Які вправи потрібно робити для розвитку мозку

Вправи для мозку

Ми використовуємо лише частину потенціалу, що дає нам наш мозок. Що ви можете зробити, щоб покращити пам'ять, швидше вчитися чи просто зберегти свій мозок здоровим? Мозок можна тренувати!

Дізнайтеся, які вправи потрібно робити для підвищення ефективності нашого розуму.

З чого розпочати вправи для мозку

Навчіться правильно прокидатися

Те, що сон корисний, ні для кого не секрет. Менше п'яти годин – і ваше мислення дещо притуплюється. Більше десяти - і ви начебто зійшли з трапу літака після тривалого перельоту. Але щоб функціонувати на повну силу протягом дня, мало достатньо спати – треба правильно прокидатися. В ідеалі спати треба в темній кімнаті і прокидатися поступово, разом із денним світлом. Світло проникає через закриті повіки і "заводить" мозок, що покращує контроль над виробленням кортизолу. Кількість цього гормону на момент пробудження впливає на те, як мозок функціонує протягом дня. Заведіть "розумний" будильник, що поступово збільшує освітлення й допомагає прокинутися природно. Якщо ви спите міцно, то не варто забувати і про традиційний звуковий сигнал: щоб не проспати!

Інша рука

Із повсякденного життя. Простий акт чищення зубів може бути гарною вправою для мозку, якщо він виконується не домінуючою рукою. Якщо ми правші, давайте спробуємо зробити це лівою рукою, і навпаки. Ми можемо спробувати зайнятися іншими повсякденними справами з рукою, що її ми зазвичай не використовуємо: розчісуватися, змішувати, грати в теніс чи бадмінтон і навіть писати.

10 хвилин на день тільки для мозку

Логічні головоломки, математичні завдання, кросворди, слова іноземної мови. Це – завдання, які будуть тримати наш мозок у гарній формі. Десять хвилин два чи три рази на день – це небагато, і це дасть відчутні результати. Вам часто потрібно щось порахувати, і ви не можете уявити своє життя без калькулятора чи телефона? Використовуйте свій мозок для цього.

Вправи для людей, які працюють за столом

Замість загальновідомого використання калькулятора рахуйте якомога частіше подумки. Варто повернутися до математики, але якщо в школі це був ненависний предмет, то запам'ятовування різних висловлювань, вирішень проблем допомагає підтримувати розум у тонусі. Також не забувайте читати книжки. Ви можете вибрати кілька видів діяльності, які приносять найбільше задоволення, і за допомогою них тренувати мозок.

Від м'яза до голови

Вправи із заплющеними очима чудово впливають на відчуття рівноваги, включаючи мозочок, який є частиною мозку. Вони також покращують так зване глибоке відчуття, завдяки якому ми можемо уникнути травм, займаючись спортом чи просто спотикаючись.

Чудова ідея – поєднувати фізичні вправи з вправами для мозку. Вправи на баланс і рефлекси ідеально підходять для цього. Граючи в теніс або сквош, ви розвиватимете свої рефлекси, що можуть бути корисними, наприклад, під час керування автомобілем.

Йога і танці – гарні вправи, які всебічно впливають на ваш баланс. З іншого боку, контакт із музикою пов'язаний з танцем. Просто слухаючи музику, думаючи про ритм, добре відбиваючи його, ми впливаємо на наш мозок, не кажучи вже про гру на музичному інструменті. Якщо ви не вмієте, завжди можете спробувати навчитися. Наш мозок любить нові виклики.

Тренуйте тактильність

Відомо, що близько 90% інформації людина отримує за допомоги зору. А ось здатність використовувати дотик у пересічної людини розвинена слабо. Це можна використовувати в тренуваннях мозку. Наприклад, спробуйте вивчити шрифт Брайля або навчіться навпомацки визначати номінал монет.

Користуйтеся іншими маршрутами

Будинок – робота – будинок. Цей маршрут може залишатися постійним роками. Підсумок – мозок проходить його на автопілоті, зовсім не вмикаючись у процес. Спробуйте діставатися до офісу різними способами і добре вивчити район, де живете, гуляйте там, де ще не були. А перед поїздкою в нове місце заздалегідь уважно вивчіть карти і спробуйте дістатися потрібної точки без підглядування до програми з картами та підказок навігатора.

Замініть виделку на палички

Їжа – теж рутина для мозку. Спробуйте засвоїти нові навички! Все життя їсте виделкою? Візьміться за палички! Перший час буде складно, але це стане чудовим тренуванням.

Рухайтеся асиметрично

Наприклад, спробуйте малювати на папері однією рукою трикутник, а іншою – квадрат. Або вісімку й зірочку. Загалом, фігури не повинні бути схожими одна на одну. Зобразити їх окремо не завдасть труднощів, але якщо робити це одночасно, мозок буде спантеличений.

Складіть пальці правої руки так, щоб вони показували знак "мир", пальцями лівої руки покажіть "ок". Потім по черзі змініть положення пальців так, щоб ліва рука показувала "мир", права - "ок". Повторіть кілька разів. А тепер виконайте цю вправу одночасно правою й лівою рукою.

Відповідайте на запитання нестандартно

Відмовтеся від штампів і кліше. Спробуйте знаходити нетривіальну відповідь навіть на найбанальніше питання «як справи». Так ви не тільки підштовхнете мозок до роботи, але й згадаєте багато корисних висловів.

Ставте перед собою нові завдання

Щоб добре "завести" мозок, потрібно підкидати йому завдання, з якими він раніше не стикався.

Почніть вивчати іноземну мову або займіться мистецтвом – це допоможе тримати мозок у формі.

Або зіграйте з родиною або друзями в онлайн-гру. Це не лише вправа для мозку, а й соціальна взаємодія, яка йому лише на користь.

Час розслабитися

Як і під час регулярних тренувань для хороших результатів важливі не лише зусилля, а й відпочинок. Приглушення й глибоке розслаблення заспокоюють і організовують думки, завдяки яким ми можемо підходити до нових завдань із новою порцією енергії. Правильна кількість сну має вирішальне значення для здоров'я і благополуччя вашого мозку. Не варто нехтувати відпочинком. Якщо ми постійно недосипаємо по кілька годин, то поступово мозок втомиться, і тоді ніякі вправи не будуть ефективними.


Читати також