Цитати Йозефа Бойса

Цитати Йозефа Бойса

12 травня 1921 року в Німеччині народився один з найважливіших художників 20 століття Йозеф Бойс. Теоретик і практик постмодернізму, він створив власний міф і потужний корпус робіт - від графіки й живопису до об'єктів із предметів побуту, жиру й повсті, вражаючих монументальних інсталяцій із базальтових блоків і, звичайно, перформансів. У його світі сусідували речі зовсім різного порядку, струнко об'єднуючись в одне: стільці, санки, маніфести, листівки, гуманізм, дикі звірі та складні матерії. Дивіться самі.

У житті я розчарувався років у п'ять. Ми з батьками жили в мальовничому селі, але навколо розгорталася якась чортівня. І це протиріччя мене не полишало. Тоді я вирішив, що треба або змотуватися, або підводити риску, накладати на себе руки тобто. Так я змився в трансцендентну сферу.
Joseph Beuys Interview: Kate Horsfield & Lyn Blumenthal, 1980
Якось я побачив, як знищують книги з бібліотеки гімназії, де я навчався. І серед буклетів, що готуються до розпалювання, помітив каталоги Вільгельма Лембрука. Це було моє перше знайомство зі скульптурою. Зрозумійте, я виріс у маленькому селі за часів правління Гітлера. Звідки там було взятися сучасному мистецтву?
Artforum. An interview with Joseph Beuys, 1969
Поняття народу безпосередньо пов’язане з його мовою. І правильно сказано, що народ - не раса, саме мистецтво привело мене до розуміння цього єдиного шляху подолання расизму, невимовного чорного зла, що ні на мить не випускається з поля зору.
Moscow Art Magazine. "Розмова про свою країну: Німеччина", Йозеф Бойс, 1994
Викладання – мій головний витвір мистецтва. Решта – сміття, показуха. Виставка для мене – це те, що встигло померти. Із доброї волі я виставок не влаштовую, тільки якщо хтось переконає мене: так і ніяк інакше. І роботи свої в майстерні не зберігаю: кожна річ повинна мати власне місце. А мені подобаються порожні стіни.
Artforum. An interview with Joseph Beuys, 1969
Школи повинні стати освітніми центрами нового типу, де освіта стає подібною до формування скульптури. Людина потребує того, щоб бути сформованою правильним чином. А це означає, що її слід виліпити. Вона має бути виліплена абсолютно зверху до низу. Вона податлива, вона піддається скульптурному формуванню. Тепер же освіта дітей, головним чином, перекручує їх. І в цьому полягає причина закритості й аморальності суспільства, в якому ми живемо.
DW. "Портрет: Йозеф Бойс", 2002
Я хочу бачити тварин на рівних із людьми. Уявіть кролика, який стрибає з одного кутка кімнати до іншого. Думаю, цей кролик здатний зробити для світової політики більше, ніж будь-яка людина.
Artforum. An interview with Joseph Beuys, 1969
Люди вважають, ніби без Другої світової моєї творчості, якою вона є сьогодні, не було б. Я чув байку про татарську сім'ю, яка виходжувала мене після нальоту, мовляв, вони змащували мені рани жиром, молоком тощо, тому пізніше я почав використовувати схожі елементи у своїх роботах. Ні чорта подібного. Якщо все так і було — на біса я згадав про це тільки через десятки років?
Joseph Beuys Interview: Kate Horsfield & Lyn Blumenthal, 1980
Розумом моїх робіт не зрозуміти, я це знаю. Моє мистецтво не піддається звичайному матеріалістичному, логічному розбору, воно переживається інакше. Я кажу «переживати», бо розуміння мистецтва — це не те саме, що осмислення. Коли в діло вступає робота підсвідомого, все різко стає складним. Тому одні кажуть: «Так, у цій штуковині справді щось є». У той час як інші на мене гніваються. А чого сердитися? Людина - істота розумна. Але чи лише розумна?
Artforum. An interview with Joseph Beuys, 1969
Мову й думку слід розглядати як пластичні об'єкти, як елементи скульптури. Моє завдання – не завадити їм матеріалізуватися.
Studio International, 1972
Я заснував у Німеччині партію, в інтересах якої – турбота про тварин. Партія зелених сьогодні має найчисленнішу аудиторію у світі! Мабуть, я дуже велика шишка. Може, навіть крутіший за Ніксона.
Artforum. An interview with Joseph Beuys, 1969


Переклала Світлана Стрельчук


Читати також