Дослідження: Серіальні марафони завдають серйозної шкоди здоров'ю

Серіальні марафони

Вчені з університету Брістоля випустили дослідження, в якому встановили взаємозв'язок між постійним переглядом телевізора та венозним тромбозом.

Проблеми зі згортанням крові

Виявляється, якщо сидіти перед телевізором щодня більше чотирьох годин, то можуть початися проблеми зі згортанням крові, а це може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.

Наприклад, до венозного тромбозу та навіть венозної тромбоемболії, які починають розвиватися з варикозу.

Звичайно, проблема не залежить від контенту на ТБ: чи це стандартні телеканали, чи марафон улюбленого серіалу.

Дивно, але постійна фізична активність ніяк не впливає на збільшення цього шансу через перегляд телевізора.

Близько 100 тисяч у США щороку помирають від тромбоемболії легеневої артерії у поєднанні з венозним тромбозом.

Збільшення ризику захворюваності

Основними факторами збільшення ризику захворюваності називають вік, проблеми із серцем та травми вен. Також дуже серйозно впливає нерухомий спосіб життя, тому вчені вирішили зіставити дані інших досліджень і з'ясувати, як сильно впливає перегляд телевізора на хворобу.

Вони проаналізували дані трьох попередніх досліджень за участю понад 130 000 учасників віком 40 років і старших, у яких на початку дослідження не було діагностовано венозна тромбоемболія. Близько 1000 осіб було діагностовано з ВТЕ в якийсь момент протягом періоду дослідження. У тих, хто дивився ТБ в середньому чотири і більше годин на день, ймовірність розвитку хвороби була на 35% більшою.

Автори зазначили, що такі дослідження лише показують кореляцію між хворобою та звичкою, але не говорять про те, що перше виходить із другого. Потрібно більше досліджень, щоб підтвердити зв'язок, але вже зараз висновки були незалежними від статі, віку, маси тіла та фізичної активності.

Вчені радять людям просто менше сидіти на одному місці і кожні 30 хвилин робити невеликі перерви з фізичною активністю.


Читати також