Все про пілінг для обличчя

Все про пілінг для обличчя. Краса на порталі Експеримент

Пілінги належать до однієї з найрозповсюдженіших процедур в косметологічний кабінетах. Їх популярність легко можна пояснити через моментальний візуальний ефект, що досягається відомим і контрольованим механізмом дії. Термін «пілінг» походить від англійського дієслова «to peel», що перекладається як «лущитися». Це означає, що естетичний ефект від пілінга досягається шляхом відлущення верхніх шарів шкіри. У яких випадках варто проводити піпінг і як не нашкодити собі – розберемо у цій статті.

Зміст

  • Якими бувають пілінги
  • Механізми впливу пілінгу
  • Показання та протипоказання
  • Який ефект від пілінгу є реальним
  • Чи варто проводити пілінг влітку

Якими бувають пілінги

Критерії класифікації пілінгів різноманітні. Так, в залежності від речовини, що викликає ефект відлущення, пілінги поділяють на:

  • Механічні (у тому числі знайомі всім скраби, гоммаж, броссаж та дермабразія)
  • Хімічні (досягається ефект відлущення за допомогою лужних чи кислотних агентів)
  • Біологічні (ферментативний пілінг)
  • Ретиноєві ( оновлення шкіри за допомогою ретиноєвої кислоти чи ретинолу)
  • Фізичні (ультразвуковий пілінг, лазерний та радіохвильовий)

За формою і консистенцією пілінги представлені масками, кремами, розчинами та гелями.

Розрізняють пілінги і за частотою застосування, що напряму залежить від самого пілінга, стану шкіри, бажаного ефекту. Отож розрізняють разові пілінги та курсові, тобто ті, що потребують повторного проведення для бажаного ефекту.

Однією з головних відмінностей залишається глибина впливу пілінгу. Враховуючи це, препарати поділяють на поверхові, серединні та глибокі, проте не все так просто. Існує не менш двох різних трактувань видів пілінгу в залежності від глибини пошкодження шкіри.

Одні спеціалісти схиляються до того, що під час поверхового пілінгу обробляється тільки мертвий верхній роговий шар шкіри. Серединний пілінг вже досягає живих клітин епідермісу без впливу на базальну мембрану. Під час проведення глибокого пілінгу в контрольованих умовах частково пошкоджується базальна мембрана.

Інші спеціалісти більш радикальні. Для них до поверхових пілінгів належать всі пілінги, що пошкоджують клітини аж до базальної мембрани. Серединні пілінги за даною класифікацією досягають сосочкового шару дерми, а глибинні – сітчастого.

Зважаючи на це, коли заплануєте провести пілінг у косметолога або в домашніх умовах, обов’язково дізнайтеся про ступінь впливу, адже від цього залежить не тільки результат, але й процес постпілінгового догляду, також можливі ускладнення.

Механізм впливу пілінгів

Загальний механізм впливу пілінгів в залежності від їхнього типу базується на контрольованому пошкодженні шкіряного покрову з активацією внутрішніх сил організму з подальшим відновленням та оновленням шкіри.

Хімічний пілінг часто називають опіком обличчя, як воно насправді і є. Різниця у тому, що під час звичайного опіку пошкодження шкіряного покрову неконтрольоване, що призводить до негативних наслідків. Якщо ж лікар-косметолог контролює глибину дії пілінгу (це можливо якщо врахувати особливості шкіри, діючої речовини пілінга та тривалості експозиції), то розчинення, відлущення клітин шкіри допомагає вирішити косметологічні проблеми пацієнта, такі як нерівний тон шкіри, тьмяність, зморшки, розширені пори та інше.

Ефект відлущення після пілінгу досягається за рахунок послаблення зв’язків зчеплення між клітинами рогового шару. В результаті клітини верхнього шару епідерміса відлущуються, а це стимулює поділ клітин у базальному шарі та загальне оновлення шкіри. Саме за рахунок цього досягається ефект омолодження від пілінгу. Молоді клітини мають комплекс гідроскопічних молекул, тому і спричинюють потужний ефект зволоження шкіри. Адже відомо, що після 25-річного віку виробка гіалуронової кислоти в шкіряному покрові зменшується, тому так важливо приділять увагу зволоженню шкіри.

Далі пілінг спричинює стан стресу шкіри, через що починають активніше працювати клітини-фібробласти, котрі відповідають за вироблення колагенових та еластичних волокон у шкірі разом з гіалуроновою кислотою (утримує вологу, забезпечує пружність шкіри). У результаті стресу від пілінгу шкіра вмикає захисні механізми, виробляє життєво важливі молекули.

