12-08-2021 Мистецтво 8482

​Деконструктивізм

Що таке ​деконструктивізм. Культурний портал Експеримент

Деконструктивізм - дивний, але дуже креативний стиль архітектури XX століття. Вперше він з'явився в кінці 1980-х років, головним чином в Лос-Анджелесі (штат Каліфорнія), а також в Європі. Деконструкція заохочує радикальну свободу форми і відкритий прояв складності в будівлі, а не сувору увагу до функціональних проблем та елементів традиційного дизайну (таких як прямі кути чи сітки).

Загальні визначення

Деконструктивістська архітектура - це частина постмодерністського авангардного мистецтва. Вона стала можливою завдяки використанню для проектування програмного забезпечення, розробленого в аерокосмічній промисловості. ЇЇ ідейний задум – це протистояння впорядкованій раціональності геометрії, надання переваги непрямолінійності дизайну, в результаті чого спотворюється зовнішній вигляд конструкції і порушується модерністський ідеал «форму визначає функція».

Сучасне крило королівської галереї Онтаріо в ТоронтоСучасне крило королівської галереї Онтаріо в Торонто

Деякі інтелектуали вважають, що деконструктивістська філософія протистоїть постмодерністському мистецтву, хоча не зовсім зрозуміло, які практичні наслідки це має. Зрештою, архітектор-деконструктивіст повинен підкорятися законам науки, подобається це йому чи ні.

Художній музей Вейсмана Френк Оуен Гері 1993Художній музей Вейсмана, Френк Оуен Гері, 1993

Найвідомішим представником деконструктивізму вважається Френк Оуен Гері, один з провідних американських архітекторів епохи постмодерну та лауреат Прітцкерівської премії. У коло його видатних однодумців входять Заха Хадід, Даніель Лібескінд, Рем Колгас (Колхас), Бернар Чумі і Пітер Айзенман.

Найвідоміші будівлі в стилі деконструктивізму - це «Танцюючий будинок» в Празі, Музей Соломона Гуггенхайма в Більбао та Музей поп-культури в Сіетлі, спроєктовані Френком Гері; готель Porta Fira в Барселоні, спроєктований Тойоо Іто; Публічна бібліотека Сіетла, розроблена Ремом Колхасом; кіноцентр UFA-Palast в Дюссельдорфі, розроблений австрійським архітектурним бюро Coop Himmelb (l) au.

Історія

Деконструктивізм привернув до себе загальну увагу, коли на архітектурному конкурсі в паризькому парку Ла-Віллетт у 1982 році були виставлені роботи Жака Дерріди, Пітера Айзенмана і Бернара Чуми (який і переміг в цьому конкурсі). Через шість років Музей сучасного мистецтва в Нью-Йорку організував показ «деконструктивістської архітектури». На ньому демонструвалися проєкти Френка Гері, Даніеля Лібескінда, Пітера Айзенмана, Захі Хадід, Рема Колхаса, Бернара Чуми і Coop Himmelb (l) au. У наступному році був відкритий Центр мистецтв Векснера при університеті Огайо - перша велика суспільна будівля, спроєктована в стилі деконструктивізму Пітером Айзенманом.

Центр мистецтв Векснера, Огайо. Архітектор - Пітер ЕйзенманЦентр мистецтв Векснера, Огайо. Архітектор - Пітер Ейзенман

З часом деякі архітектори, що були пов'язані з деконструктивізмои, стали працювати в інших стилях. Однак термін залишився, і його філософія бунтівного дизайну проникла, як в сучасну американську архітектуру, так і в європейські проєкти.

Характеристики деконструктивізму

Деконструктивістська архітектура характеризується зовнішніми маніпуляціями, фрагментацією і непрямолінійними формами, які спотворюють і порушують архітектурні умовності, що стосуються структури і оболонки. У ній навмисно зіставляються елементи, які здаються такими, що суперечать один одному, щоб кинути виклик традиційним ідеям гармонії і навіть. стабільності. Якщо стисло, деконструктивізм протистоїть багатьом традиційним стилям проектування будівель. Та це, насправді, не більш ніж серія постмодерністських «імпульсів», а не послідовний рух або стиль в дизайні.

