Діабет. Симптоми, причини, дієта, дослідження

Діабет. Симптоми, причини, дієта, дослідження

При діабеті 1 типу симптоми розвиваються швидко, діабет 2 типу прогресує повільно, а симптоми цього типу поступово посилюються.

Симптоми цукрового діабету 1 та 2 типу

Першими симптомами діабету 1 типу є:

  • сильна спрага;
  • часте сечовипускання;
  • втома.

Перші симптоми діабету 2 типу:

  • сухість у роті;
  • постійне відчуття голоду;
  • підвищена спрага (полідипсія);
  • сонливість;
  • статеві інфекції;
  • помутніння зору.

Причиною автоімунітету при діабеті 1 типу може бути генетичний фактор. Причини діабету 2 типу – це насамперед фізіологічні особливості людини (надмірна вага, ожиріння, ІМТ більше 30). Діабет можна й треба діагностувати на ранніх стадіях. Із цією метою використовується глюкометр. Лікування діабету базується на зміні вашого способу життя, систематичному введенні інсуліну і підтримці нормального рівня цукру в крові.

Отже, симптоми діабету 1 типу виникають швидко (іноді першими симптомами можуть бути діабетична кома або кетоацидоз). Симптоми розвиваються протягом декількох тижнів. Крім того, при цьому типі діабету спостерігають присмак ацетону з рота; втрату ваги, ангуліт (заїди в куточках рота).

У разі діабету 2 типу симптоми різноманітні, не дуже специфічні. Для розвитку діабету 2 типу можуть знадобитися роки, і першими помітними симптомами можуть бути пошкодження дрібних артерій (мікроангіопатія), тобто діабетичні ускладнення.

Як розпізнати хворобу? Причини діабету

Діабет 1 типу (інсулінозалежний діабет, раніше - ювенільний діабет) - це автоімунне захворювання. Організм руйнує бета-клітини Лангерганса підшлункової залози, функція яких полягає у виробленні інсуліну. Нестача інсуліну викликає підвищення рівня глюкози в крові. Розвивається гіперглікемія (гіпоглікемія), тобто надто високий рівень цукру в крові (нормальна концентрація глюкози складає 3,4-5,5 ммоль /л). Гіпоглікемічний стан - гіпоглікемія – це ускладнення діабету, при якому рівень цукру в крові нижче 70 мг/дл.

Діабет 2 типу (інсулінонезалежний цукровий діабет) - це порушення обміну речовин. Організм зберігає здатність виробляти інсулін, але стає стійким до дії цього гормону. У першій фазі хвороби виникає інсулінорезистентність. Люди з інсулінорезистентністю не можуть підтримувати рівень цукру в крові на належному рівні, що може призвести до хронічної гіперглікемії, розвитку преддіабету й діабету 2 типу. До симптомів інсулінорезистентності входять: сонливість, апатія, депресивні стани, підвищення апетиту, збільшення ваги, підвищення рівня цукру, гіпертонія.

Дослідження. Як діагностується діабет?

Основний діагностичний тест - вимір цукру в крові. Показаннями до обстеження є симптоми гіпоглікемії або гіперглікемії. Крім того, рекомендується регулярно перевіряти рівень цукру - у рамках лабораторних тестів - у людей з підвищеним ризиком діабету, у вагітних (від 24 до 28 тижнів вагітності).

Навіщо потрібна дієта при діабеті

Людині з цукровим діабетом призначають певну дієту. Багато хто помилково вважає, що доводиться відмовлятися від солодкого. Насправді в раціоні людини з цукровим діабетом половину раціону повинні займати вуглеводи, але вуглеводи «нешкідливі». Слід пам'ятати: так звані «швидкі» вуглеводи - цукор, пончики, булочки, бублики, білий хліб - викликають пікове підвищення рівня цукру в крові людини, тому не рекомендовані пацієнтам з діабетом.

Більшості людей із діабетом буде простіше контролювати рівень глюкози в крові, якщо вдасться знизити вагу. Дієта повинна служити двом цілям: нормалізації рівня цукру в крові та зниженню калорійності раціону. Не існує універсальних рекомендацій для людей із діабетом 1 і 2 типів, оскільки є ризик того, що зі стану гіперглікемії людина перейде в гіпоглікемію (занадто низький рівень глюкози в крові), а це загрожує серйозними ускладненнями, аж до розвитку коми.

