08-08-2021 Мистецтво 15869

Прерафаеліти

Хто такі Прерафаеліти

Прерафаеліти — перші авангардисти Європи, які протестували проти класичної портретної школи з її перуками і пудрою, оспівуючи природну, романтичну, шекспірівську красу.

Прерафаеліти (англ. Pre-Raphaelites) — яскравий напрям в англійському живописі й поезії другої половини XIX століття, створений як протест проти занадто сурових традицій Вікторіанської епохи.

Назва течії вказує на повагу до флорентійських художників раннього Відродження, що творили до Рафаеля: Перуджіно, Белліні, Фра Анджеліко.

Прерафаеліти шанували чисті яскраві кольори, особливо рудий і соковитий зелений: колір озерної води і трав. Силуети людей на полотнах ширяючі: в них є щось від лику святих, волосся розпущене. Героїні схожі на дам серця лицарів: світла шкіра, довгі золотисті пасма, витончений витягнутий силует, великі очі, струмуючі сукні.


Натхненні Шекспіром

Основні сюжети: біблейські мотиви (як у художників раннього Відродження) або портрети прекрасних жінок (часто на тлі природи). Остаточно глядач полюбив прерафаелітів завдяки картинам на шекспірівські мотиви. Найпопулярніша — «Офелія» Джона Еверетта Міллеса (1852). Сьогодні він входить до переліку найулюбленіших художників Англії.

Щоб відрізняти прерафаелітів від майстрів епохи Відродження, варто звертати увагу на яскравість: у прерафаелітів кольори більш насичені, картини краще збереглися — помітно, що їх писали в XIX столітті, а не в XV.

ІзабеллаЯк і італійські натхненники з минулого прерафаеліти приділяли багато уваги символам, писали з натури. Наприклад, в особах героїв полотна «Ізабелла» Джона Мілле впізнаються риси членів Братства прерафаелітів.


Тісні відносини у братерстві

Стосунки у братерстві були тісні, майже сімейні: нерідко художники закохувалися в сестер своїх товаришів по пензлю. Джеймс Коллінсон був закоханий в сестру Данте Габріеля Россетті, Христину. Данте Россетті познайомився з майбутньою дружиною, поетесою Елізабет Сіддал, в майстерні Міллеса (з неї була намальована та сама «Офелія»). Поетеса була постійною моделлю багатьох прерафаелітів. У картинах Россетті «Паоло і Франческа та Ріміні», «Любов Данте», «Явище Данте Рахілі і Леї» жіночі образи — це Елізабет.

Пані Шалотт, Джон Вільям ВотергаусПані Шалотт, Джон Вільям Вотергаус


Відомі художники-прерафаеліти

Джон Еверетт Міллес, Медокс Браун, Едвард Берн-Джонс, Вільям Морріс, Артур Г'юз, Волтер Крейн, Джон Вільям Вотергаус, Вільям Голман Гант, Данте Россетті

Гілас і німфи, Джон Вільям ВотергаусГілас і німфи, Джон Вільям Вотергаус


Звернення до Оракула, Джон Вільям ВотергаусЗвернення до Оракула, Джон Вільям Вотергаус


Наш Спаситель з батьками в Назареті, Джон Роджерс ГербертНаш Спаситель з батьками в Назареті, Джон Роджерс Герберт



Читати також