18.08.2021
Мистецтво
eye 19546

Топ 10 фільмів про художників

Топ 10 фільмів про художників

Вивчати життєпис великих художників надзвичайно цікаво. Саме тому режисери постійно звертаються до історій їхнього життя, намагаючись створити свої шедеври, але вже не на полотні, а на кіноплівці. Сьогодні вашій увазі пропонується добірка найкращих фільмів про відомих художників.

Андрій Рубльов, 1966

Андрій Рубльов, 1966

Русь початку XV століття. Країну роздирають княжі міжусобиці. Набіги татар, голод і мор переслідують народ… У цю трагічну епоху з’являється на Русі великий живописець, життю і творчості якого присвячено фільм.

Відомості про нього куці й уривчасті. Лише деякі твори геніального майстра дійшли до нас. Автори фільму намагалися створити духовний світ Андрія Рубльова.

Вінсент і Тео (Vincent & Theo), 1990

Вінсент і Тео (Vincent & Theo), 1990

На заняття живописом Ван Гогові було відміряно всього одне десятиліття, однак за цей час він написав близько 800 картин і пройшов шлях від невпевненого новачка до зрілого майстра, одержимого власним мистецтвом, а також того, хто спалює заради нього всі мости.

Фрида (Frida), 2002

Фрида (Frida), 2002

Фриді було 20 років, коли вона вийшла заміж за найвідомішого художника Мексики Дієго Ріверу, немолодого, багатого і розпусного. Мине всього декілька років, і вона завоює Париж, а про скандал із Рокфеллером напишуть усі американські газети.

Їх багаточисленні любовні романи не завадять їм підкорити світ, а ось чи зможуть вони приборкати одне одного?

Модільяні (Modigliani), 2004

Модільяні (Modigliani), 2004

1919 рік. Війна закінчилась, і нічне життя Парижа повне пристрасті й неконтрольованих бажань. У кав'ярні «Ротонда», штаб-квартирі художньої еліти, ми знаходимо столик, якому нема рівного в історії: за ним сидять Пікассо, Рівера, Кокто, Сутин, Утрилло й Модільяні.

Це нерозказана історія про жорстоке суперництво між Модільяні та Пікассо. Між двома людьми, чия заздрість один до одного підживлюється їхнім талантом, їхньою зверхністю, їхніми пристрастями. Крім того, це історія величезної трагічної любови в історії мистецтва…

Караваджо (Caravaggio), 2007

Караваджо (Caravaggio), 2007

Багатьох відомих живописців об’єднують непрості долі. Можливо, саме це стає причиною їх сильних характерів, які дозволяють іти до своєї мети, яка потім породжує славу і світове визнання. Подібне сталося і з італійцем Мікеланджело Мерізі де Караваджо, який до того, як стати відомим на весь світ художником, був волоцюгою і бешкетником, поки не потрапив під заступництво кардинала Франческо Дель Монте, котрий і відкрив його талант. 2007 року біографію живописця екранізував італійський режисер Анджело Лонгоні, зняв у головній ролі актора Алессіо Боні, відомого, наприклад, по міні-серіалу того ж року «Війна і мир».

Жовтий дім (The Yellow House), 2007

Жовтий дім (The Yellow House), 2007

Історія взаємовідносин двох постімпресіоністів зі світовими іменами: голландця Вінсента Ван Гога і француза Поля Гогена. Колись ці два генії жили в одному будинку, разом пили, їли, навіть відвідували будинки розпусти, проте вжитися так і не змогли. Цей британський фільм знімали для телебачення, і він не йшов у кінотеатрах. Режисером кінострічки був Кріс Дурлахер, а головні ролі зіграли Джон Сімм та Джон Лінч.

Каміла Клодель, 1915 (Camille Claudel 1915), 2013

Каміла Клодель, 1915 (Camille Claudel 1915), 2013

Історія про французьку скульпторку Камілу Клодель, чия одержимість думкою, що її заздрісники, так само як і її колишній коханець Огюст Роден, переслідують її, спонукала родину Каміли відправити її у психіатричну клініку на південь Франції. У фільмі показано безкінечну невсипущість героїні в надії знайти розуміння і визнання її таланту, а також очікування візиту улюбленого брата, письменника Поля Клоделя.

Вільям Тьорнер (Mr. Turner), 2014

Вільям Тьорнер (Mr. Turner), 2014

2014 року британський режисер Майк Лі зняв цей чудовий фільм, який отримав 4 номінації на «Оскарі». Він розповідає про великого британського живописця XIX століття Вільяма Тьорнера, картини якого наповнені неймовірними поєднаннями барв, що чітко виокремлює його з-поміж решти. Історія зачіпає не тільки процес створення знаменитих картин, але й взаємостосунки художника з оточуючими людьми, які зовсім не були простими. За роль Вільяма Тьорнера актор Тімоті Сполл отримав нагороду Каннського кіинофестивалю в номінації «Краща чоловіча роль».

Великі очі (Big Eyes), 2014

Великі очі (Big Eyes), 2014

Фільми знаменитого режисера Тіма Бьортона майже завжди дуже відрізняються від фільмів інших режисерів якимось чарівним нальотом ірреальности і наявності макабричних елементів. І тому коли заслужений майстер узявся за екранізацію знаменитої історії про глобальну брехню у світі живопису, прихильники затамували подих. Сюжет фільму побудовано на подіях, які відбулися 1970 року, коли дружина американського художника Уолтера Кіна (Крістоф Вальц), чиї картини у стилі поп-арт справили справжній фурор, зробивши чоловіка королем сучасного мистецтва, раптом заявила, що саме вона – їхній справжній автор. Кінострічка розповідає і про знайомство Маргарет (Емі Адамс) з Уолтером, а також про причини, через які виник цей знаменитий обман.

Дикун (Gauguin – Voyage de Tahiti), 2017

Дикун (Gauguin – Voyage de Tahiti), 2017

Втомившись від богемного життя Парижа, Поль Гоген вирушає на інший кінець світу. У пошуках натхнення і нових барв життя він опиняється на Таїті. Там він зустрічає Техуру: дикунку, богиню, об’єкт непереборної пристрасті та спопеляючих ревнощів, музу, якій світ зобов’язаний появою геніальних творінь великого художника.

Читати також


up