13-08-2021 Мистецтво 12958

Хто такі трикстери

Герої - хитрощі. Хто такі трикстери. Портал Експеримент

Одіссей і Локі. Джек Горобець і Мері Поппінс. Здавалося б, це такі різні персонажі, але, насправді, всі вони трикстери - герої, які порушують загальноприйняті норми і порушують правила. Їх дії можуть бути хорошими, і можуть привести до катастрофічних наслідків, але при цьому самі трикстери завжди виявляються набагато складнішими за будь-який суто позитивний або негативний характер.

Хто такий трикстер?

У минулому люди міркували за певними архетипами – світ був цілком зрозумілий: є зло, і є добро, яке з ним бореться. Всі літературні твори в кінцевому підсумку були зведені до тріумфу справедливості і чесноти. Однак в якийсь момент в цій чорно-білій картині світу з'явився більш складний персонаж, який перевернув знайомий світ з ніг на голову. Цим персонажем став трикстер.

Це слово можна перекласти з англійської як "спритник", "шахрай", "трюкач". Це особливий вид героя, якого не можна назвати ні добрим, ні злим, ні сильним, ні слабким. Такий складний персонаж, який стоїть абсолютно окремо і у кого немає чітких цілей.

Навіщо потрібні трикстери?

Хто такий трикстер

Трикстер завжди приносить хаос до існуючого порядку і робить оманливо-впорядкований світ більш реальним. Для нього важливий не фінал, а процес, тому що він сприймає все, що відбувається навколо нього, як гру. Трикстер постійно порушує заборони і встановлені правила, використовуючи хитрощі і виверти.

Такі герої мають відразу кілька функцій:

По-перше, вони служать каталізаторами, тобто змінюють встановлений порядок і змушують інших змінюватися.

По-друге, триктсетри приносять веселощі і гумор в існуючий світ. Вони блазні і призначені для того, щоб змусити всіх навколо себе сміятися. Іноді жартують самі, а іноді самі стають об'єктами насмішок.

Третє завдання – зменшити пафос розповіді. Дуже часто трикстери опускають головних героїв з небес на землю і наближають навіть ідеальних героїв до реальності.

Які основні риси трикстерів?

Хто такі трикстери

  • Для них немає такого поняття, як життя і смерть. Трикстер здатен померти і воскреснути. Цей персонаж проходить крізь століття і схожий на міст між різними епохами.
  • Він є носієм нової ідеї або доктрини, яка покликана полонити широкі маси.
  • У нього особливе почуття гумору. При цьому його жарти можуть бути досить образливими.
  • Як правило, він обманює не заради вигоди, а просто тому, що хоче і може.
  • Часто поруч з ним знаходиться близький друг або союзник. Це необхідно для того, щоб краще розкрити характер і подивитися на нього чужими очима.
  • Як правило, трикстер - це чоловік, тому що жінка все ж більш схильна до порядку, ніж до хаосу. З тієї ж причини поруч з чоловічим трикстером в більшості випадків немає жінки.
  • Герой часто подорожує. Йому важливо охопити якомога більші території, щоб донести свої ідеї до більшої кількості людей.
  • У нього є проблеми з батьком: або він невідомий, або у них погані стосунки. Тому що сім'я - протилежність хаосу.
  • Нарешті, однією з найбільш привабливих особливостей трикстерів є нехтування соціальними нормами. Всі заборони і правила, які регулюють наше життя, для нього просто вигадка і привід добре провести час.

Які найяскравіші приклади героїв-трикстерів?

Цікаво, що хитрі персонажі зустрічаються практично в будь-якій культурі і фольклорі, незалежно від країни. Їх можна зустріти як в літературі Стародавнього Єгипту і Греції, так і в сучасних голлівудських фільмах і серіалах.

Одіссей

Одним з найперших трюків в літературі є Одіссей, майстер вивертів і трюків. Він не хотів битися з Троєм, прикидаючись божевільним. Він обдурив своїх друзів, сказавши, що першим доторкнувся до землі Трої, і за легендою таку людину чекала смерть. При цьому Одіссей стрибнув не на землю, а на власний щит, а воїн, який стрибнув за ним, отримав фатальну стрілу. Давайте знову згадаємо троянського коня.

