Головна різниця між аматорською і професійною фотографією

професіональні фотографії

Можна виділити кілька критеріїв, як відрізнити професійні фотографії від аматорських. Це:

  • світло;
  • колір;
  • технічна якість зображення;
  • композиція.

Розглянемо докладніше кожен із цих пунктів.

Правильне освітлення на фотографіях

Правильне освітлення на фотографіях

У професійній фотографії світло контролюють і налаштовують. Тут не буде зайвих плям і фотограф не підсвітить замість обличчя ноги (якщо, звісно, він зумисне не вдасться до цього як до художнього засобу). На професійній фотографії не з’явиться, скажімо, чорна тінь позаду голови від штучного освітлення.

Колір на фотографіях

Колір на фото

Колір на фотографіях має бути якнайреалістичніший (і навіть кращий). У будь-якому разі кольори на професійних фото не викликатимуть дискомфорту чи дисгармонії, а тішитимуть око. Художник має контролювати всі кольори, що завдяки сучасним технологіям і можливостям не так уже й складно.

Технічна якість

Фотограф Радж Саркар

Що ми маємо на увазі, коли говоримо про технічну якість фотографій? Це коли фотограф передбачив усі деталі саме з технічного погляду, тобто у фокусі потрібний предмет, немає відблисків, найрізноманітніших подряпин і засвітів.

Вдала композиція на фотографії

композиція на фотографії

Останній нюанс – це композиція. Саме правильна композиція надає фотографії гармонійності та збалансованості. Тут важливо не спотворити перспективу й не змістити вертикаль і горизонталь. Існують певні закони композиції, яких професіональні художники або дотримуються, або свідомо порушують.

Глядач одразу має зрозуміти, куди саме на фотографії йому слід дивитися. Такі фото зазвичай найцікавіші. І в жодному разі не можна обрізати певні частини тіла людини, якщо це одразу впадає в око, створює дисгармонію і художник не збирався цього робити.

Найголовніша різниця

фотограф та лиса

Насправді між ними є ще одна суттєва різниця: професійні фото зазвичай роблять люди, для яких фотографія є професією. Тож автори професійних фото зазвичай отримують за це гонорар, аматори ж – лише моральне задоволення. Але усі перераховані вище критерії не зовсім відповідають сучасному визначенню професійної фотографії і загалом сучасного мистецтва.

Ліпше глянути на це з іншого боку: щоб створити фотографію, використовують певну техніку й певні засоби. От професіонал знає всі ці секрети і використовує їх, коли хоче досягнути якогось заздалегідь задуманого ефекту. Тобто професіонал усвідомлено йде проти законів фотографії, щоб створити новий образ.

Звісно, на якість фотографії впливає й техніка, якою фотографують, але тепер цей момент стирається дедалі більше. Цінують насамперед оригінальність та ідею фотографії.


Читати також