​Вміння працювати руками сприяє покращенню граматики та навпаки

​Вміння працювати руками

Дослідники знайшли подібність, що лежить в основі використання як різних інструментів, так і складної мови, маючи на увазі, що вони мають спільні нейронні ресурси

Використання інструментів – відмітна ознака еволюції людини. Крім сенсомоторних компонентів, складність яких було ретельно досліджено, використання інструментів впливає на пізнання.

Вчені перевірили наявність загальних нейронних основ для використання інструментів та складної мови. Вони також перевірили загальноприйняте твердження, що тренування однієї здібності має впливати на продуктивність іншої.

У першому експерименті вони виміряли активність мозку учасників за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії під час використання інструментів або виконання лінгвістичного завдання зі складними синтаксичними структурами.

МРТ

У подальших експериментах вони перевірили, чи покращує моторне тренування синтаксичні характеристики мови.

Як з'ясувалося, робота руками та складна обробка синтаксису викликали нейронну активність, анатомічно локалізовану в базальних гангліях.

Навчання використання інструментів значно покращило лінгвістичні характеристики. Правильно було й протилежне: синтаксичне тренування зі складними реченнями покращувало рухові характеристики.

Такий ефект мали лише складні, але не прості завдання.


Читати також