Особливості дієти для діабетиків

Якщо говорити про харчування пацієнта з цукровим діабетом 2 типу, цікаво почати з розповіді про горілку. Горілка - дуже калорійний продукт. В одному грамі міститься приблизно 7 кілокалорій, в одному грамі жиру - 9 кілокалорій. Якщо порівняти з білками й вуглеводами, там кілокалорій приблизно вдвічі-втричі менше.

Багато хто вважає, що горілка знижує рівень цукру в крові. Так воно і є насправді, але патологічним, ненормальним, шкідливим шляхом. Рівень цукру в крові знижується, але одразу виникає підвищення апетиту. Людині хочеться цю горілку чимось заїсти, а оскільки людина щось з'їла, то додала собі ще калорій.

Іншими словами, пацієнту з цукровим діабетом треба мінімізувати передусім споживання алкоголю.

Вуглеводи бувають двох видів: легкозасвоювані (швидкі) і так звані повільні. До повільно засвоюваних відносяться крупи, макарони, картопля. У раціоні діабетика обов'язково повинні бути вуглеводи. Якщо взяти тарілку й поділити її на чотири частини, приблизно половину повинні займати вуглеводи, чверть - жири і чверть - білки.

Важливо! Харчування має бути розміреним, помірним, п'ять-шість разів на день невеликими порціями, раз на три години, до насичення, але в жодному разі не тричі на день.

Також рекомендують звернути увагу на основні прийоми їжі: снідати й обідати не менше 30 хвилин. Якщо їсти занадто швидко - у кров потрапляє надмірна кількість інсуліну, а оскільки його багато, йому потрібна ще їжа. І, не помічаючи, людина їсть ще. Тому важливо їсти не відволікаючись, не поспішати.

Відмінності харчування при діабеті 1 й 2 типів

Усім людям, які страждають на діабет, незалежно від віку, важливо харчуватися здоровою їжею, так само як і людям без діабету. У раціоні обов'язково повинні бути багаті клітковиною продукти: фрукти, овочі, бобові й цільнозернові продукти.

Людині з діабетом не треба вводити інсулін стільки разів, скільки вона поїла. Наприклад, хворому на цукровий діабет 2 типу на таблетованій терапії інсулін не потрібен (навіть за необхідності їсти шість разів на день маленькими порціями).

Але якщо людина отримує інсулін, то вводити його треба тільки перед основними прийомами їжі. Перед трьома невеликими перекусами - вже не треба.

Що таке глікемічний індекс

Калорії - це енергія, яку можна отримати з їжею. У магазині на упаковці будь-якого продукту харчування зазначена кількість кілокалорій у ста грамах продукту, кількість білків, жирів, вуглеводів.

Але продукти різні, у них різний глікемічний індекс - швидкість всмоктування вуглеводів в організмі. Індекс ранжований за шкалою від нуля до ста. Є продукти, що повільно підвищують рівень цукру, а є ті, що швидко, і це ніяк не залежить від калорійності. Чим вищий індекс, тим сильніше підвищується рівень цукру після вживання продукту.

Що таке хлібна одиниця

Хлібні одиниці - параметр, розроблений німецькими ендокринологами для пацієнтів із цукровим діабетом 1 типу. Йдеться про кількість вуглеводів, що приблизно відповідає 12,5 г хліба. Приблизну кількість хлібних одиниць кожен пацієнт розраховує для себе сам, скільки йому потрібно. Якщо одна людина важить 100 кг, а інша 60 кг, то їм необхідна різна кількість хлібних одиниць. Але в цьому випадку мова йде про вуглеводи, скільки вуглеводів з'їсти.

Орієнтовна необхідна кількість хлібних одиниць індивідуальна. Вона залежить від того, скільки людина важить, чи займається спортом або, може, планує тривалу поїздку, або похід до клубу. У такому випадку простий підрахунок ХЕ не допоможе. Треба розбиратися й у розмірах порцій, і в складі продуктів. Для цього існує школа для хворих на діабет.

