7 звичок, що розвиваються завдяки читанню книг

Чому важливо читати

Під словом "начитаний" ми, як правило, маємо на увазі "розумний". Звичайно, щоб ця тотожність була правильною, потрібно зачитуватися якісними книгами, а не конвеєрним чтивом. Тому лайфкоуч Чед Гріллс порівнює книги з технологіями: щоб вони були корисні, потрібно вміти правильно користуватися ними. Він також назвав сім звичок, які непомітно з’являються у людини, котра багато читає. Вони досить незвичайні, але роблять нас кращими.

Найкорисніше визначення технологій, яке я чув, дуже просте: здатність робити більше, витрачаючи менше зусиль. Я сприймаю книги та читання як технологію. У нас лише одне життя, але за допомогою книг ми можемо здобути мудрість тисяч життів. Коли автор пише, переписує та редагує, він перетворює чужі слова на більш ідеальну версію самих себе. Коли ви читаєте, ви проводите час у медитативному стані з мудрою людиною у його ідеальному втіленні.

Книги – це найбільш недооцінена технологія у світі. Звідки ми можемо знати, що вони настільки значущі? Достатньо перевірити, як найгірші та найкращі люди у світовій історії відгукувалися про книги. Найгірші прагнули знищити, заборонити та спалити їх. Той факт, що книжки мають ворогів, які хотіли їх знищити, говорить про надзвичайну силу, що в них таїться. Найкращі ж люди захоплюються книгами і не бояться їх прославляти.

Якщо ми використовуємо книги без мети та наміру (як і будь-яку іншу технологію), вони нікуди не приведуть. Але якщо ми розуміємо, як правильно оцінювати, вибирати та купувати книги (купити, обговорити з друзями чи у книжковому клубі), вони стають безцінними. Ось сім звичок, які розвиваються в людях завдяки читанню книг.

1. Книги та читання — найкращі ноотропи

Вибачте всі поціновувачі модафінілу, але саме книги – перші та головні ноотропи для мозку. Рано чи пізно дія ноотропів зникає, але читання постійно розвиває ваш розум, має довічний вплив на нього. Побічні ефекти від книг протестовані часом, а що там із сучасними ноотропами? Не дуже. Коли ти звикаєш приймати такі ноотропи, як книги (інформація, мудрість тощо), таким методом, як читання, ефект постійно примножується.

Читайте 500 сторінок щодня. Так працюють знання. Вони вишиковуються, як складні відсотки. Кожен може це робити, але я гарантую, що не кожен стане ( Воррен Баффет).

2. Книги та читання розвивають вашу ментальну операційну систему

Найкращі книги пишуться, коли автор впадає у стан потоку свідомості. Він транслює свою мудрість, музу чи інсайти, мінімізувавши Его. Коли читач шукає мудрість у хитросплетіннях слів і впадає у свій стан потоку свідомості - виникає магія.

Я не знаю, як це працює, але після кожної прочитаної книги мій розум почувається більш просунутим. Програмування свого розуму свідомим падінням у стан потоку свідомості іншої мудрої людини – сильна штука. Коли ми покращуємо свою ментальну операційну систему, наші основні додатки (розмова, лист і спілкування) працюють швидше та м'якше.

3. Книги і читання дозволяють практикуватися у мистецтві тихого та самостійного проведення часу

Ерік Хоффер був чимось дуже засмучений, коли казав: «Наодинці з собою ми в поганій компанії». Можливо, це спочатку так, але ми можемо це змінити. Потрібно важко працювати, щоб стати собі гарною компанією. Але якщо читати, робити паузи на обмірковування і постійно вдосконалювати себе, можна цього досягнути. Читаючи, ми тренуємо та програмуємо свій розум на, можливо, найбільший виклик нашого часу:

«Всі проблеми людства виникають з нездатності тихо сидіти в кімнаті на самоті», — Блез Паскаль.

