Як знайти нових друзів молодій мамі

Як знайти нових друзів молодій мамі

Сьогодні маю багато думок. Я хочу поговорити про таку важливу тему, як дозвілля мами, хобі, розваги, друзі. Я хочу розвіяти жахливий міф про те, що життя мами – це чотири стіни та підгузки.

Так виходить, що після народження дітей бездітні друзі та знайомі потроху випаровуються. Не всі, але багато хто. Вони не мають спільних точок дотику з жінкою, котра 24 години на добу займається малюком. І це факт. Зіткнулася з цим і я. Спочатку я змирялася з неминучою, здавалося б, самотністю. Але коли Платону було більше року, я вирішила взяти все до рук.

Я скористалася благами інтернету. Зовсім випадково я долучилася до чату для дитячих зустрічей. Потім ще один. І ще один… І мене затягло.

Таких мам, як я, дуже багато. Тих, які прагнуть спілкування для себе, компанії для своїх дітей, часу для хобі чи роботи в інтернеті. І це дуже добре, бо разом вони вміють це втілювати у реальність.

Мені дуже хочеться розповісти, як проходять зараз наші з сином будні, будні цих мам. Ми обов'язково кудись ходимо або їздимо містом. Якщо на вулиці хороша погода – це спільні пікніки на вулиці, якщо ні – це гості, багато дітей, веселощі та чай, а для мам – віддушина у вигляді розмов та обміну досвідом. Ми запрошуємо до себе. Ми влаштовуємо тематичні вечори. Сьогодні англійська для дітей, завтра – для мам. Дівчата спілкуються англійською, підтримуючи свій рівень, діти у цей час грають. Психологічні ігри, кулінарні тренінги, сімейні фестивалі, робота за комп'ютером – все це стає можливим у компанії та великому просторі. Для цього не потрібно здавати дитину до дитячого садка чи розвиваючого центру. Всі навички малюк отримує в реальному, активному житті батьків.

Я познайомилася з людьми, котрі займаються своїми справами та продовжують вести незвичайне життя, як і до народження дітей. Ці дивовижні мами надихають мене на звершення. Вони займаються спортивним орієнтуванням, катаються на велосипедах, подорожують з дітьми потягами та літаками, будують бізнес, пишуть книги, читають лекції, фестивалять, займаються рукоділлям, навчаються новому та розвивають себе.

Як же все встигнути, коли робити звичайні, рутинні справи? Я також думала, що неможливо. Але на практиці – із точністю до навпаки. По-перше, у таких мам - ідеальна організація розпорядку, вони чітко вибудовують свій життєвий графік. По-друге, душевний підйом після таких зустрічей наповнює та допомагає навіть у найнудніших моментах життя.

Спробуйте і ви здивуєтеся.

Мені здається, що я вже не знаю втоми. Ця непереборна радість від спілкування з однодумцями значно сильніша за ту, минулу, коли я була одна. Тому що тепер нас двоє, і я радію подвійно – за себе і малюка, котрий сповна отримує те, що йому потрібно для повноцінного життя. Ігри, спілкування, розвиток – і все це поряд з мамою, котра теж зайнята та щаслива.

Не вірте тому, хто каже, що мами замкнені у чотирьох стінах. Замикають себе лише ті мами, котрі самі цього хочуть. Інші – продовжують жити.

Майя Масленнікова

Переклад: Віра Тимченко


Читати також