18-08-2021 Мистецтво 1012

Музичні інструменти XXI століття

Музичні інструменти XXI століття

Музичні революції завжди були напряму пов’язані з технологічними: нові напрямки народжувалися з винайденням нових інструментів або нових способів звукозапису/відтворення. Особливо в минулому столітті, столітті індустріалізації та НТР. Почалося все ще раніше: припустимо, що в 1889-ому, коли Клод Дебюссі почув на паризькій Всесвітній виставці яванський гамелан, надихнувся і повів модернізм до екзотичних ладів і сонористики. Далі – більше: электрогітара народила рок, дешеві масові синтезатори - нью-вейв і сінті-поп, вінілові програвачі та платівки (внуки едисонівського фонографа) – хіп-хоп, басовий синтезатор TB-303 – ейсід-хауз, домашні комп’ютери – сонм направлень в електронній музиці тощо. Можливо, музику майбутнього вже записують на одному з цих інструментів або інтерфейсів, які з’явилися в новому столітті.

У цій статті ми вирішили розповісти про музичні інструменти і (як же без них?) міді-контролерів, винайдених у XXI столітті, які змушують по-новому поглянути на методи створення музики.

Yaybahar

Музикант Гьоркем Шен зі Стамбулу створив акустичний музичний інструмент, здатний видавати звуки, які раніше можно було отримати тільки за допомогою синтезаторів або електронних ефектів.

«The yaybahar» – це комбінація струн, пружин і барабанів. Вібрації від струн передаються через циліндричні пружини до рами з барабанами. Ці коливання за допомогою мембран перетворюються у звук, а потім повертаються назад до циліндричних пружин. Саме так, за словами автора, можна домогтися гіпнотично-об’ємного звучання, яке заворожує слухачів.

Harpejji

Гібрид гітари та клавішних, схожий на велику цитру. Звук добувають, притискаючи струни до панелі, тобто тепінгом. Існують 16- і 24-струнні харпеджі на чотири і п’ять октав. Приклад не найважчого в освоєнні та витонченого інструмента, який став не просто унікальною іграшкою, як багато його побратимів, а прижився в деяких музичних колективах на правах постійного учасника.

Eigenharp

Гібрид цифрової гітари, фагота, синтезатора і драм-машини. У нього є клавіші-джойстики (кожну ноту можна підтягувати), духовий синтезатор, стрічковий контролер, кнопки для перкусії, вбудований секвенсор. Чудове рішення для електронників, котрі хочуть виглядати на сцені як рокери з космосу. Музикант трансово-ембієнтної групи Shen Джон Ламберт розробляв ейгенхарп 8 років і представив публіці в 2009 році.

Hang

Hang уже відомий усім любителям перкусії, хоча з’явився лише в XXI столітті. Дітище швейцарських експериментаторів із Берна складається з двох частин. Верхня включає в себе ноти однієї октави, а нижня дозволяє змінювати тембр звуку загалом або використовується як окрема басова нота. Чудовий приклад, коли простота може вивести на ринок новий інструмент і принести комерційний успіх.

Tenori-on

Yamaha Tenori-on – це інноваційний синтезатор, музикальний інструмент 21 віку. Квадратний дисплей, який складається із 256 кнопок-сенсорів зі світлодіодами всередині. Його зручно тримати в руках, а важить він усього 650 г. Натиснення кнопок формує сигнал, який світиться і може приймати різний вигляд. Велика кількість кнопок, які світяться, складають «аудіокартину» відповідну до зображення на дисплеї.

Marble Machine

Шведський музикант, учасник колективу Wintergatan Мартін Молін спорудив музичний інструмент, який у своїй роботі використовує близько 2000 металевих кульок. Молін назвав свій витвір «Marble Machine» (Мармурова машина).

Винахід шведа поєднує в собі бас-барабан, вібрафон, бас-гітару й інші інструменти. «Marble Machine» працює за допомогою маховика, який рухає тисячі кульок.

Робота над інструментом почалася восени 2014 року. Спочатку Молін сподівався завершити «Marble Machine» за два місяці, проте створення затягнулося на 14 місяців. Музикант зауважив, що під час створення «Marble Machine» був натхненний однойменною іграшкою.

Молін пояснив, що його інструмент запрограмовано на 32 такти. Його особливість – те, що в процесі можна змінювати гармонію пісні. На відео пісня починається у мі-мажорі, пізніше переходячи в до-мінор.

