечно евакуюватися.

Швидкісний військовий катер-танк

В якості військового транспорту в статті представлений якийсь гібрид повітряного винищувача, катера і танка: плаваючий транспортний засіб на гусеничному ходу з кабіною на одну людину.

В якійсь мірі реалізацією даної ідеї можна назвати німецький проект надмалого підводного човна з гусеничним рушієм «Зеетойфель» (Seeteufel), оснащеного двома торпедами і кулеметом. Перший спуск на воду був здійснений в 1944 році; запустити в серійне виробництво катер-танк, з очевидних причин, вже не встигли. Втім, перший гібрид катера і танка з'явився навіть раніше 1936 року - в кінці Першої світової війни, коли в 1918 році в Італії був побудований торпедний катер «Грілло» (Grillo) з гусеницями по бортах


Читати також