Як мені швидко заснути?

Сон із погляду науки. Як мені заснути?

Цілих шістдесят мільйонів американців страждають від безсоння, тому недивно, що у списку Google найпопулярніше питання "Як мені заснути?", було у перших рядах.

Шістдесят мільйонів людей, і це дивно, адже, самі розумієте, неможливо не спати. Якщо ви один із тих, хто серед ночі гуглить:"Як заснути?", корисно буде трішки дізнатися про сон із погляду науки.

Перше, що вам треба знати, якщо не вдається склепити очей -- ви запрограмовані мати певний режим сну, щоденно лягати і прокидатися в один і той самий час. Схоже, регулярне пробудження у визначений час прямо пов'язане зі здатністю легко і швидко засинати, оскільки воно відповідає вашому циркадному ритму. Природні схильності тіла синхронізуватися з циклами дня і ночі. А знаєте, що більш за все контролює циркадний ритм? Світло. При засинанні вам допомагають гормони, знижуючи частоту серцебиття і кров'яний тиск, і даючи змогу вам розслабитись.

Провідну роль тут відіграє гормон -- мелатонін, який залежить від рівня освітлення. У темряві він вільно синтезується, та при надлишку світла, природного чи штучного, вироблення мелатоніну припиняється. Знаєте, що це означає? Жодних телефонів і ноутбуків у ліжку! Світло, що випромінюють електронні прилади, не дає вам заснути. Тому вчені рекомендують хоча б за годину до сну утриматися від екранів.

Ще один очевидний ворог сну -- кофеїн. Хоча ви й думаєте, що вплив горнятка кави після вечері триває десь близько години, дослідження показали, що вживання кофеїну навіть за 12 годин до сну пов'язане з безсонням.

І навіть те, як ви думаєте про сон, може вплинути на його характер. Тривога з приводу можливого недосипання є досить частою причиною розладу під назвою -- психофізіологічне безсоння.

Знаєте, що справді дивно? Часто, коли нам здається, що ми не можемо заснути, насправді ми уже спимо.

Коли вчені виводять пацієнтів із першої і другої стадії сну, більш, як шістдесят відсотків із них говорять, що вони не спали, хоча це не так.

Звичайно, цілий ряд медикаментів допоможе вам заснути, від антигістамінних засобів, до снодійного, на кшталт препаратів: Амбієн і Лунеста. Та дослідження показали, що хоча пацієнти і можуть швидше заснути під їхньою дією, тривалість сну збільшується лише на 15 хвилин. Інші досліди показують, що наш розум значно могутніший за будь які препарати. У подвійному сліпому дослідженні сон пацієнтів, яким сказали, що вони прийняли снодійне, виявився набагато кращим ніж у тих, яким сказали протилежне.

Тож, якщо ви бажаєте знати, як заснути, рішення у вас у голові.


Читати також