16-08-2021 Мистецтво 303

Ласкаво просимо у світ ліванської музики!

Про гурт ​Mashrou ' Leila. Культурний портал Експеримент

Mashrou ' Leila – відомий ліванський альтернативний рок-бенд.

Групу було створено у столиці Лівану 2008 року. Спочатку вона існувала у форматі музичної лабораторії в Американському університеті Бейрута та деякий час організовувала воркшопи для музик.

Ось історія заснування гурту: скрипач Хейг Папазіан, гітарист Андре Шедид і піанист Омайа Малаеб дали об’яву про те, що шукають музикантів для проведення джем-сейшн і подальшої організації групи, яка за допомогою музики буде боротися зі стресом та протистояти нестабільному стану в країні та світі.

З 12 музик, які зателефонували, з’явилося 7; вони погодилися організувати групу Mashrou'Leila [«Машру-Лейла», або «Проєкт Лейли»]. Спочатку вони грали в кампусах під час університетських свят, а потім почали брати активну участь в музичних фестивалях у головному місті Лівану.

Існує також версія, що музиканти збирали кошти для дівчинки на ім’я Лейла, на честь якої і назвали групу.

Ще на їх сторінці у Facebook сказано: «“Машру-Лейла” – нічний проєкт, бо всі джем-сесії граються вночі».

Їх музику вважають альтернативною, основні теми, які підіймають музиканти у своєму доробку, – кохання, яке минуло, стосунки між чоловіком і жінкою, а також політика.

На сьогодні група випустила три студійних альбоми. Їхня музика в стилі інді-рок завойовує все більше прихильників.

Група є хедлайнером ліванських міжнародних музичних фестивалів, які відбуваються в таких давніх містах, як Библос і Баальбек.

El Hal Romancy – найвідоміший альбом групи Mashrou'Leila, присвячений проблемам із законом у мегаполісі.

Мені подобається ця лірична музика з етнічним колоритом, хоч у країнах Магрибу групу вважають занадто відвертою та контроверсійною.

Альбом Raasuk – це спроба вдихнути нове життя в етнічну ліванську музику та ретромузику Бейрута. Альбом отримав Золоту премію на фестивалі в Дубаї 2015 року.

Музикальні композиції з альбому Ibn El Leil музиканти вирішили не грати на живих концертах. Ці пісні ви можете почути в усіх нічних клубах Сходу та на МТV.

Музика Mashrou'Leila – не мейнстрім, а ймовірніше, андеграунд.

Їхні тексти сповнені сатири, вони є карикатурами на проблеми ліванського післявоєнного суспільства. Хоча музиканти грають драйвову й енергічну музику, співають вони про проблеми міграції, політичні вбивства та соціальну нерівність. Також вони мають дуже потужні тексти про толерантність до теми гомосексуальності.

Музикальна балада Fasateen (назву якої можна перекласти як “Сукні”) присвячена проблемам сучасного шлюбу.


Із задоволенням буду відкривати для вас нові напрямки в музиці!

До зустрічі!

Аліна Солнишкіна


Читати також