Хлібні одиниці - це поняття орієнтовне, приблизне. Ми розуміємо, що кількість вуглеводів для пацієнтів із цукровим діабетом має становити приблизно 50-55% від кількості їжі. Тому розрахунок - це річ досить нескладна, але вимагає все-таки деякого навчання.

Дозволені продукти

При цукровому діабеті солодке можна замінити тільки солодким - цукрозамінниками, фруктами. Можна, наприклад, з'їсти два-три персики, два апельсини або три яблука. Або можна з'їсти щось зроблене з цукрозамінником. Справа в тому, що продукти для людей із діабетом, у тому числі й солодощі, відрізняються, по суті, тільки одним - вони дорожчі.

У меню повинні бути корисні вуглеводи, продукти багаті на клітковину і «хороші» жири. Під час травлення складні вуглеводи й дисахариди в кишківнику розпадаються на більш прості. Зокрема, цукор розпадається на глюкозу й фруктозу, після чого з кишківника глюкоза всмоктується в кров. Уникайте продуктів і напоїв із високим вмістом жиру, цукру й солі.

Продукти, багаті на корисні жири, сприяють зниженню рівня холестерину. До них відносяться авокадо, горіхи, оливкова й арахісова олії. Не забувайте, що, як і всі жири, вони містять велику кількість калорій. Важливо, щоб у раціоні діабетика було багато продуктів із високим вмістом клітковини. Клітковина сповільнює процес травлення в організмі, вивільнення і всмоктування глюкози. Клітковиною багаті овочі, фрукти, горіхи, гриби й цільні крупи.

Заборонені продукти

Якщо можна, виключіть із раціону легкозасвоювані вуглеводи й алкоголь. Такі вуглеводи означають швидкий підйом цукру в крові, а якщо людина на інсуліні і спробує швидко знизити цей стрибок, різкі перепади рівня цукру небезпечні для організму через ризик розвитку гострої серцево-судинної патології.

Діабет збільшує ризик серцевих захворювань та інсульту, прискорюючи розвиток атеросклерозу.

При діабеті потрібно обмежити:

  • насичені жири (НЖ). Треба їсти менше тваринних жирів та уникати жирних молочних продуктів. Найбільше НЖ міститься у вершковому маслі, жирній яловичині, сосисках, ковбасах і деяких видах масла - кокосовому й пальмовому;
  • транс-жири. Вони утворюються, коли на харчовому виробництві перетворюють рідкі масла у тверді жири. Так, наприклад, роблять маргарин. Найбільше їх міститься у фаст-фуді, випічці, тортах, тістечках. Транс-жири краще не вживати зовсім, незалежно від того, є у вас діабет чи ні;
  • холестерин. Найкраще - не більше 200 мг холестерину в день. Стільки приблизно міститься в одному курячому яйці;
  • сіль. Оптимально буде не більше 2300 мг натрію в день. Це приблизно одна чайна ложка солі (6 г);
  • зрештою, якихось спеціальних обмежень у прийомі продуктів немає. А ще можна частіше готувати самостійно. Так ви точно будете знати, яка калорійність у страви, скільки в ній білків, жирів, вуглеводів.

Важливо! Багато хто помилково вважає, що цукор можна замінити медом. Мед містить величезну кількість калорій, це легкозасвоюваний вуглевод. Його треба максимально обмежити. Він, звичайно, дуже корисний, але люди з діабетом повинні його уникати.

Висновок

Усім людям із діагностованим предіабетом або цукровим діабетом треба дотримуватися дієтичних рекомендацій лікаря. Харчування при цукровому діабеті має бути розроблене індивідуально, коригувати його може дієтолог відповідно до змін у перебігу захворювання або при появі супутніх захворювань. Важливо, щоб дієта була узгоджена з загальним планом лікування, повинен бути врахований і анамнез, і ліки, що їх людина приймає. Не всі люди, які страждають на ожиріння, хворіють на діабет. Однак у них вищий ризик захворіти на діабет у майбутньому. Краще за все не тільки дотримуватися дієти при діабеті, але й почати займатися спортом, кинути палити, обмежити спиртне.


Читати також