20-08-2021 Мистецтво 415

10 романів, які не кожному під силу

10 романів, які не кожному під силу

Багатьом подобається читати товсті інтелектуальні книги, але в звичайному житті на них складно викроїти час і сили - вони вимагають посидючості.

Пропонуємо вашій увазі добірку з 10 "складних романів" для тих, хто теж хоче отримати задоволення від "складної літератури".

1. Вроджена вада

Хто автор. Томас Пінчон - один з головних постмодерністських письменників 20 століття, якому досі вдається ховатися від медіа: в мережі знайдеться пара його портретів півстолітньої давнини. У його прозі багато заплутаних сюжетних ліній, часто пов'язаних з конспірологією, і численних відсилань до американської культури.

Про що. «Вроджена вада» вважається найпростішою для розуміння книгою Пінчона. На прохання колишньої дівчини детектив Док Спортелло, який не розстається з косяком, розслідує справу про зникнення місцевого мільярдера.

У ньому виявляються замішані арійське братерство, загадкова корпорація «Золоте ікло», божевільні хіпі, індокитайські наркоторговці, продажні поліцейські і ще з десяток колоритних персонажів, які хаотично перетинаються і раптово зникають. Насправді книга Пінчона - ніякий не детектив, а роман про США на сплині вільних 60-х: рух хіпі згас, каліфорнійські пляжі захопили девелопери, капіталізм переміг.

2. Гра в класики

Хто автор. Хуліо Кортасар - один з головних латиноамериканських письменників, що розвивали напрям «магічний реалізм». Кортасар експериментував з формою романів, перетворюючи читання в квест, гру або конструктор. Один з його творів так і називається - «62. Модель для збірки».

Про що. «Гру в класики» можна читати як мінімум двома способами. Якщо читати розділи по порядку, виходить більш-менш складна історія про аргентинського емігранта Орасіо, який живе в Парижі, метається між двома жінками і страждає від екзистенційної кризи.

Другий спосіб - перестрибувати від розділу до розділу, дотримуючись вказаного Кортасаром маршруту. У цій версії читачеві доведеться багато додумувати і самому вирішувати, які події відбулися з головним героєм насправді, а що було плодом його уяви. За задумом Кортасара таким чином читач стає спільником у створенні роману.

3. Нескінченний жарт

Хто автор. Девід Фостер Воллес, американський філолог і письменник, у кінці 90-х оголосив війну постмодернізму й іронії. Назва його головного роману - це знущання над суспільством, якому, як вважав Уоллес, від літератури потрібно тільки розвага.

Про що. У книги є формальний сюжет, побудований навколо макгафіна: безліч сюжетних ліній і персонажів крутяться навколо відеокасети з фільмом «Нескінченний жарт», який, за чутками, настільки прекрасний і небезпечний, що ті, хто подивився, вмирають від щастя.

«Жарт» спеціально написано так, щоб його читали повільно: у книзі 141 сторінка виносок дрібним шрифтом і виносок на виноски - під час читання варто озброїтися стікерами-закладками, щоб не заблукати в нетрях тексту. На допомогу прийде віртуальна енциклопедія Infinite Jest Wiki, складена фанатами роману.

4. Улісс

Хто автор. Джеймс Джойс - ірландський письменник, який експериментує з англійською мовою. У нього є як класичні твори, наприклад «Дублінці» і «Портрет митця замолоду», так і складні модерністські романи: «Улісс» і «Поминки Фіннеґана», написаний мішаниною мов, через що його практично неможливо читати.

Про що. «Улісс» — одночасно путівник по Дубліну, лінгвістичний експеримент і переосмислення «Одіссеї» Гомера. Події розгортаються 16 червня 1904 року навколо Леопольда Блума (в якому вгадується Одіссей), його невірної дружини Моллі (Пенелопа) і вчителя Стівена Дедала (Телемах).

Джойс стер особистість оповідача і майже повністю прибрав фрази, які склеюють розповідь на кшталт «він пішов», «він зробив», «він подумав».

В результаті читач ніби бачить те, що відбувається очима самих героїв. Ця концепція досягає піку, коли Джойс вдається до прийому «потік свідомості»: описує ідеї так, як вони зазвичай течуть у голові. Перескакуючи з думки на думку, іноді без розділових знаків і перепочинків вам доведеться читати багато сторінок внутрішніх монологів.

5. Зачарована гора

Хто автор. Томас Манн - німецький класик і лауреат Нобелівської премії з літератури, який захоплювався психоаналізом. Вважається, що Манн сформулював жанр інтелектуального роману, успадкувавши стиль Толстого і Достоєвського.

Про що. Молодий інженер приїжджає в туберкульозний санаторій десь на швейцарській горі, щоб провідати брата, а в підсумку сам застряє в ньому на довгі роки - спочатку нехотя, а потім, перейнявшись монотонністю тутешнього життя, з власної волі.

Складність книги полягає не в експериментальній мові або невиразному сюжеті, а в її навмисному заколисуючому занудстві: читач занурюється в багатосторінкові політичні диспути про світ початку 20 століття, філософські бесіди і перипетії відносин мешканців пансіонату. Манн вважав, що його роман досліджує час: деякі глави біжать швидко, в деяких час зовсім завмирає. Пацієнти живуть немов в зачарованому царстві, кінець якого приходить з Першою світовою.

