10-08-2021 Мистецтво 558

​Гратаж

Що таке ​гратаж. Культурний портал Експеримент

Гратаж (від франц. gratter — дряпати) — метод створення зображення, при якому його контури видряпуються на папері, заздалегідь покритому тушшю. По-іншому спосіб називають воскографією. На щільний папір або картон спочатку наносять віск або парафін (можна натерти поверхню свічкою), а після — шар туші. Щоб вона не збиралася в краплі, додають трохи мильного розчину. Дочекавшись її висихання, гострим предметом (голкою, в'язальною спицею, ножем або шкребком) створюється сам малюнок. Нижній шар можна наносити за допомогою кольорової воскової крейди. У цьому випадку картина складатиметься не лише з білих штрихів. Гратаж відноситься до нетрадиційної техніки малювання, яку часто застосовують для навчання школярів азам образотворчого мистецтва.

Види і особливості гратажу

Готові твори можуть розрізнятися між собою за наступними параметрами:

  • Типу основи (папір або картон).
  • Кольору основи (чорна, біла, різнокольорова).
  • Типу малюнка (лінійний або фактурний, з використанням штрихування).
  • Типу використовуваного в роботі інструменту (різака).
  • Типу верхнього шару (туш, масляні фарби або гуаш).
  • Типу шару ґрунтовки (віск, крейда, глина, яєчний жовток).


Відомі художники, що працювали в техніці гратажу

Імена відомих художників-гратажистів добре знайомі поціновувачам сучасного мистецтва. Найбільший внесок у розвиток цієї техніки зробили такі майстри:

Макс Ернст. Знаменитий німецький художник недовго залишався затятим прибічником гратажу. Згодом він перемкнувся на іншу техніку й упродовж усього свого життя не втомлювався експериментувати. Але саме Ернсту належить авторство винаходу гратажу.

Жоан Міро (Joan Miró). Іспанський авангардист також залишив яскравий слід в історії гратажу. Він усе своє життя намагався відійти від традиційних методів живопису і знайти нові форми самовираження.

Ганс Хартунг (Hans Hartung). Французький художник німецького походження модифікував художні пензлі і валики, щоб створити на їх основі зручні інструменти для видряпування малюнків. За допомогою них він писав свої картини широкими і рішучими лініями.

Джованні Гвіда (Giovanni Guida). Молодий італійський художник по праву відноситься до кращих майстрів гратажу XXI століття. Він активно працює в цій техніці і добився широкої популярності у віці всього 25 років.

Граттаж. Макс Ернст. Картина «Ліс і голуб», 1927Гратаж. Макс Ернст. Картина «Ліс і голуб», 1927


Гратаж. Жоан Міро. Картина «Автопортрет», 1937 Гратаж. Жоан Міро. Картина «Автопортрет», 1937


Граттаж. Джованні Гуйда. Картина «Діоніс», 2014Гратаж. Джованні Гуйда. Картина «Діоніс», 2014


Гратаж. Джованні Гуйда. Картина «Бог дематеріалізує коронавірус», 2020 Гратаж. Джованні Гуйда. Картина «Бог дематеріалізує коронавірус», 2020


Гратаж. Ганс Хартунг. Картина «T1967-H16», 1967 Гратаж. Ганс Хартунг. Картина «T1967-H16», 1967


Гратаж. Сграфіто на приватному будинку в Австрії. Кінець XIX століття Гратаж. Сграфіто на приватному будинку в Австрії. Кінець XIX століття



Гратаж. Енріко Кампаньйола




Читати також