Переміжна кульгавість

Переміжна кульгавість. Як лікувати

Кульгавість - це симптом серйозного захворювання судин, який проявляється у хронічному болі під час руху в литкових м'язах. Від цієї недуги щорічно страждає більше 1 млн молодих людей у США. Хоч кульгавість страшна і сама по собі, вона є симптомом ще більш серйозного захворювання – проблеми з периферійними судинами. Лікування переміжної кульгавості має бути комплексним і виконуватися чітко під наглядом лікаря. Зазвичай терапія складається з медикаментозних препаратів і вправ.

Що можна зробити для зменшення болю й уповільнення хвороби судин

Найпростіше, що може зробити кожен для здоров'я судин це:

  • Кинути палити.
  • Займатися фізичними вправами.
  • Контролювати свою вагу і не допускати ожиріння.
  • Якомога більше ходити.
  • Дбати про ноги, не допускати перевтоми, появи тріщин, лікувати травми.
  • Відвідати кваліфікованого кардіолога.

У людей з переміжною кульгавістю, через порушення кровообігу, часто мерзнуть ноги. Як би не було холодно ногам, але зігрівати їх намагайтеся тільки теплими вовняними шкарпетками, кутайтеся в ковдру, але не використовуйте грілку.

Тіло зігрівається, коли кровообіг відбувається нормально, адже саме кров переносить тепло по всьому організму. Якщо кровообіг порушений, а ви прикладаєте до ніг грілку, то замість обігріву ризикуєте отримати опік.

Шкода куріння

Найбільш важливий етап при лікуванні переміжної кульгавості - це відмова від куріння, адже переважна більшість хворих (75-90%) є завзятими курцями. Нікотин має судинозвужуючу дію, тому через нього поганий кровообіг ще більше погіршується. В результаті можуть утворитися згустки крові і пошкодитися артерії.

Утворені згусткиі згодом можуть привести до розвитку гангрени, а вона - до часткової або повної ампутації ноги. Також під час куріння в м'язи надходить менша кількість кисню, він замінюється на окис вуглецю, тому тканини відчувають кисневий голод.

Найкраще тренування при переміжній кульгавості - це ходьба. Під час ходьби активно працюють усі групи м'язів, особливо литки, а клітини наповнюються киснем. Якщо немає можливості прогулюватися, тоді можна займатися танцями, бігом на місці, стрибками на скакалці й іншими вправи, які розробляють литкові м'язи.

УВАГА!!! Перед виконанням будь-якого комплексу вправ, як і перед застосуванням того чи іншого препарату, обов'язкова консультація з лікарем.


Читати також