Яскраві приклади

«Танцюючий будинок» (офіційно - Nationale-Nederlanden Building), Прага

Розробили Владо Мілуніч і Френк Гері

Завершено в 1996 році

«Танцюючий будинок»

Цей незвичайний будинок поруч з річкою Влтавою, що отримав назву «Танцюючий будинок» або «Джинджер і Фред», був удостоєний нагороди «Дизайн року» від журналу «Тайм». Він не дуже гармонує з готичними, бароковими і модерністськими будинками, якими знаменита Прага. Однак, через кілька років цей будинок увійшов в ряд найцікавіших будівель міста. Проєкт інтер'єру розробила чесько-британська архітекторка - Ева Іржична.

Музей дизайну Vitra, Вайль-на-Рейні, Німеччина

Розробив Френк Гері

Завершено в 1989 році.

Музей являє собою абстрактну конструкцію з кубічних та хвилеподібних форм. В ньому зберігається одна з найбільших в світі колекцій меблів, яка знайомить з основними періодами і стилями з XIX століття до нинішньої епохи. Музей дизайну Vitra - перша будівля Френка Гері, побудована в Європі. Американець співпрацював з Гюнтером Пфайфером. Ця будівля - одна з архітектурних надмірностей в кампусі меблевої компанії Vitra.

Кіноцентр UFA-Palast, Дюссельдорф, Німеччина

Розробила Coop Himmelb (l) au

Завершено в 1997-98 роках

Кіноцентр UFA-Palast, Дюссельдорф, Німеччина

Складається з двох пов'язаних корпусів - кіноцентру з вісьмома кінотеатрами, розрахованими на більш ніж дві тисячі глядачів, і Кристала - скляного корпусу, що функціонує як фоє та суспільний простір. Кристал, який розробники з Coop Himmelb (l) au описали як «урбаністичний коридор», використовується для проведення громадських заходів.

Публічна бібліотека Сіетла, Вашингтон

Розробили OMA / Рем Колхас

Завершена в 2004 році

Публічна бібліотека Сіетла, Вашингтон

Ця 11-поверхова новаторська конструкція з ламаним фасадом зі скла і сталі містить всередині безперервну 4-поверхову систему стелажів під назвою «Книжкова спіраль». Вона дозволяє читачам переглядати всі збірки бібліотеки, не піднімаючись по сходах і не переходячи в інші частини будівлі. На момент відкриття книжкові шафи «Спіралі» містили 780 тисяч книг, але були розраховані на 1 мільйон 450 тисяч томів (без додаткових полиць).

 

Єврейський музей, Берлін, Німеччина

Розробив Даніель Лібескінд

Завершено у 2001 році

Єврейський музей, Берлін, Німеччина

Цей приклад мистецтва Шоа є унікальною зигзагоподібною структурою укладеною в тонке цинкове покриття, в якому прорізані вікна, що зовні нагадують рани і шрами. Через музей проходить величезна штучна тріщина, яка символізує втрату тисяч берлінців під час Голокосту.

 

Концертний зал Волта Діснея, Лос-Анджелес

Розробив Френк Гері

Завершено в 2003 році

Концертний зал Волта Діснея, Лос-Анджелес

Проєкт був запущений в 1987 році, але остаточні розробки для нього були представлені тільки в 1991-му. Будівництво почалося в 1992 році, закінчилося в 2003-му і обійшлося інвесторам в 274 мільйони доларів США. Концертний зал, що складається з серії вигнутих форм, вміщує 2265 чоловік, в ньому перебуває філармонічний оркестр Лос-Анджелеса. Будівля зазнавала деяких технічних проблем.


Читати також