Як діти вчать мову?

Як діти вчать мову?

Діти не можуть запам’ятовувати ціле речення, адже володіти мовою – ще не означає тримати в пам’яті список готових речень. Але ж повинні вони якось виокремлювати, добиратись до суті правил, які, в свою чергу, дають змогу формулювати речення, побудовані на основі почутого із уст батьків, коли ще були немовлятами. Це здатність використання правил для творення нових комбінацій. Існують беззаперечні докази даної точки зору, взяті з того часу, як тільки діти починають розмовляти.

Починаючи з вісімнадцяти місяців діти висловлюються за допомогою словосполучень, які вже є, по суті, реченнями, оскільки складаються із двох слів. При цьому, зрозуміло, що діти користуються певними правилами, які їм підказує розум з власного досвіду. Наприклад дитина каже: «Гаряче їсти». Тут зрозуміло, що цю фразу, таке словосполучення дитина не могла почути від дорослих, тобто це словосполучення малюк сформулював використовуючи власні правила побудови нових комбінацій.

Ось ще приклад. Уявімо, дитина вмивається від варення, яке прилипло до пальчика. Вона говорить мамі «Все пішло липке». Знову ж таки, дитина не могла почути цю фразу від дорослого. Але цей факт наочно показує, що малюки мають здібність до побудови нових комбінацій.

Найлегше доказати наочно, як діти засвоюють правила граматики підсвідомо з того часу від коли починають говорити, це попросити їх використати правила минулого часу. Наприклад, протягом довгого періоду діти роблять помилки типу: «We holded the baby rabbits» (правильно: We held the baby rabbits) або «It teared the paper and then he sticked it» (правильно: It tore the paper and then he stuck it). Це випадки, коли спосіб творення форм минулого часу від правильних дієслів, за допомогою ed, переважає навіть при використанні неправильних дієслів, типу «hold, stick, tear».

В лабораторних умовах можна легко продемонструвати дитячу здатність продуктивного використання власних правил, якщо використовуючи Wug тест.

Ви приводите дітей у лабораторію і показуєте зображення маленької пташечки, потім кажете: «Це Wug». Потім демонструєте інше зображення говорячи «Тепер їх дві» - «There are too», і вони заповнюють пропуск словоформою «wugs». І знову це форма, яку не можна було використовувати, так як слово використовувалось лише для досліду. Але це демонструє, що діти набувають навичок продуктивного використання правил простої форми множини в англійськів мові.

Загально відомі слова Ноама Хомського про те, що діти вирішують проблему засвоєння мови за допомогою вродженого плану мови, який закладений в них від народження як універсальна граматика, тобто такий собі принцип, за допомогою якого розвивається будь-яка мова.

Стівен Пінкер


Читати також