5 науково-популярних книг про космос

Що почитати. Топ 5 книг про космос

Людство зачароване космосом з найдавніших часів, і це не дивно: пізнати безмежне і незрозуміле – достатньо складне завдання, яке розбурхує уми. Космос красивий, захопливий, таємничий, подекуди страшний, а це означає, що читати про космос і вивчати його можна практично безкінечно, до того ж не лише на професійному рівні. Пропонуємо вашій увазі добірку з 5 цікавих науково – популярних книг про космос.

Аполлон-8. Історія першого польоту до Місяця, Джефрі Клугер

Аполлон-8. Історія першого польоту до Місяця, Джефрі Клугер

«Чи існує звичний спосіб повідомити дружині, що ти летиш на Місяць? «Вирушаю в плавання» чи «йду на війну» - звичні для чоловіків фрази, таке говорили дружинам протягом багатьох тисячоліть. Та якщо ти вирушаєш на Місяць, то слова для такої новини доводиться добирати самостійно»

В серпні 1968 року НАСА прийняло сміливе рішення – запустити перший жилий космічний корабель на Місяць. За рік до цього три астронавти загинули в пожежі під час випробувань, і з того часу програма «Аполон» терпіла одну невдачу за іншою. Тим часом СРСР вигравав космічні перегони, холодна війна ставала все жаркішою щомісяця, і обіцянка президента Кенеді відправити людину на супутник Землі до кінця десятиліття виявилася нездійсненною. Та коли Френка Бормана викликали на таємну зустріч і запропонували його екіпажу небезпечну місію, він безсумнівно погодився.

Паралельні світи: про влаштування світобудови, вищі виміри та майбутнє космосу, Мітіо Каку

Паралельні світи: про влаштування світобудови, вищі виміри та майбутнє космосу, Мітіо Каку

«Зараз астрономи розуміють, що Всесвіт стрімко розширюється, безкінечно прискорюючи цей рух і поступово стаючи все холоднішим і холоднішим. Якщо цей процес буде тривати, то ми зіткнемося з перспективою Великого охолодження, коли Всесвіт зануриться в темінь і холод, а все розумне життя загине».

Якщо ж в підсумку нашому Всесвіту судилося загинути, чи здатні ми переміститися в інший? Інший всесвіт може знаходитися на відстані міліметра від нас, та він недосяжний, оскільки існує за межами наших чотирьох вимірів. Як підкорити цей гіперпростір, чи мислимо це? Таку можливість автор бачить в новій теорії Мультивсесвіту - простору, утвореного багатьма всесвтіами, серед яких і наш – один з великої кількості. Та щоб зрозуміти майбутнє космології, необхідно з'ясувати суть її колишніх перепетій і найважливіших сучасних відкриттів.

Космічна міфологія: від марсіантських атлантів до місячної змови, Антон Первушин

Космічна міфологія: від марсіантських атлантів до місячної змови

«Уфологія невільно вступала в протиріччя з головною ідеологічною доктриною про «найпрогресивніше суспільство», збудоване в СРСР: якщо прибульці вищі людства в своєму розвитку, то вони повинні бути комуністами…»

Інтерес до космосу людина проявляє з давніх часів. У епоху палеоліту ми відзначали рисочками на камінні результати своїх спостережень за рухом небесних тіл, потім висловили передбачення, що у Всесвіті ми не самотні, пізніше почали вибудовувати теорії на рахунок цього, а зараз безкінечно інтерпритуємо будь-які неоднозначні факти. Антон Первушин, автор книг з історії космонавтики, присвятив свою нову роботу дослідженню космічної конспірології.

Гіперпростір: наукова одісея через паралельні світи, діри в часі і десятий вимір, Мітіо Каку

Мітіо Каку

«До речі, достатньо смутні закони погоди легко зрозуміти, якщо поглянути на Землю із космоса. Виходить, для вирішення проблеми потрібно вийти в космос – у третій вимір. Факти, незбагненні в «пласкому світі», раптом стають очевидними, якщо розглядати Землю тривимірною»

Книга присвячена теорії гіперпростору: ідея багатовимірності простору викликала скепсис, висміювалася, та тепер визнається багатьма авторитетними вченими. Значення цієї теорії заключається в тому, що вона здатна об'єднати всі відомі фізичні феномени в просту конструкцію і привести вчених до так званої теорії всього. Одначе, серйозної та доступної літератури для неспеціалістів майже нема – цей пробіл заповнює Мітіо Каку, пояснюючи з наукової точки зору і походження Землі, й існування паралельних всесвітів, і подорож у часі, та багато інших явищ, що видаються фантастичними.

Верхи на ракеті: Обурливі історії астронавта шатла, Майк Маллейн

Верхи на ракеті: Обурливі історії астронавта шатла, Майк Маллейн

«Вранці 4 жовтня 1957 року я зайшов у спальню тата, щоб попрощатися перед тим, як іти до школи. Цього ранку, одначе, він був багряним від гніву. «Бісові червоні запустили щось подібне до Місяця навколо Землі. Треба ж таке! Якого диявола Ейзенхауер сидить і нічого не робить? А якщо на цій бісовій штуці стоїть воднева бомба?»

Спогади американського астронавта Майка Маллейна присвячені одній з найбільш яскравих і драматичних сторінок підкорення космосу - програмі багаторазових польотів Space Shuttle. Автор детально описує період підготовки і перше десятиліття експлуатації шатлів. Ми дізнаємося про те, як обирають і готують екіпажі, чим живуть і дихають підкорювачі космоса, про таємні пружини і помилки бюрократії, що не пробачають, про настрої простих американців та протистояння великих держав. Цю щиру книгу, часто грубувату і абсолютно неполіткоректну, без перебільшення можна назвати портретом епохи.


Читати також