Відзначимо, що музикальна група Wintergatan на своїх концертах часто використовує багато незвичних музичних інструментів, включаючи терменвокс, модульний синтезатор власної конструкції Modulin та інші.

AlphaSphere

Цей оригінальний контролер у доволі ностальгійному 2007 році винайшов студент із Британії. Ніякого технічного ноу-хау в інструменті ми не бачимо, радше, це стильне дизайнерське рішення: семплер сферичної форми з програмою, яка дозволяє «розвішувати» звуки по багатьох педах. Ідеально підійде для тих, хто хоче мати на сцені ефектний вигляд. А про ефективність нехай судять музиканти.

Continuum

Haken Continuum – це MIDI/Firewire контролер, який володіє справді необмеженими можливостями роботи зі звуком. З одного боку, інструмент схожий на традиційну поліфонічну MIDI-клавіатуру з 88 клавішами. З іншого боку, Continuum дозволяє не дискретно керувати параметрами звуку у трьох вимірах. Причому робити це можна всіма десятьма пальцями. Continuum сумісний із будь-якими MIDI-синтезаторами, звуковими модулями та секвенсерами.

Reactable

Дивовижний інструмент подарували світові іспанські винахідники. Reactable являє собою стіл із мультитач-панеллю, на який встановлюють спеціальні генератори звуку. Сама мелодія, яка звучить, залежить від вибору генератора та від його положення відносно інших. Гучність і принципи взаємозв’язку визначають у реальному часі. Втім, це саме той інструмент, який необхідно бачити: словами описати науково-фантастичне чарівництво майже неможливо.

Hydraulophone

Професор Університету Торонто Стів Манн 2006 року представив не чергову розробку у сфері обчислювальної фотографії, як уже звикли його колеги, а новий інструмент. Насправді він працює як флейта, тільки, закриваючи отвори, ви перегороджуєте шлях не повітрю, а струменю води. В одному з варіантів під назвою balnaphone виконавець сидить у ванні.

Misa Kitara

Торішня розробка від фірми Misa Digital Instruments, головний офіс якої знаходиться у Гонконгу. У цієї цифрової гітари струн нема взагалі, замість них – зображення на сенсорному екрані. Кожний лад поділено на шість кнопок. У результаті можна - наче на гітарі - добувати синтетичні звуки (синт-блок із тембрами й ефектами – третій складник інструменту), призначивши на кожну струну свій звук. Проєкт працює за принципом open source.

Tongue Drum

Tongue drum – дерев’яний барабан, який складається з 14, 12 або шістьох ударних зон. Кожен із них збирають вручну зі спеціальних видів дерева. Саме завдяки матеріалові й точно підібраним параметрам конструкції зони володіють унікальними резонуючими властивостями і дають цьому барабанові таке дивовижне, приголомшливе звучання. Для багатьох стане несподіванкою, що дерево взагалі може видавати такий глибокий і протяжний звук.

Matryomin

Матрьомін було придумано 2000 року. Це трохи спрощена версія терменвокса, запакована в російську національну матрьошку. Різниця між цим інструментом і звичайним терменвоксом полягає в тому, що для зміни звуковисотності тут використовується тільки одна антена. Втім, через це якраз і зменшується його амплітудно-висотна характеристика. Щоправда, подібне обмеження значно спрощує ансамблеву гру, принаймні саме таку ідею активно відстоює творець матремина Масамі Такеуті.

Floppotron

Поляк Павел Задрожняк зібрав комп’ютерний оркестр із 64 дисководів, вісьмох жостких дисків і двох сканерів. Свою розробку програміст назвав «Флоппотрон».

Як пояснює Задрожняк, кожний електричний пристрій здатен генерувати звук, і цим звуком можна керувати. «Флоппотроном» програміст керував за допомогою програми, яку він написав на Python.

Laser harp

Лазерная арфа – електронний музичний інструмент, який складається з декількох лазерних променів, які потрібно перекривати за аналогією зі щипками струн звичайної арфи. Двоколірну лазерну арфу винайшов і виготовив 2008 року Мауріціо Кареллі (Maurizio Carelli). Італійський інженер із програмного забезпечення та електронної апаратури створив портативну двоколірну лазерну арфу під назвою «КромаЛАЗЕР КЛ-250» (KromaLASER KL-250).


Читати також