Локі

Найпопулярнішим героєм трюків з скандинавської міфології є Локі. Він уособлює образ пранкера, який періодично ставить весь світ на поріг Рагнарока (тобто кінця світу). Він хитрий, гостромовний, не боїться обзивати і дражнити богів і богинь, в тому числі Одіна і Тора. Локі майстерно створює ілюзії власної смерті, але щоразу він воскресає.

Карлсон

Звичайно, в дитячій літературі постійно зустрічаються яскраві шахраї і трикстери. Класичним прикладом є Карлсон. Ми не знаємо, звідки він і хто його сім'я. Він чарівний нероба, який любить обманювати і обводить навколо пальця своїх опонентів. Він ледь не довів нещасну домогосподарку до божевілля. А Карлсон грає всіх не тільки заради булочок, а й заради пустощів.

Тіль Уленшпігель

Шарль де Костер з цього фламандо-німецького трикстера намагався зробити революціонера і борця проти іспанців, таким чином завдяки книзі, Уленшпигель тепер сприймається як більше герой, ніж блазень.

В той час, коли в оригінальних народних історіях, бродяга-трикстер знущається з солдатів, ченців, вдов і імператорів цільком безцільно. А своє прізвисько - "Я ваше дзеркало" - він отримав завдяки знаменитому жарту-шванку. Суть його полягає в наступному.

У місті, де люди ніколи не бачили дзеркал, хоча і чули про них, з'явився Тіль, встановив намет і пообіцяв всім за мідну монету подивитися в справжнє дзеркало і "побачити своє справжнє обличчя". У наметі ж довірливих міщан чекала рама з-під дзеркала, з якого стирчала гола дупа трикстера.

До речі, міщанам не сподобалося відображення, і Тіля за це повісили. Традиційний фінал для більшості історій про нього. Але оскільки трикстери безсмертні, ця маленька біда не завадила йому піти далі.

Трикстер. Мері Поппінс

Мері Поппінс

Інша героїня - Мері Поппінс. Вона трикстер-ментор. Няня-чарівниця стає носієм деяких знань, які вона передає дітям. Вона є мудрець, який навчає маленьких учнів, але те, що відрізняє її від класичного вчителя, полягає в тому, що вона з'являється і зникає, коли їй заманеться. Мері Поппінс також має чудове почуття гумору і спритно висміює і ставить своїх опонентів на їхнє місце.

Джек Горобець

Говорячи про сучасних трикстерів, не можна не згадати капітана Джека Горобця. Цей персонаж тріумфально увірвався в наше життя і затьмарив як лиходіїв, так і позитивних героїв Піратів Карибського моря. Зовнішній вигляд хитруна і шахрая Джека Горобця - по суті, другорядного персонажа - збентежило всі карти і зробило його практично головним героєм франшизи. Коли Джонні Деппа запитали, як він пояснює успіх Джека Горобця і провал правильних героїв, він відповів: "Ви ніколи не знаєте, що Джек Горобець викине в наступну хвилину. А що викине правильний герой, ви завжди знаєте".

Джокер

Нарешті, популярний герой коміксів про Бетмена Джокер також трикстер. Він дуже неоднозначний персонаж, і, звичайно, його не можна вважати абсолютним злом. Так, він часто обводить Бетменом навколо пальця і плете інтриги, але саме Джокер допомагає йому стати справжнім героєм. Певною мірою можна сказати, що Джокер - це дзеркало Бетмена, через яке герой краще пізнає себе. Без Джокера, як і без іншого трикстера, будь-який твір був б набагато нуднішим і передбачуваним.

Чому ці персонажі приваблюють на несвідомому рівні?

Хто такі трикстери

Середньостатистичному читачеві або глядачеві легше асоціювати себе з хитруном і блазнем, який не претендує на звання героя, ніж з персонажем, який не соромиться боротися зі злом, часто ризикуючи своїм життям. Трикстер намагається обдурити суворі закони життя, тому часто уособлює тріумф слабкості над силою або хитрості над логікою. Вовк, що перемагає зайця, передбачуваний і нудний, а заєць, який перехитрив вовка, цікавий. Такі персонажі змушують повірити, що при бажанні і достатній кмітливості, навіть досить слабка людина може стати справжнім героєм.

Крім того, трикстери завжди дуже чарівні. Вони яскраві, вам ніколи не буде нудно з ними, і ми завжди весело спостерігаємо за їх витівками. Хаос, який вони дарують, чудово контрастує з сірими буднями повсякденного життя.


Читати також