6. Antkind

Хто автор. Чарлі Кауфман — голлівудський режисер і сценарист, який любить абсурдний гумор і сюрреалістичні сюжетні повороти. В «Бути Джоном Малковичем» ми опиняємося в голові актора Малковича, в «Вічному сяйві чистого розуму» подорожуємо по підсвідомості, а в «Думаю, як все закінчити» спостерігаємо за розставанням в реальності, яка тріщить по швам.

Про що. «Antkind» або ж «Муразнавство» — перша книга Кауфмана. Головний герой - невдаха-кінокритик з поганим характером, який мріє написати статтю про найдовший фільм в історії, який йде три місяці.

Проблема одна: фільм був випадково знищений, залишився всього один кадр. У спробах відновити сюжет герой поступово втрачає розум: в оповідання про реальні події його життя вторгаються роботи-клони Трампа, зловісні гіпнотизери, багатосторінкові міркування про російського сценариста Сокурова і моторошні мурахи, що володіють розумом. Роман вийшов у 2020 році, його переклали на російську Олексій Полярінов і Сергій Карпов, які відповідали за адаптацію «Нескінченного жарту».

7. Шум і лють

Хто автор. Вільям Фолкнер — американський прозаїк і лауреат Нобелівської премії з літератури. Багато його новел і романів об'єднані в «Йокнапатофскую сагу» про вигаданий округ Йокнапатофе на півдні США, жителі якого переміщуються з твору в твір.

Про що. «Шум і лють» — один з головних романів саги. Це історія згасання колись багатого аристократичного роду, який до кінця 1920-х втратив колишню велич. Події показані очима різних героїв, тому деякі фрагменти тексту повторюються, відтак не вдається відновити порядок того, що відбувається.

Щоб розділити перехід від спогадів до спогадів Фолкнер навіть хотів використовувати різнокольорову друкарську фарбу, але це було б занадто дорого - так що замість цього він подекуди використовує курсив. Читачеві доводиться самому добудовувати ланцюжок подій і пробиратися крізь потоки свідомості і заплутану мову героїв, адже один з них страждає від олігофренії, а інший божеволіє.

8. Будинок листя

Хто автор. Марк Z. Данилевский — американський письменник, який захоплюється концепцією «кінограматики»: коли в літературі використовують прийоми візуального оповідання. Його головний і дебютний роман «Будинок листя» переклали на російську мову через 16 років після публікації на батьківщині.

Про що. Найцікавіше в романі Данилевського - заплутана багаторівнева структура тексту, яка вимагає напруженої уваги читача. За сюжетом це хоррор: сім'я заселяється в будинок, в якому самі по собі з'являються кімнати, лунають дивні звуки, а простір розтягується. Все це фіксують приховані камери, плівки потім стають фільмом, навколо якого утворюється інша історія.

У книзі унікальна верстка, і це той випадок, коли треба читати тільки на папері: герої «говорять» різними шрифтами, важливі для розуміння слова надруковані іншим кольором, а цілі фрагменти - навскоси або дзеркально. Данилевський був настільки одержимий правильною версткою, що оселився поруч з видавництвом і проводив у друкарні цілі дні.

9. У пошуках утраченого часу

Хто автор. Марсель Пруст — французький письменник, який все життя працював над своєю magnum opus: епопеєю про французьких аристократів, яку він роками писав, редагував і переписував.

Про що. Епопея складається з семи романів: «На Сваннову сторону», «У затінку дівчат-квіток», «Ґермантська сторона», «Содом і Гоморра», «Полонянка», «Альбертина зникає» і «Віднайдений час». Усі події відбуваються не в реальності, а в голові головного героя Марселя, який ностальгує за дитячими роками, юнацькою закоханістю, світськими прийомами, подорожами. Всі події він згадує в найдрібніших подробицях.

Пруст видає такі пасажі, які Толстому навіть не снилися, наприклад: 16 сторінок опису дверної ручки або спогад про смак печива, яке розтяглося на половину тома. У самому циклі фігурують понад 2000 персонажів. Роман Пруста вважається зразком психологічної прози, яку можна порівняти з картинами імпресіоністів: головне в ній не сюжет, а відчуття.

10. Маг

Хто автор. Джон Фаулз — британський постмодерністський письменник, на якого справили великий вплив Сартр і Камю. У 1950-х роках Фаулз поїхав на відлюдний грецький острів і там написав свій головний роман. Над твором він працював понад 10 років.

Про що. Молодий англієць Ерфе збігає з нудної Англії на грецький острів Фраксос, щоб викладати англійську у місцевій школі. На острові кояться дивні речі: навколо Ерфе оживають грецькі міфи, з'являються загадкові сестри-близнючки, і, здається, за всім цим стоїть ексцентричний багатій, про якого на острові ходять неприємні чутки.

Головний герой тоне в ілюзіях і метафорах, і вам доведеться разом з ним розбиратися, де правда, де вигадка, а де жорстокий психологічний експеримент мільйонера-відлюдника.


Читати також