Як зняти алкогольну інтоксикацію

Як лікувати алкогольну інтоксикацію. Лікарські засоби. Отруєння алкоголем що робити

Алкоголь може доставляти не тільки псевдоприємні відчуття і почуття розслабленості, але й викликати сильне отруєння, яке супроводжується низкою неприємних наслідків. Відгуки алкоголіків малюють яскраву картину того, як реагує організм на алкоголь.

Симптоми отруєння

Отруєння алкоголем можна визначити за кількома ознаками:

  • сильний головний біль;
  • часті блювотні позиви;
  • зниження температури тіла;
  • судоми;
  • зниження координації;
  • порушення психоемоційного стану;
  • рідкісне дихання;
  • спрага.

При появі декількох симптомів потрібно вживати заходи для очищення організму, щоб не допустити погіршення стану. Інтоксикація зменшується за допомогою медикаментозних препаратів і народних рецептів.

Лікарські засоби в боротьбі з алкогольним отруєнням

Є кілька способів прибрати неприємні симптоми після перебору з алкоголем.

  1. Випити сечогінний засіб або збір трав. При цьому необхідно багато пити звичайну кип'ячену воду, щоб не сталося зневоднення. У такий спосіб можна значно знизити рівень вмісту спирту в крові.
  2. Прийняти таблетку ацетилсаліцилової кислоти. Речовина, що міститься в препараті, нейтралізує продукти розпаду етанолу в печінці і має місцеву знеболюючу дію.
  3. Ужити чорне або біле вугілля для очищення шлунково-кишкового тракту від спиртного.

Розглянемо, як зняти алкогольне отруєння в домашніх умовах.

Допомога при гострій інтоксикації

Якщо випита кількість алкоголю значно перевищує норму і людина перебуває у важкому стані, потрібно звертатися до фахівців за консультацією або викликати швидку допомогу.

Якщо під рукою виявилися потрібні лікарські засоби і шприц, то потрібно діяти негайно.

  • Увести в організм потерпілого розчин вітаміну В6 внутрішньом'язово. Це допоможе привести людину до свідомості і зменшити ступінь сп'яніння; через 10 хвилин вона зможе чітко розмовляти і обдумано відповідати на питання.
  • Через 15-20 хвилин після уколу необхідно приготувати людині з алкогольним отруєнням відновлюючий коктейль. Для цього налийте половину склянки кип'яченої теплої води, додайте в неї нікотинову кислоту, фенамін і коразол і ретельно розмішайте до однорідного стану. Такий напій зніме фізичну і психічну загальмованість, нормалізує роботу організму, і десь через годину людина стане тверезою та адекватною.

Для швидкого зниження ознак отруєння і спирту в крові потрібно прийняти один із цих засобів:

  • 40% розчину глюкози (20 мл);
  • 5% розчину аскорбінової кислоти (10 мл);
  • 1% розчину нікотинаміду (1 мл);
  • будь-які вітаміни групи В.

Допомога потерпілому в домашніх умовах

Не у кожного під рукою можуть виявитися потрібні препарати і елементарні медичні навички для введення розчину внутрішньом'язово, тому на допомогу приходять перевірені роками методи, за допомогою яких алкогольна інтоксикація знижується в домашніх умовах. Для цього є алгоритм дій:

  1. Забезпечити постійну циркуляцію свіжого, холодного повітря в приміщенні.
  2. Викликати блювоту для очищення кишечника. Можна скористатися двома пальцями або приготувати гірчичний напій (1 ч ложка гірчиці на 1 склянку теплої води).
  3. Намочити ватку або ганчірку нашатирним спиртом і давати її нюхати через кожні 5-8 хвилин.
  4. Приготувати міцний солодкий чай. Краще використовувати чорні сорти чаю без домішок.

Якщо стан хворого після здійснення всіх заходів щодо надання першої допомоги не покращився, необхідно доставити його в лікарню для подальшого лікування.

Увага! Ні в якому разі не можна залишати людину з алкогольним отруєнням на самоті: при втраті свідомості або засинанні вона може захлинутися блювотними масами.

Висновки дуже прості. Щоб уникнути цього, необхідно відмовитися від вживання алкоголю. У 21 столітті це вже не модно і не розумно. Скажіть ні алкоголю, а якщо маєте залежність, зверніться до професіоналів, бо в такому випадку без лікування не обійтися.

Будьте здорові!


Читати також