16-08-2021 Мистецтво 213

Ти знаєш Боба Марлі?

Цікаві факти з життя Боба Марлі

Боб Марлі

Музикант, гітарист, вокаліст і композитор

(6 лютого 1945 — 11 травня 1981)

+ Вона

+ Руд-бой

+ Растаман

+ The Wailers

+ святий

+ меланома

+ Сяйво Святої Трійці

+ орден

+ 3 сини

+ футбол

+ талант

+ свобода

+ енциклопедія

+ склеп

+ “Money can’t buy life”

+ “Ти можеш бути в неї не першим, не останнім, не єдиним. Вона любила дотепер і може полюбити знов . Але, якщо вона кохає тебе зараз, хіба інше має значення? Вона не ідеальна, але ж і ти теж, ви обидва ніколи не будете ідеальними разом. Та якщо вона змушує тебе сміятися, тим паче подумай двічі, якщо вона надає тобі можливість бути людиною, помилятися, тримайся за неї і дай їй все, що ти можеш. Вона може не думати про тебе щомиті, але дає тобі частину себе, яку, вона знає, ти можеш розбити, - своє серце. Тому не ображай її, не намагайся змінити, не аналізуй та не чекай більшого, ніж вона може тобі дати. Посміхайся, коли вона робить тебе щасливим, дай їй знати, коли вона тебе сердить, і сумуй, коли її немає поруч,” - Боб Марлі.


+ Юнаком Боб Марлі був прихильником субкультури “Руд-Бой”, члени якої всіляко підкреслювали свою агресивність і презирство до небезпеки. Однією з зовнішніх ознак Руді була брита голова, що вочевидь було пов’язано з кримінальною романтикою. Згодом цей атрибут успадкували скінхеди. Улюбленим одягом руб-бой був чорний костюм, а також краватки та капелюхи, запозичені з американських пригодницьких фільмів.


+ Напевно, всі, хто чує ім’я Боба Марлі, уявляє собі усміхненого юнака в яскравому головному уборі - символі релігії растафаріанства. Він дійсно був правовірним растаманом; і багато інших послідовників цієї релігії вважають Марлі її пророком. В основі растафаріанства лежить любов до ближнього та відмова від західного суспільства, яке растамани називають “Вавілон”. Вони мають на увазі Вавілон у метафоричному сенсі, а не історичну область месопотамських міст-держав. Растамани виголошують Африку первородною батьківщиною.

+ У 1963 році Боб Марлі започаткував вокальну групу The Wailers. Найперший її сингл «Simmer Down» (1964) очолив хіт-пард Ямайки і розійшовся тиражем більш як 80 тисяч екземплярів.

+ На Ямайці Боб Марлі став справжньою культовою фігурою, його політичні та релігійні виступи публіка сприймала як откровення святого.


+ У 1976 році його мимоволі було втягнуто у місцеву політику, через що на Боба було вчинено замах. Незважаючи на тяжке поранення, він провів усі заплановані концерти і пояснив це тим, що у світі надто багато зла, тому він не має права витрачати бодай один день намарно.

+ У липні 1977 року у Боба Марлі виявили злоякісну меланому на великому пальці ноги, яка з’явилася внаслідок футбольної травми. Він відмовився від ампутації, бо растафарі вірують у те, що тіло має залишатися цілісним. “Я не можу допустити, щоб людину розбирали на запчастини”, - казав Боб Марлі.

+ 4 травня 1980 року Боб Марлі був хрещений в Ефіопській православній церкві в Кінгстоні, де взяв ім’я Берхане Селассіє, що амхарською мовою означає Світло Святої Трійці.

+ Боб Марлі був нагороджений кількома орденами, зокрема Ямайським Знаком Пошани, медаллю “Третього світу” від Організації Об'єднаних Націй та орденом “За заслуги” за внесок в історію Ямайки.

+ Боб Марлі мав трьох синів (Зіггі, Стівена та Деміана Марлі), які пішли стопами батька і теж присвятили себе музиці.

+ Однією з пристрастей Боба Марлі був футбол.


+ Неможливо сперечатися з тим, що в Боба Марлі був талан, хоча сам співак завжди це заперечував і казав, що будь-який житель Ямайки зможе так само, якщо захоче.

+ “Я вірю в Свободу для кожного!” (Б. Марлі).

+ “Та музика, яку він лишив для нас, музикантів, є певною енцикопедією. Боб Марлі став музичним пророком”, - говорить учасниця групи I-Threes Джулі Муват.

+ У склепі поруч з ним покоїться гітара «Gibson Les Paul», футбольний м’яч, пучок маріхуани, Біблія і перстень, який він носив постійно - подарунок ефіопського принца.

+ Останніми словами, які він мовив сину були: “Money can’t buy life” (“Життя за гроші не купиш”).



Читати також