Як стати креативним генієм

Як стати креативним генієм. Методики й техніки з розвитку творчості

Творчість у нас в крові. Це чітко видно, коли поспостерігати за маленькими дітьми. Із віком, а точніше з початку навчання в школі, наш мозок починає розвиватися в напрямку стандартизації й автоматизації, що знаходиться з протилежного боку від творчості. Здатність до логічного та раціонального мислення робить наше життя більш простим і передбачуваним, а здатність до творчості робить його яскравішим і цікавішим.

Нас вчать діяти згідно зі стереотипами і, ґрунтуючись на попередньому досвіді, не вигадувати наново велосипед, а просто кататися на ньому. Це зручно й корисно. Креативне мислення покликане зробити щось нове, з'єднати і трансформувати раніше отриманий досвід для створення нового продукту/ідеї (створити нові нейронні мережі в мозку). Ці якості дуже затребувані на сучасному ринку праці.

Сьогоднішні знання в області нейронауки дозволяють дати точні рекомендації і техніки щодо вдосконалення роботи мозку. Не секрет, що креативність дозволяє людині досягти значних висот, полегшити своє життя і зробити його по-справжньому цікавим. На щастя, розвивати творчі здібності можна в будь-якому віці і з будь-якими вихідними даними. Дозвольте вам представити перевірені методики і техніки зі стимуляції й розвитку творчих здібностей.

Як стати креативним генієм

Потоваришуйте з ручкою і блокнотом, оскільки письмове формулювання творчого завдання стає потужним стимулом до його вирішення. Написане на папері викликає генерацію ідей у нашому мозку, тому вже таким способом можна знайти рішення, або ж нові думки надихнуть вас на потрібну ідею пізніше. Творчі ідеї можуть виникнути в мозку в будь-який час, тому, щоб їх не забути, привчіть себе всі більш-менш цікаві думки фіксувати на папері.

Щоб стати винахідливою і творчою людиною, треба звільнити свій розум і пустити його у вільне плавання. Дуже важко придумати щось нове, якщо цілодобово зайняті повсякденною роботою й не маєте ні сил, ні часу, ні енергії на щось більше. Тому нові дані нейронауки свідчать про те, що більшість творчих ідей з'являється в ті моменти, коли наш мозок максимально розслаблений, ні на чому конкретно не сконцентрований. Це можуть бути хвилини відпочинку, прогулянки, невимушеної бесіді тощо. Тому лінуватися й відпочивати важливо для стимуляції творчого потенціалу.

Творчість - це розумова діяльність, під час якої приходить осяяння з рішення якоїсь задачі, з'являється цінна ідея або дія.

Завжди точно формулюйте творчу задачу, так буде легше знайти шляхи її вирішення, точніше сформувати нові мікромережі в мозку (дуже енерговитратний захід). Намагайтеся описати творчу задачу за допомогою всього 6 слів.

Техніки з розвитку креативного мислення

• Вправа Едварда Боно на створення асоціацій і зв'язків: виберіть навмання 4 слова, наприклад: вікно, двері, яблуко, сонце, а потім придумайте критерій, згідно з яким одне з цих слів стає зайвим. Наприклад, і вікно, і двері, і яблуко можуть бути зеленими, а сонце - ні. Придумайте якомога більше критеріїв до цих слів - так ви зможете побачити й виділити різні якості предметів.

• Виберіть навмання 6 слів і розділіть їх на дві колонки. Кожну групу щось має об'єднувати між собою. Принципи вибору придумайте різні.

• Напишіть два списки, у кожному з яких знаходиться по 4 слова. Далі придумайте критерій, за яким одне слово з першого списку асоціюється з одним словом із другого списку. Те саме виконайте з кожним словом.

• Напишіть на аркуші паперу 5 слів, тепер виберіть одне з цих слів, яке вам подобається найбільше, і знайдіть, що у нього спільного з усіма іншими словами. Критерії можуть бути найрізноманітнішими (лексичними, граматичними, візуальними тощо).