Після пілінгу товщина рогового шару зменшується, а за рахунок активного синтезу молекул у клітинах шкіри товщина термального шару навпаки збільшується. Отже шкіра виглядає свіжою, оновленою, пружною, еластичною, її тон вирівнюється, а дрібні зморшки розгладжуються чи стають менш помітними.

Особливо після проведення хімічних пілінгів зменшується жирність шкіри, очищуються сальні залози, нормалізується ліпідний баланс, а це означає, що знижується вірогідність появи вугрів, відкритих та закритих комедонів.

Показання та протипоказання пілінгів

Як і будь-яка косметологічна процедура, проведення пілінгів має ряд показань та протипоказань. Важливо, щоб пілінг призначався і проводився кваліфікованим косметологом, інакше можна завдати значної шкоди.

До базових протипоказань відносяться:

  • Герпес в активній стадії
  • Екзема чи атопічний дерматит в анамнезі (в якості пілінга використовують препарати не сильніше за 10% гліколєвої кислоти)
  • Використання внутрішніх чи поверхневих ретиноїдів. Приблизно за 7-10 днів в залежності від концентрації діючого препарату та реакції шкіри пацієнта необхідно виключити використання ретиноїдів. Проте різко прибрати ретиноїди з догляду неможна, варто робити це поступово та за графіком. Після лікування тигазоном чи роаккутаном неможна проводити пілінги впродовж півроку.
  • Алергія на сонцезахисні препарати
  • Емоційна нестабільність пацієнта. Важливо розуміти, що пілінг – це травматизація шкіри, хоча і в контрольованих умовах. Це далеко некомфортна процедура, також після її проведення обличчя як правило має почервоніння, виглядає обпеченим та є занадто чутливим
  • Індивідуальна непереносимість інгредієнтів пілінгу

Показання до проведення пілінгу наступні:

  • Дуже суха шкіра з метою її зволоження
  • Оновлення клітин шкіри через ексфоліацію мертвих рогових лусочок
  • Активація роботи фібробластів та збільшення міжклітинного матріксу, так шкіра стає більш пружною, еластичною, набуває необхідний об’єм
  • Жирна і схильна до висипань шкіра стає більш нормальною, видалення рогових лусочок попереджує закупорку пор і появу запальних елементів на шкірі
  • Шкірні залози починають менше виробляти шкірне сало, зникає характерний жирний блиск
  • Зменшення рогового шару сприяє більш глибокому проникненню подальших активних інгредієнтів (вітамінів та інших)
  • Пігментація освітлюється на рахунок ексфоліації, а загальний тон шкіри вирівнюється
  • Зменшується глибина зморшок, а неглибокі можуть повністю зникнути за рахунок збільшення об’єму дерми та зменшення товщини рогового шару
  • Пілінги використовують в якості профілактики вікових змін, утворення застійних пост запальних плям та пігментації.

Який ефект від пілінгу є реальним

Важливо розуміти, що пілінг – не панацея від усього та у випадку завищених очікувань пацієнт може розчаруватися. Це недивно, адже процедура часто достатньо дискомфортна, до неї треба підготуватися, після процедури особливим чином доглядати за шкірою, а до того ж, зникають не всі проблеми шкіри.

АЛЕ! Пілінги – це ефективна та популярна косметологічна процедура, тільки ефект від неї, як і від будь-якої іншої, тимчасовий. Головне, якщо ви потрапили до гарного спеціаліста, то результат точно виправдає всі намагання та муки.

Чи варто проводити пілінг влітку

Вважається, що осінь - найкращий час для пілінгів, оскільки сонце менш активне, і буваємо ми на ньому не так часто, як навесні і влітку. По суті, проводити поверхневі пілінги на рівні рогового шару при наявності показань можна в будь-яку пору року. Так чи інакше, важливо дотримуватися постпроцедурного реабілітаційного періоду і правил фотопротекціі, з метою запобігання появи пігментації.

При явних показаннях, наприклад, наявності постакне, акне, себореї, можна проводити влітку і більш агресивні пілінги з впливом на живі шари епідермісу. Якщо дотримуватися всіх правил, то зазвичай такі процедури проходять без ускладнень, тому обов’язково варто звернутися до кваліфікованого досвідченого косметолога.


Читати також