Правильний догляд за гітарою

Як доглядати за гітарою

Зберігання

Будь-яка гітара має зберігатися в чохлі, особливо акустична, крім тих випадків, коли ви по кілька разів на день берете інструмент і займаєтеся мистецтвом. Запам'ятайте: пил і зміна температури негативно впливає на деревину. Дивно бачити хлопця, який перевозить акустику в тролейбусі без чохла, або коли дивак несе бас без чохла через запилюжений центр міста - це просто невігласи.

Догляд за гітарою

Видалення пилу і бруду

Після гри необхідно витерти м'якою ганчіркою всі металеві частини гітари: лади, оборотну частину струн, поріжки, кілки, тремоло. Ці елементарні заходи захистять від корозії металеві деталі гітари.

Бруд або пил - вороги гітари, оскільки збільшують тертя і заважають роботі деяких складових частин гітари (потенціометри, датчики і т. п.). Бруд можна видалити м'якою ганчіркою або серветкою, просоченою в невеликій кількості масла. Звичайно ж, не рослинного! Для цих цілей продаються спеціальні рідини в музичних магазинах.

Видалення бруду з дерев'яних частин (накладка грифа, корпус) так само проводиться серветкою або змоченою ганчіркою в спеціальній палітурні рідині. Не слід вдаватися до підручних домашніх чистячих засобів і поліролі.

Політури - це рідкі різновиди лаків, що утворюють найтоншу плівку на поверхні гітари, створюючи покриття з високим блиском.

Якщо гітара акустична без грифової лакованої накладки, брудні плями від пальців на лицьовому боці грифа видаляються дрібною наждачкою. При цьому заздалегідь зніміть усі струни.

Висиханню деревини можна запобігти завдяки натиранню дерев'яних поверхонь гітари 1-2 рази на рік лимонним маслом. Крім того, лимонне масло прекрасно конденсує дерево.

Лимонне масло можна легко придбати в аптеці.

Догляд за ладами

Потьмянілі лади поліруються до блиску «оксамитовим надфілем», тобто найдрібнішим з усіх існуючих надфилей. (Надфиль - це найбільш дрібнозернистий з існуючих напилків).

При цьому накладку грифа від подряпин можна вберегти, заклеївши її шматочками самоклеючого паперу для вікон, але не скотчем.

Запам'ятайте, що у гітари теж є душа, тому догляд і ставлення до неї повинні бути відповідними!


Читати також