4. Книги та читання надихають на отримання безпосереднього досвіду

Для всього в житті є компроміси, але багато читати (кращі книги) ніколи не було чимось небезпечним. Прагнення мудрості, схоже, єдине бажання, яке ми можемо задовольнити, не ризикуючи перебільшити. Прочитавши досить багато, ми заряджаємося хорошими ідеями та сміливістю вийти з дому і досліджувати світ. Удосталь заповнившись мудрістю, ми отримуємо натхнення розпочати нову подорож і героїчний подвиг.

Прагнення подивитися цілий сезон серіалу іноді призводить до підвисання, але занурення у книги навпаки стимулює бажання повернутися у світ. Поєднуючи мудрість книг із безпосереднім досвідом з повного пригод життя, ми завжди залишаємось у виграші.

5. Книги та читання – медитативна практика, в рамках якої ви звикаєте слухати думки мудрої людини

Чим більше ми читаємо та проводимо часу за книгою, тим більше ми практикуємо усвідомленість і медитацію. Читання допомагає нам тренувати терпіння, спокій і здатність занурюватись у щось одне на тривалий час.

6. Книги та читання дозволяють стратегічно відгородитися від токсичного суспільства

«Осудність у цій культурі потребує певної кількості відчуження», — Теренс Маккена.

Книги та читання - останні прийнятні причини побути на самоті в сучасному соціумі. Якщо вам потрібно відпочити від людей, немає кращої ізоляції, ніж книга. Книги допомагають нам відгородитися від натовпу.

7. Книги та читання - транспортний засіб для безпечної доставки істини

«Звичайно, я впевнений, що виконаю своє завдання як письменника за будь-яких обставин — після смерті навіть успішніше й неспростовніше, ніж за життя. Ніхто не може перекрити шлях до істини, і, щоб просувати її, я готовий прийняти навіть смерть. Але чи можливо, що уроки, які повторюються, нарешті навчать нас не зупиняти перо письменника за життя? Ніколи не ушляхетніть цю нашу історію», — Олександр Солженіцин.

Протягом усієї історії книги давали художникам, майстрам і філософам безпечний засіб для транспортування істини. Що я маю на увазі?

У світі багато людей, які ненавидять думати.

Коли вони чують мудрість, то реагують нутром, а можуть навіть атакувати людину, котра принесла їм правду. Багатьом у суспільстві не подобається ідея розуміння істини чи розробки евристики та ідей у тому, як влаштований світ. Як припускав Штраус, найкращі секрети часто приховані всередині історії.

Більшість креативних людей знають, що це так і що єдиний спосіб доставити правду, переживши атаку, — викласти її в книзі. Чим цікавіша розповідь чи притча, тим більше читачів приймуть нові ідеї. А оскільки книги можна продавати, ці ідеї здатні пережити атаки, а авторка книги може отримати невелику винагороду за свої ідеї. Це великий крок уперед для людей. Якщо подивитися на історію, тих, хто змушував інших думати, найчастіше робили цапами-відбувайлами, демонізували або виганяли. Але книжки дали потенційним вигнанцям інструмент, у який можна вкласти свої ідеї та навіть поширити їх, не боячись нападу.

Розвинений світ змінив те, як ми переслідуємо носіїв істини. У минулому відносно таких сміливців застосовували страшні тортури (їх закидали камінням, розпинали), тепер на них можуть подати до суду, затролити в соцмережах або обмовити.

Книги можуть бути досить просунутою технологією, але вони все ще мають обмеження. Книги не працюють, допоки ми не візьмемо на себе працю читати. Вони даремні, доки ми не купимо одну, не візьмемося її читати або не знайдемо книгу, яка варта того, щоб перечитати її знову.

Технології не можуть насичувати наше життя – це підвладне лише нам самим. Коли ми беремо ідеальну технологію, подібну до книги, і використовуємо на благо, ми будуємо звички, які наповнюють наше життя, надихають людей навколо нас, а іноді навіть відкривають секрети, необхідні для створення нових видів ідеальних технологій.

Переклад: Алла Дубровська


Читати також