• Напишіть будь-які два слова. Тепер зв'яжіть ці слова між собою так, щоб вони являли собою ідею для бізнесу. Напишіть будь-яке третє слово, а тепер придумайте, як це нове слово дозволить зробити бізнес більш прибутковим. Четверте слово, придумане навмання, має зробити бізнес екологічно безпечним, а ще крутіше, якщо воно дозволить поліпшити стан навколишнього середовища.

• Запишіть навмання 5 слів. З'ясуйте для себе, яке з усіх цих слів саме для вас є найціннішим, дешевим, привабливим, корисним, цікавим, красивим, небезпечним, довговічним.

• Напишіть у стовпчик 5 будь-яких слів, далі придумайте критерії, за якими пов'язані між собою два сусідніх слова.

• Придумайте 4 будь-яких слова і потім оберіть два з них, які з певної причини є протилежностями. Далі з цих чотирьох слів складіть заголовок для газети.

• Один плюс один дорівнює один. Ця техніка полягає в тому, що коли ми з'єднуємо між собою два поняття, то вони перетворюються в одне третє поняття. Наприклад, два слова навмання: книжка й пісочниця. Якщо асоціативно з'єднати їх разом, то вийде пісочниця у вигляді книги, на розвороті якої з одного боку пісок, а з іншого кульки.

• Техніка Леонардо да Вінчі свідчить, що справжнє розуміння творчого завдання приходить тільки, якщо подивитися на нього з 3-4 різних точок зору. Наприклад, при створенні нового продукту варто його розглянути з точки зору інвестора (хто буде готовий вкладати гроші в це підприємство), кінцевого споживача (хто ним буде користуватися), географії (де можна використовувати цей предмет), зручності (який дизайн буде найзручнішим). Педагогічні дані свідчать, що вивчення предмету з різних боків сприяє його кращому розумінню й генерації ідей щодо вдосконалення.

• Згідно з технікою «дві півкулі мозку» візьміть аркуш паперу зі сформованим на ньому творчим завданням. Далі розділіть аркуш на дві колонки, у першу напишіть всі неможливі, привабливі, сексуальні й екстремальні ідеї щодо вирішення цього завдання. У другу колонку впишіть якомога більше практичних, логічних і реальних ідей. Тепер подивіться відразу на дві колонки і придумайте нові ідеї на підставі вже написаних.

Як розвинути свій мозок

Розвивати можна окремо кожну з півкуль мозку. Ліву зазвичай ми активніше розвиваємо на роботі й у школі. Але, наприклад, якщо хочете простимулювати роботу правої півкулі, що відповідає переважно за творчу складову, то почитайте щось із рубрики фентезі або наукової фантастики. Візьміть собі за правило щодня деякий час займатися діяльністю в тиші - так ви ніби зменшуєте гучність свідомості й даєте можливість проявитися новим ідеям. Привчіть себе фантазувати або грати в ігри на розвиток уяви.

Професор психології Джон Куніос рекомендує для вирішення складної творчої задачі завести будильник на кілька хвилин раніше і подумати про її вирішення, ще лежачи в ліжку. Це найсприятливіший час для народження нових ідей. Головне, не забудьте їх усі записати.

Розвивати творчі здібності можна й треба. Починаючи з першого класу, світ набуває раціонального забарвлення, творчість стає менш затребуваною. Але якщо не використовувати творчий потенціал, він починає знижуватися. Досягнення нейронауки довели, що творчі здібності не зникають, а отже, їх розвивати можна в будь-якому віці. Найбільших успіхів досягають ті, хто тренується щодня.

Ліва півкуля працює лінійно та послідовно, права відповідає за всебічне сприйняття, здатність зіставляти одне з іншим. Саме в ній живуть інтуїція й осяяння. Виходить, наука довела, що креативним генієм може стати кожен, якщо докладе для цього деякі зусилля й не побоїться розкрити свій творчий потенціал.


Читати також